Ομάδα7 Στ'1

Αθανασία, Θεοδοσία, Μαρία

Δραστηριότητες στο πρόγραμμα “Easylogo”

Μαρ 201417

Στο δεύτερο τρίμηνο της σχολικής χρονιάς ασχοληθήκαμε με τον προγραμματισμό και συγκεκριμένα με τη γλώσσα Easylogo. Αφού εξοικειωθήκαμε με το περιβάλλον και τις εντολές, δημιουργήσαμε αρκετές δραστηριότητες όπως σημαίες χώρων, γειτονία με σπίτια, ανεμόμυλους κλπ. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μια δικιά μας δημιουργία στην Easylogo ( a computer).

easylogo

από κάτω από: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Δραστηριότητες στο πρόγραμμα “Easylogo”    

Λάρισα, η πόλη μας….

Ιαν 201427

Σ’ αυτό το άρθρο θα δείτε λίγες πληροφορίες για τη Λάρισα, την πόλη που κατοικούμε!!!

Η Λάρισα είναι πόλη της Θεσσαλίας, πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού αλλά και της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Επίσης, αποτελεί την έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας. Αποτελεί σημαντικό εμπορικό κέντρο και κόμβο επικοινωνιών και συγκοινωνιών. Ο μόνιμος πληθυσμός του Δήμου Λαρισαίων, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, ανέρχεται σε 162.591 κατοίκους, με τον μόνιμο πληθυσμό της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας (πρώην Νομαρχίας) να ανέρχεται σε 284.325 κατοίκους (2011),[1] καθιστώντας την μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας και τη μεγαλύτερη του Θεσσαλικού διαμερίσματος. Η πόλη της Λάρισας, έχει πληθυσμό 144.651 κατοίκους, καταλαμβάνει έκταση 19.000 στρεμμάτων και διαρρέεται από τον Πηνειό ποταμό. Η ευρύτερη περιοχή της Λάρισας, που περιλαμβάνει τις περιοχές: Γιάννουλη, Φαλάνη, Τερψιθέα, Δασοχώρι, Ομορφοχώρι, Μελισσοχώρι, Γαλήνη, Πλατύκαμπος, Νίκαια, Κουλούρι, αριθμεί 167.696 κατοίκους.

Παρακάτω θα δείτε τη Λάρισα σε χάρτη και σε δορυφόρο:

ml

Για περισσότερες πληροφορίες για την αρχαιότητα, δείτε:

 

Α΄Αρχαίο Θέατρο Λάρισας

 

Η αρχαία Λάρισα απλωνόταν όπως και η σημερινή στο ΒΑ τμήμα της θεσσαλικής πεδιάδας, στη δεξιά όχθη του Πηνειού ποταμού. Ειδικότερα η αρχαία πόλη αναπτύχθηκε σ΄ ένα σημείο όπου ο Πηνειός καθώς βαίνει από τα δυτικά προς τ΄ ανατολικά στρίβει κατά 90ο μοίρες προς τα βόρεια για να χυθεί στο Αιγαίο πέλαγος διαμέσου της κοιλάδας των Τεμπών. Η πρώιμη ιστορία της χάνεται μέσα στην πυκνή ομίχλη των θρύλων και των τοπικών μυθολογικών παραδόσεων. Ωστόσο από αποσπασματικές πληροφορίες των αρχαίων φιλολογικών πηγών και κυρίως τις αρχαιολογικές μαρτυρίες πληροφορούμαστε ότι η αρχαία Λάρισα από το τέλος του 7ου αι. π.Χ. είχε το προβάδισμα από τις άλλες Θεσσαλικές πόλεις και επεκράτησε απόλυτα σε μεγάλη έκταση της εύφορης Θεσσαλικής πεδιάδας. Εξαιτίας δε της μεγάλης οικονομικής ακμής της διαδραμάτισε πρωταρχικό ρόλο στην πολυτάραχη ιστορία της Θεσσαλίας.

 

Β΄Αρχαίο θέατρο Λάρισας

Το Β΄ αρχαίο θέατρο της Λάρισας ή «μικρό» είναι κτισμένο στις νοτιοδυτικές υπώρειες του λόφου Πευκάκια, που ισοπεδώθηκε στη δεκαετία του 1950 ώστε να διευκολυνθεί η οικοπεδοποίηση και η ανέγερση πολυκατοικιών στην περιοχή. Δεν είναι βέβαιο, αν ο λόφος αυτός ήταν ξέχωρος ή αποτελούσε συνέχεια του λόφου Φρούριο, γνωρίζουμε, όμως, ότι ο χώρος κατοικήθηκε ήδη από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (3η χιλιετία π.Χ.). Από την εύρεση μιας ενεπίγραφης στήλης αφιερωμένης στη Δήμητρα και στην Κόρη, εικάζεται ότι εδώ κατά την κλασική αρχαιότητα, εκτός από το θέατρο, υπήρχε και Θεσμοφόριο, δηλαδή ναός αφιερωμένος στις δύο αυτές θεότητες. Στα βυζαντινά χρόνια φαίνεται ότι στην ίδια θέση κτίστηκε ο ναός της Αγίας Σοφίας ή, κατά άλλους, της Αγίας Παρασκευής και η θρησκευτική σημασία του χώρου δεν έσβησε ούτε στα χρόνια της τουρκοκρατίας, όταν στα ερείπια πλέον του βυζαντινού ναού ανεγέρθηκε ένα από τα πιο γνωστά τεμένη της πόλης, αυτό του Χασάν Μπέη. Με βάση τα ανασκαφικά δεδομένα, η κατασκευή του Β΄ αρχαίου θεάτρου ανάγεται στο δεύτερο μισό του 1ου αι. π.Χ. Από τον ανασκαφέα του μνημείου, κ. Αθ. Τζιαφάλια, έχει διατυπωθεί η άποψη ότι η κατασκευή του συνδέεται με τη γιορτή των «Ελευθερίων», κατά τη διάρκεια της οποίας, παράλληλα με τη διεξαγωγή αθλητικών και ιππικών αγώνων, δίνονταν θεατρικές και μουσικές παραστάσεις και γίνονταν απαγγελίες ποιητικών έργων. Φαίνεται πολύ πιθανό ότι το Α΄ αρχαίο θέατρο της πόλης δεν μπορούσε πια να ικανοποιήσει όλες αυτές τις πνευματικές εκδηλώσεις, αφού είχε αρχίσει να χάνει τον καθαρά θεατρικό χαρακτήρα του και σιγά-σιγά μεταβαλλόταν σε αρένα.

 

Μπεζεστένι

Το Μπεζεστένι (υφασματαγορά) ήταν ένας πολύ σημαντικός θεσμός των οθωμανικών πόλεων (Τουρκικά: bezesten, Φαρσί: بزستان (bazistān) – η λέξη προέρχεται από την αραβική λέξη μπεζ (bez) η οποία σημαίνει ρούχο – ύφασμα, χρησιμοποιείται και για τα κεντήματα και τα υπόλοιπα ακριβά αντικείμενα και την περσική κατάληξη -ιστάν [1]).

Τα μπεζεστένια χτιζόντουσαν κατά την διάρκεια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και ο σχεδιασμός-αρχιτεκτονική βασιζόταν στην αρχιτεκτονική των Ισλαμικών Τεμένων [2]. Ήταν σημαντικά κτήρια και οι Οθωμανικές πόλεις χωρίζονταν σε δύο κατηγορίες, σε αυτές που είχαν μεζεστένια και αυτές που δεν είχαν [3]. Εκεί πωλούνταν πολύτιμα αντικείμενα, φυλάσσονταν έγραφα και περιουσιακά στοιχεία, γινόταν έλεγχος της ποιότητας των εμπορευμάτων και καθορίζονταν οι ισοτιμίες των νομισμάτων. [4] Τα κτίρια στα οποία στεγάζονταν οι αγορές αυτές είχαν αρχιτεκτονική με θόλους.

Ρωμαϊκός δρόμος στο.. κέντρο της Λάρισας

Ενα ακόμη σημαντικό εύρημα της αρχαίας Λάρισας, ήρθε στο φως, μερικές μόνο εκατοντάδες μέτρα από το κέντρο της πόλης. Πρόκειται για δρόμο από μαρμάρινες πλάκες, ο οποίος χρονολογικά τοποθετείται στη ρωμαϊκή εποχή και συγκεκριμένα στα πρώτα χριστιανικά χρόνια.

 

από κάτω από: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Λάρισα, η πόλη μας….    

Λίγα λόγια για το σχολείο μας….

Ιαν 201421

Σ’ αυτό το άρθρο θα σας περιγράψουμε το σχολειο μας, δηλαδή το 10ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας. Αυτό το σχολείο ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1950….

Το σχολείο μας όπως καταλαβαίνετε είναι “αρκετά” παλιό. Φέτος έχει περίπου 250 μαθητές σε 14 τμήματα.Λειτουργεί με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, οπότε διδασκόμαστε λίγα παραπάνω μαθήματα δηλαδή: Πληροφορική, Θεατρική Αγωγή, Μουσική και δεύτερη ξένη γλώσσα (Γαλλικά ή Γερμανικά). Εκτός από τις αίθουσες μαθημάτων, στο σχολείο μας υπάρχει και κλειστό γυμναστήριο.

Δείτε τι γράφουν οι μπλε λωρίδες (σύρετε το ποντίκι σας)

Βρίσκεται στη διεύθυνση: Αιόλου 2 (Τ.Κ. 41221).      
Το τηλέφωνο του σχολείου μας είναι: 2410-235161
Η διεύθυνση e-mail: mail@10dim-laris.lar.sch.gr      

Δείτε παρακάτω έναν χάρτη καθώς και μια φωτογραφία του σχολείου μας απο ψηλά!

map

my school

 

από κάτω από: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Λίγα λόγια για το σχολείο μας….    

Λίγα λόγια για μας……

Ιαν 201414

Φέτος είμαστε στην έκτη τάξη, εδώ και λίγα χρόνια κάνουμε πληροφορική στο σχολείο μας και αυτό είναι το blog της ομάδας μας!!! Σ ‘αυτή την ομάδα είμαστε: η Αθανασία, η Θεοδοσία και η Μαρία.

Όπως όλα τα παιδιά έχουμε κι εμείς ένα αγαπημένο μάθημα, ασχολία, τραγούδι, ταινία:
Η Αθανασία έχει ως αγαπημένο μάθημα τα Μαθηματικά, για ασχολία τον χορό hip-hop, για τραγούδι Hot n’ gold, για ταινία Τιτανικός ενώ η  Θεοδοσία έχει για μαθήματα τα Γαλλικά και τα Μαθηματικά, για ασχολία την δημιουργία κοσμημάτων, τον χορό (μπαλέτο & μοντέρνο)…, για τραγούδια το Roar, Wrecking ball, love me again, για ταινία το Twilight αλλά η Μαρία έχει τα Μαθηματικά, την μουσική, το Where have you been, τον Τιτανικό!!!

Πιστεύουμε πως μάθατε αρκετά για μας και πως σας άρεσε η περιήγηση μας!!!images (12)


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων