Κόρφμπολ: Ενα άθλημα με πολλά… παράδοξα
Δανείζεται στοιχεία από μπάσκετ, ποδόσφαιρο, χάντμπολ και χόκεϊ επί πάγου. Οι ομάδες 4 ατόμων αποτελούνται από άντρες και γυναίκες, που επιδιώκουν να βάλουν καλάθι
Η μπάλα στο κόρφμπολ είναι σχεδόν ίδια με αυτήν του ποδοσφαίρου, μόνο που έχει περισσότερη αναπήδηση. Στόχος των παικτών είναι να πετύχουν το καλάθι που βρίσκεται σε μια πανύψηλη μεταλλική βάση, η οποία δεν έχει ταμπλό.
Δεν είναι μπάσκετ, αλλά οι παίκτες στοχεύουν σε ένα καλάθι. Δεν είναι ποδόσφαιρο, αλλά παίζεται με μπάλα ποδοσφαίρου. Δεν είναι χάντμπολ, αλλά το γήπεδο έχει τις ίδιες ακριβώς διαστάσεις. Δεν είναι χόκεϊ επί πάγου, αλλά μοιάζει σε πολλά με αυτό.
Κι όλα τα παραπάνω δεν είναι αίνιγμα, αλλά οι πρώτες πληροφορίες για το κόρφμπολ, ένα άθλημα εντελώς άγνωστο για τους περισσότερους, που κερδίζει όμως ολοένα και πιο πολλούς φανατικούς παίκτες και θεατές.
Το κόρφμπολ είναι το μοναδικό μεικτό άθλημα, καθώς στις αντίπαλες ομάδες είναι υποχρεωτική η ταυτόχρονη παρουσία αντρών και γυναικών, μάλιστα -σύμφωνα με τους κανονισμούς- οι παίκτες δεν επιτρέπεται να μαρκάρουν άτομα του αντίθετου φύλου.
Το γήπεδο του κόρφμπολ έχει διαστάσεις 40Χ40 μέτρα, όπως στο χάντμπολ
Κάθε ομάδα έχει από τέσσερις παίκτες και στόχος τους είναι να πετύχουν το καλάθι που βρίσκεται σε μια πανύψηλη μεταλλική βάση και δεν έχει ταμπλό. Αυτό καθιστά την ευστοχία εξαιρετικά δύσκολη, αφού η μπάλα δεν βρίσκει ταμπλό για να αναπηδήσει και ο παίκτης πρέπει να έχει σταθερότητα στο κάρφωμα.
Πριν από λίγο καιρό έγινε στις Σέρρες το 4ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κόρφμπολ και νικήτρια αναδείχτηκε η τοπική ομάδα «Αριστοτέλης», με 2η τον «Γαλαξία» από την Αθήνα και 3η τον Αρη Θεσσαλονίκης, ο οποίος πρόπερσι κατέκτησε την 5η θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Τσεχίας. Το κόρφμπολ παίζεται σε κλειστούς ή εξωτερικούς χώρους σε γήπεδο που χωρίζεται σε ίσα μέρη, τα οποία ονομάζονται ζώνες. Στην κορυφή κάθε ζώνης υπάρχει μία μεταλλική βάση με ένα καλάθι στην κορυφή.
Το γήπεδο έχει διαστάσεις 40Χ40 (όπως και του χάντμπολ), το καλάθι βρίσκεται σε ύψος 3,20 μέτρα (ψηλότερα από του μπάσκετ) και η απουσία του ταμπλό δυσκολεύει πολύ τους παίκτες. Η μπάλα είναι σχεδόν ίδια με αυτήν του ποδοσφαίρου, μόνο που έχει περισσότερη αναπήδηση.
Μόλις μπουν δύο γκολ οι συνθέσεις των ομάδων αλλάζουν, οι επιθετικοί γίνονται αμυντικοί και οι αμυντικοί επιθετικοί.
Ο παίκτης που παίρνει την μπάλα, έχει μόνο δύο δυνατότητες, είτε να κάνει σουτ είτε να δώσει πάσα, όχι όμως να προχωρά με αυτή στα χέρια. Οι κανονισμοί απαγορεύουν επίσης ρητά το μπλοκ, το χτύπημα με τα πόδια και το κράτημα της μπάλας, ενώ οι αμυντικοί δεν επιτρέπεται να σκοράρουν.
Το κόρφμπολ δεν είναι ολυμπιακό άθλημα, πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι γίνονται προσπάθειες να μπει στην Ολυμπιάδα του 2016.
Παίζεται μετά μανίας σε χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης και τις καλύτερες ομάδες έχουν η Ολλανδία, η Γερμανία και η Ρωσία.
«Στην Ελλάδα το κόρφμπολ βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο και η δεξαμενή των παικτών του είναι το μπάσκετ. Ηρθε πριν από 3-4 χρόνια και σήμερα υπάρχουν περίπου 10 ομάδες. Χρειάζονται άλλες τόσες για να δημιουργηθεί ομοσπονδία, αλλά χρόνο με τον χρόνο κερδίζει παίκτες και θεατές», δήλωσε στο «Εθνος» ο έφορος κόρφμπολ του Αρη Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Κουράκος. Ενα άλλο παράδοξο του κόρφμπολ είναι ότι το γήπεδο συνεχίζεται και πίσω από το καλάθι (όπως στο χόκεϊ επί πάγου), έτσι οι παίκτες μπορούν να κυνηγούν την μπάλα και ύστερα από μια αποτυχημένη προσπάθεια συμπαίκτη ή αντίπαλου.
Οι παίκτες κινούνται όπως θέλουν μέσα στο γήπεδο και σουτάρουν σε όποιο καλάθι βρουν ελεύθερο, ανεξάρτητα σε ποια πλευρά βρίσκεται αυτό.
Οι κανονισμοί του κόρφμπολ είναι περίπλοκοι, ενώ για να τους μάθει κανείς πρέπει προς το παρόν να συμβουλευτεί τη διεθνή βιβλιογραφία, αφού δεν υπάρχουν σχετικά ελληνικά εγχειρίδια.
ΕΘΝΟΣ.gr
Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.
Λαμπάκη Ολυμπία
Mπράβο παιδί μου! Αν δε βάλεις φωτογραφία ,σβήσε τη σχετική αναφορά.Επίσης είναι θεμιτό να αναφέρουμε την πηγή της πληροφορίας μας.
Λαμπάκη Ολυμπία
Εκτός από τις δεξιότητες στις ΤΠΕ, για τις οποίες δεν είχα καμία αμφιβολία, βλέπω και σπουδαίες ικανότητες στο λόγο!Συγχαρητήρια.