Η κολύμβηση είναι μια άριστη κινητική δραστηριότητα χωρίς περιορισμούς ηλικίας, ικανότητας ή φυσικής κατάστασης.
Μέσα στο νερό δεν δημιουργούνται κραδασμοί, το σωματικό βάρος μειώνεται λόγω της άνωσης, η υδροστατική πίεση διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος, το σώμα διατηρείται πιο δροσερό. Επομένως μπορείς να δραστηριοποιήσεις το μυϊκό σου σύστημα κολυμπώντας και έτσι ν’ αποκτήσεις ένα καλογυμνασμένο κορμί . Εάν, όμως, οι δικές σου απαιτήσεις δεν περιορίζονται απλώς στην κίνηση και στην αναψυχή, αλλά αναζητάς συγκεκριμένα αποτελέσματα, χρειάζεσαι κάτι παραπάνω.
Ποιο στυλ κολύμβησης σου ταιριάζει;
Επιλέξτε αυτό που έχει πιο πολλά θετικά απ’ ό,τι αρνητικά σε προσωπικό επίπεδο.
Ελεύθερο: Το πιο γρήγορο στυλ κολύμβησης. Γυμνάζει ώμους, στήθος, χέρια και κοιλιακούς. Αν χρησιμοποιήσεις βατραχοπέδιλα, πετυχαίνεις επιπλέον μυϊκή τόνωση σε πόδια και γλουτούς. Δεν ενδείκνυται για άτομα με πρόβλημα στους ώμους.
Πεταλούδα: Το δυσκολότερο και πιο προχωρημένο στυλ. Ενδείκνυται μόνο εάν έχεις άριστη γνώση της τεχνικής και πολύ καλή φυσική κατάσταση. Γυμνάζει όλο το σώμα. Αντενδείκνυται σε προβλήματα αυχένα, ώμων, μέσης και γονάτων.
Πρόσθιο: Το φυσικότερο στυλ κολύμβησης. Τονώνει ιδιαίτερα τα χέρια, το πάνω μέρος της πλάτης και το εσωτερικό των μηρών. Δεν ενδείκνυται για άτομα που υποφέρουν από πόνους στη σπονδυλική στήλη ή/και προβλήματα στα γόνατα.
Ύπτιο: Άνετο, εύκολο και ξεκούραστο στυλ, κατάλληλο για όλους. Ενδυναμώνει κοιλιακούς και ραχιαίους. Ενδείκνυται ιδιαίτερα για την ανακούφιση χρόνιων πόνων στη σπονδυλική στήλη. Ωστόσο, έχει το μειονέκτημα ότι δεν βλέπεις προς την κατεύθυνση που κολυμπάς.
Συμβουλή: Κολύμπησε με το στυλ που σ’ εξυπηρετεί πιο πολύ και γνωρίζεις καλά, σε ρυθμό που επιτρέπει συνεχόμενη κίνηση για τουλάχιστον 10 λεπτά.

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.