24ωρη απεργιακή κινητοποίηση της Δ.Ο.Ε. την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019 – ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για το σύστημα προσλήψεων μόνιμων και αναπληρωτών

Τα Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και της Ο.Λ.Μ.Ε. καλούν όλους τους εκπαιδευτικούς σε δυναμική συνέχιση του αγώνα μέχρι την απόσυρση του νομοσχεδίου για το σύστημα διορισμών – προσλήψεων μόνιμων και αναπληρωτών που κλέβει την προϋπηρεσία των συναδέλφων που επί σειρά ετών στηρίζουν με τις ζωές τους το δημόσιο σχολείο.

Κηρύσσουμε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση για τη Δ.Ο.Ε. την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου (σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019) και 3ωρη διευκολυντική στάση εργασίας 11:00 – 14:00 για την Ο.Λ.Μ.Ε. με τη δυνατότητα επιπλέον κήρυξης 3ωρης από τις Ε.Λ.Μ.Ε. για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των συναδέλφων.

Σε περίπτωση αλλαγής της ημερομηνίας ψήφισης η κινητοποίηση θα μεταφερθεί αναλόγως.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βουλή την Πέμπτη 17/1/2019 και ώρα 11:00 π. μ. με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Σχολικό άγχος: συμπτώματα κι αντιμετώπιση

Ως ενήλικες πολλές φορές έχουμε την άποψη ότι τα παιδιά ζουν σε έναν κόσμο ανέμελο, απαλλαγμένο από στεναχώριες και άγχος. Άποψη που φυσικά δεν ισχύει. Στην πραγματικότητα ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Το άγχος που αφορά το διάβασμα ή το σχολείο γενικώς (σχολικό άγχος) πιθανότατα να προκαλείται από τις επιδόσεις τους στο σχολείο, αλλά και από την πίεση του κοινωνικού τους περίγυρου. Ενδεχομένως το άγχος να οφείλεται στην αρνητική εικόνα που έχουν τα παιδιά για τον εαυτό τους και στην έλλειψη αυτοεκτίμησης

 

Συμπτώματα που μαρτυρούν άγχος για το διάβασμα

Δεν είναι πάντα εύκολο να διακρίνουμε πότε ένα παιδί έχει άγχος. Ο Φώτης Παπαναστασίου, Ειδικός Παιδαγωγός – Συγγραφέας, επισημαίνει ότι το άγχος του παιδιού εκδηλώνεται συνήθως μέσα από μια σειρά συμπτωμάτων, που τα κυριότερα αυτών είναι τα ακόλουθα:

• Σωματικές ενοχλήσεις (πονοκέφαλος, στομαχόπονος, κτλ.)
• Ξαφνική και έντονη κινητικότητα
• Ξεσπάσματα θυμού και επιθετικότητα
• Κοινωνική απομόνωση
• Δυσκολία συγκέντρωσης
• Άρνηση ολοκλήρωσης εργασιών ή άρνηση για να πάει σχολείο
• Άρνηση για φαγητό
• Πόνος στο στήθος
• Τραυλισμός
• Εμετός
• Ναυτία
• Διάρροια
• Κλάματα
• Βραδινή ενούρηση
• Διαταραχές ύπνου

Τα παιδιά που εμφανίζουν τα παραπάνω συμπτώματα, προσπαθούν να αποφύγουν μια κατάσταση που τα κάνει να φοβούνται.

 

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να το περιορίσουν;

 

Αρχικά καλό θα είναι οι γονείς να απευθυνθούν σε έναν παιδίατρο για να τους διαβεβαιώσει ότι τα συμπτώματα δεν οφείλονται σε φυσικά αίτια. Σε περίπτωση που τα συμπτώματα δεν έχουν φυσικά αίτια, σημαντικό είναι οι γονείς να κατανοήσουν ότι τα συμπτώματα που εκδηλώνει το παιδί είναι πραγματικά και πιθανότατα να οφείλονται στο άγχος του παιδιού. Δείτε παρακάτω ορισμένους τρόπους για να αντιμετωπίσετε το άγχος του παιδιού για το διάβασμα:

• Τα παιδιά θα πρέπει να τρέφονται σωστά και να αθλούνται, επειδή το άγχος επιβαρύνει τον οργανισμό.
• Απαραίτητο είναι τα παιδιά να κοιμούνται αρκετά (τουλάχιστον 7-8 ώρες) και να ξεκουράζονται.
• Οι γονείς καλό θα είναι να αφιερώνουν ποιοτικό χρόνο στα παιδιά τους, ώστε εκείνα να αισθάνονται ότι τους έχουν δίπλα τους.
• Να ακούν ενεργητικά το παιδί όταν είναι αγχωμένο, χωρίς να ασκούν κριτική και να προσπαθούν να αντιληφθούν αυτό που δεν μπορεί να πει.
• Να συζητούν με το παιδί τους σχετικά με τους λόγους που τους προκαλούν άγχος. Δεν είναι πάντα αναγκαία η συμβουλή από την πλευρά τους, μερικές φορές τα παιδιά έχουν απλώς ανάγκη να τα ακούσει κάποιος.
• Οι γονείς καλό θα είναι να επαναπροσδιορίσουν τις προσδοκίες τους και να μην επιδιώκουν μόνο τη βαθμοθηρία. Σημαντική είναι και η κοινωνική παρουσία του παιδιού στο σχολείο.
• Καλό θα είναι λοιπόν να ενισχύουν την κοινωνικοποίηση του παιδιού τους και να το βοηθούν να αναπτύξει και να διατηρήσει διαπροσωπικές σχέσεις.
• Να ενισχύουν την αυτοεκτίμηση των παιδιών. Να τα επαινούν για καθετί καλό που κάνουν, να μην τα «μειώνουν» να μην τα συγκρίνουν με άλλα παιδιά ή αδέρφια.
• Η επικοινωνία των γονιών με το δάσκαλο ή τη δασκάλα του παιδιού και η ενημέρωση για τα συναισθήματα του παιδιού είναι εξίσου σημαντική.
• Τέλος και πολύ βασικό είναι να αναρωτηθούν αν αποτελούν οι ίδιοι πηγή άγχους για το παιδί τους.
• Σε κάθε περίπτωση, όταν νιώθουν αδύναμοι να βοηθήσουν το παιδί τους, δεν θα πρέπει να διστάσουν και να αναζητήσουν τη βοήθεια των ειδικών.

Πρακτικές συμβουλές για τη σωστή διαχείριση του χρόνου διαβάσματος

 

Τόσο ο χρόνος όσο και ο τόπος διαβάσματος παίζουν καθοριστικό ρόλο στη μελέτη του παιδιού και στη διαχείριση του άγχους. Ο χρόνος και ο τόπος μελέτης θα πρέπει να σταθεροί. Ένα σταθερό πρόγραμμα δημιουργεί ασφάλεια στο παιδί και δεν του προκαλεί άγχος, σύμφωνα με τον Φώτη Παπαναστασίου, Ειδικό Παιδαγωγό – Συγγραφέα. Το διάβασμα της τελευταίας στιγμής, δηλαδή λίγο πριν από το σχολείο, πιθανότατα θα δημιουργήσει άγχος στο παιδί και στους γονείς. Καλό θα είναι λοιπόν οι γονείς να φτιάξουν μαζί με το παιδί το ημερήσιό του πρόγραμμα και να το βοηθούν καθημερινά να το τηρεί. Αρκετά βοηθητικό θα ήταν αν το πρόγραμμα ήταν και οπτικοποιημένο. Οι γονείς είναι σημαντικό να θέτουν όρια στο παιδί, όχι για να το τιμωρήσουν ή να του μεγεθύνουν το άγχος, αλλά για να δομήσουν το περιβάλλον του παιδιού και να το βοηθήσουν να αποβάλλει το άγχος του.

Πώς μπορούν οι γονείς να περιορίσουν το δικό τους άγχος;

Πολλές φορές οι γονείς, στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν τα παιδιά στο διάβασμα, μεγεθύνουν το άγχος τους. Καλό θα είναι λοιπόν να μην είναι πολύ πιεστικοί. Θα πρέπει να θυμούνται πως η πίεση και το πολύωρο διάβασμα, το μόνο αποτέλεσμα που θα φέρουν θα είναι η απέχθεια του παιδιού προς τη μελέτη και περισσότερο άγχος. Εξάλλου, ένα παιδί στην ηλικία του Δημοτικού δεν πρέπει να διαβάζει πολλές ώρες. Σημαντικό είναι η ώρα της μάθησης να μοιάζει διασκεδαστική και ευχάριστη, και όχι καταναγκαστικό έργο.

Θα πρέπει να θυμούνται πως σκοπός τους είναι να βοηθήσουν το παιδί να αυτονομηθεί στο διάβασμα κι όχι να τους έχει συνεχώς ανάγκη ή να αγχώνεται στην ιδέα ότι θα διαβάσει μόνο του. Όπως σε κάθε επιθυμητή συμπεριφορά, η πιο σημαντική συμβουλή είναι να δώσουν οι ίδιοι το καλό παράδειγμα. Αν επιθυμούν, λοιπόν, το παιδί να αγαπήσει το διάβασμα, θα πρέπει να του δείξουν πως κι οι ίδιοι το αγαπούν.

 

Επιπτώσεις του άγχους στην ακαδημαϊκή πορεία του παιδιού

Αν το άγχος του παιδιού δεν εντοπιστεί κι αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να έχει σοβαρές ακαδημαϊκές συνέπειες για το παιδί. Μπορεί να το οδηγήσει σε σχολική άρνηση,να μη θέλει δηλαδή να ξαναπάει σχολείο, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται στο παιδί σημαντικά μαθησιακά ελλείμματα λόγω των συχνών απουσιών του. Το άγχος ίσως να δυσκολέψει το παιδί να παρουσιάσει στο σχολείο τα όσα έχει μελετήσει, με αποτέλεσμα να παίρνει χαμηλή βαθμολογία. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πόσο σημαντική είναι η διαχείριση του άγχους κατά τη διάρκεια των πανελλήνιων εξετάσεων. Αν το παιδί δεν έχει μάθει από μικρή ηλικία να διαχειρίζεται το άγχος του, πιθανόν να οδηγηθεί σε αποτυχία ή να δυσκολευτεί σημαντικά να περάσει τις εν λόγω εξετάσεις.

Φώτης Παπαναστασίου
Ειδικός Παιδαγωγός – Συγγραφέας
MSc Σχολική Ψυχολογία
www.eidikospaidagogos.gr

Νέα 24ωρη απεργία της ΔΟΕ ενάντια στο νέο σύστημα διορισμών

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΟΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΛΜΕ

Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε δυναμικά τον αγώνα!

Τα Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.  και της Ο.Λ.Μ.Ε. καλούν όλους τους εκπαιδευτικούς σε δυναμική συνέχιση του αγώνα μέχρι την απόσυρση του νομοσχεδίου για το σύστημα διορισμών – προσλήψεων μόνιμων και αναπληρωτών που κλέβει την προϋπηρεσία των συναδέλφων που επί σειρά ετών στηρίζουν με τις ζωές τους το δημόσιο σχολείο.

Κηρύσσουμε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019 (24ωρη απεργία για τη Δ.Ο.Ε. και 3ωρη στάση εργασίας 11-2 μ.μ. με τη δυνατότητα επιπλέον κήρυξης 3ωρης από τις  ΕΛΜΕ για την Ο.Λ.Μ.Ε. για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των συναδέλφων).

Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βουλή τη Δευτέρα 14/1/2019 και ώρα 15:00 με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου.
Για τα ΔΣ ΟΛΜΕ-ΔΟΕ
Ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ                           Ο Πρόεδρος της ΔΟΕ
Νικηφ. Κωνσταντίνου                                  Θαν. Κικινής

Κλειστά τα σχολεία Πέμπτη και Παρασκευή

Με απόφαση του Δημάρχου Καστοριάς κ. Ανέστη Αγγελή οι σχολικές μονάδες της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης που λειτουργούν στο Δήμο Καστοριάς θα παραμείνουν κλειστές την Πέμπτη 10.01.2019 και την Παρασκευή 11.01.2019, λόγω της έντονης χιονόπτωσης και των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στο Δήμο Καστοριάς.

Παιδική παχυσαρκία- Μια ψυχολογική ματιά

Η παχυσαρκία εδώ και χρόνια έχει αναγνωριστεί ως ασθένεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, καταδεικνύοντας ότι πρόκειται για μια μάστιγα της εποχής μας που αφορά πάνω από το 10% του ενήλικου πληθυσμού παγκοσμίως. Αντίστοιχα τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά αγγίζουν τα 40 εκατομμύρια, ενώ στην Ελλάδα ένα στα τέσσερα παιδιά ανήκει σε αυτή την κατηγορία.

  • Ποιος θεωρείται παχύσαρκος;

Παχύσαρκος θεωρείται όποιος έχει Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) πάνω από 30. Τα άτομα που έχουν ΔΜΣ 25-30 θεωρούνται υπέρβαρα, ενώ 18.5-25 θεωρείται η κανονική μάζα σώματος. Για να υπολογίσει κάποιος το ΔΜΣ διαιρεί το βάρος του με το τετράγωνο του ύψους (Β/Υ2). Ωστόσο, στα παιδιά υπάρχουν ειδικές καμπύλες ανάπτυξης για το βάρος, το ύψος καθώς και το ΔΜΣ. Οι γονείς συχνά υποεκτιμούν το βάρος των παιδιών. Ο παιδίατρος είναι υπεύθυνος να παρακολουθεί το βάρος του παιδιού και να ενημερώνει τους γονείς για τυχόν προβλήματα στο βάρος του παιδιού.

  • Ποια είναι τα αίτια της παιδικής παχυσαρκίας;

Τα αίτια της παιδικής παχυσαρκίας ποικίλουν και σχετίζονται με παθολογικά αίτια, κοινωνικούς και οικογενειακούς παράγοντες αλλά και βαθύτερες ψυχικές αιτίες. Έτσι, η κληρονομικότητα αλλά και κάποιες ασθένειες (π.χ. διαβήτης) συνδέονται με την ύπαρξη παχυσαρκίας.

Παλιότερα αλλά ακόμα και σήμερα, το πάχος συνδέεται με την καλοζωία. Οι οικογένειες συχνά υιοθετούν διατροφικές συνήθειες πλούσιες σε λιπαρά, που ήδη από την βρεφική ηλικία επηρεάζουν την ανάπτυξη τάσης για παχυσαρκία. Οι γονείς που δυσκολεύονται να επιβάλλουν όρια και απαγορεύσεις στα παιδιά, συχνά αδυνατούν να βάλουν φρένο και σε βουλιμικές συμπεριφορές που παρουσιάζουν τα παιδιά. Σε αυτό συνηγορεί η αντίληψη ότι η φροντίδα προς το παιδί περνάει μέσα από την παροχή τροφής.

Η ακατάσχετη επιθυμία του παιδιού να καταναλώνει φαγητό ενδέχεται να καλύπτει κάποιο ψυχικό κενό ή συναισθηματική έλλειψη ή να υποδηλώνει μια προβληματική σχέση κυρίως με τη μητέρα.

  •  Πώς μπορεί να επηρεάσει ένα παιδί η παιδική παχυσαρκία;

Το να είναι κάποιος παχύσαρκος μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του στο εγγύς ή απώτερο μέλλον. Δυσκολίες στην κίνηση, ορθοπεδικά προβλήματα, καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης, χοληστερόλη, υπέρταση κλπ.

Σε ψυχολογικό επίπεδο, το παχύσαρκο άτομο αναπτύσσει αρνητική εικόνα για το σώμα και τον εαυτό του, που συχνά το συνοδεύει ακόμα κι αν χάσει τα περιττά κιλά. Συναισθήματα ανασφάλειας και ντροπής, αίσθημα μειονεξίας σε σχέση με τους άλλους και χαμηλή αυτοπεποίθηση είναι  συνήθη και ενδέχεται να οδηγήσουν το παιδί σε παραίτηση και περιθωριοποίηση. Ακόμη, μπορεί να υφίσταται εμπαιγμό από τους συνομηλίκους, στον οποίο να απαντά με παθητικότητα ή αντίθετα με έντονη αντιδραστικότητα. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να συνυπάρχουν δευτερογενώς προβλήματα συμπεριφοράς. Κατάθλιψη, μαθησιακή πτώση και κοινωνική απόσυρση είναι επίσης δυνατό να παρατηρηθούν.

Η εφηβεία αποτελεί μια πολύ ευαίσθητη περίοδο, όπου ο/η έφηβος βιώνει σημαντικές ενδοψυχικές συγκρούσεις αλλά και συγκρούσεις με τους γύρω του, διαμορφώνει την ταυτότητα του και τον τρόπο που σχετίζεται με το άλλο φύλο και τους συνομηλίκους. Σε αυτή την τόσο ιδιαίτερη αναπτυξιακή φάση, η παχυσαρκία αποτελεί ένα επιπλέον, συχνά δυσβάστακτο, βάρος για τον έφηβο.

  • Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η παιδική παχυσαρκία;

Η παιδική παχυσαρκία είναι ένα πολυσύνθετο πρόβλημα και για την αντιμετώπισή του, χρειάζεται να συμβάλλουν το σχολείο, η οικογένεια και το ίδιο το άτομο. Έτσι, στο σχολείο χρειάζεται να υπάρχουν σχετικά προγράμματα πρόληψης και ενημέρωσης, με τη συνεργασία των γονέων. Επιπλέον, το σχολείο χρειάζεται να εντοπίζει και να αντιμετωπίζει με επάρκεια δυσκολίες που απορρέουν από την παχυσαρκία (π.χ. εκφοβισμός, απομόνωση, προβλήματα συμπεριφοράς, μαθησιακή πτώση).

Η οικογένεια σε επίπεδο πρόληψης χρειάζεται να εισάγει την άθληση στη ζωή του παιδιού, να αλλάξει διατροφικές συνήθειες, και να επιτρέψει στο παιδί να σταματά το φαγητό του όταν νιώσει κορεσμό. Η ουσιαστικότερη επικοινωνία μεταξύ των μελών της οικογένειας θα ‘χει σαν αποτέλεσμα τη σύνδεση των γονέων με τα παιδιά μέσα από ποιοτικές δραστηριότητες, χωρίς τη διαμεσολάβηση του φαγητού. Τα παιδιά υιοθετούν το μοντέλο συμπεριφοράς και λειτουργίας των γονέων. Έτσι, είναι βασικό οι ίδιοι οι γονείς να αλλάξουν τη στάση τους απέναντι στην τροφή (π.χ. να μην τρώνε μηχανικά μπροστά την τηλεόραση, να μην χρησιμοποιούν το φαγητό ως απάντηση στο άγχος και τη στενοχώρια, να μην συνδέουν την απόλαυση πάντα με το φαγητό κλπ.). Τέλος, είναι αναγκαίο οι γονείς να αναγνωρίζουν το πρόβλημα έγκαιρα και να τολμούν να κάνουν κάτι για αυτό.

Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό το ίδιο το άτομο να αναγνωρίζει το πρόβλημα και να θέλει να βοηθηθεί για να αλλάξει. Στην περίπτωση βέβαια των παιδιών, μεγάλο μέρος της ευθύνης πέφτει στους γονείς, οι οποίοι με λεπτούς αλλά αποφασιστικούς χειρισμούς, χρειάζεται να βοηθήσουν και να υποστηρίξουν το παιδί στην προσπάθεια να χάσει βάρος.

  • Ποιος άλλος μπορεί να βοηθήσει το παιδί και την οικογένεια;

Σε αυτή τους την προσπάθεια αρωγοί μπορεί να είναι ο παιδίατρος, που ήδη από τη βρεφική ηλικία μπορεί να δώσει οδηγίες σχετικά με τη λήψη τροφής, αλλά και αργότερα να εντοπίσει το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας και να κατευθύνει τους γονείς. Ακόμα, υπάρχουν ειδικοί επιστήμονες που μπορούν να στηρίξουν γονείς και παιδιά, όπως ο διαιτολόγος και ο ψυχολόγος. Ο διαιτολόγος θα ρυθμίσει το διαιτολόγιο του παιδιού και θα δώσει οδηγίες για τις διατροφικές συνήθειες. Ο ψυχολόγος θα βοηθήσει το άτομο να ενισχύσει το κίνητρό του για να χάσει βάρος και να συμμορφωθεί με τη δίαιτα που έχει ξεκινήσει. Ακόμα, σε ένα κλίμα αποδοχής και εμπιστοσύνης ο ψυχολόγος θα βοηθήσει το παιδί να εκφράσει τα άγχη και τις δυσκολίες του και θα διερευνήσει συνολικά την ψυχική του λειτουργία, ώστε να καταλάβει τι εξυπηρετεί η υπερφαγία για το παιδί. Τέλος, θα ενισχύσει την οικογένεια στην κατανόηση και συνολικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος της παιδικής παχυσαρκίας.

Κινηματικός αναβρασμός για την Τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας

Σε κινηματικό αναβρασμό βρίσκεται ο Εκπαιδευτικός κόσμος, μετά την κατάθεση της τροπολογίας στη Βουλή για το νέο σύστημα διορισμών στην Εκπαίδευση για την επόμενη τριετία

Πλήθος ανακοινώσεων, διαμαρτυριών και καλεσμάτων για την πανελλαδική κινητοποίηση της Παρασκευής 11/1, στα Προπύλαια, στις 13:00, ημέρα που θα πραγματοποιηθεί και η 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν ΟΛΜΕ και ΔΟΕ.

Τόσο οι δύο Ομοσπονδίες όσο και ΕΛΜΕ, ΣΕΠΕ, πρωτοβουλίες αναπληρωτών, φορείς και πολλά άλλα εκπαιδευτικά σωματεία καλούν σε μαζική συμμετοχή τον κόσμο της Εκπαίδευσης.

Στήριξη στις κινητοποιήσεις των ΟΛΜΕ-ΔΟΕ εξέδωσε σήμερα και η ΑΔΕΔΥ.

Οι συνδικαλιστικοί φορείς ζητούν την άμεση απόσυρση του σχεδίου του υπουργείου Παιδείας.

Όπως επισημαίνουν ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, το σύστημα «απαξιώνει την προϋπηρεσία και το πτυχίο και οδηγεί σε ένα αέναο κυνήγι τίτλων και προσόντων με όρους ανισότητας».
Μάλιστα, κάνουν λόγο για «εμπόριο ελπίδας» από πλευράς Υπουργείου προς τους χιλιάδες αδιόριστους εκπαιδευτικούς και για περιφρόνηση των αναπληρωτών που καλύπτουν πάγιες ανάγκες της εκπαίδευσης.

«Μόνιμη δουλειά και όχι ανεργία καλύψτε τις ανάγκες σε όλα τα σχολεία», αποτελεί το κεντρικό σύνθημα των Εκπαιδευτικών, οι οποίοι ζητούν συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου και τον Αλέξη Τσίπρα.