Η κοσμική σκόνη μπορεί να έχει σβήσει μέρος της Μέσης Ανατολής πριν από 3.700 χρόνια

Πριν από περίπου 3.700 χρόνια, ένας μετεωρίτης ή ένας κομήτης εξερράγη στη Μέση Ανατολή, καταστρέφοντας την ανθρώπινη ζωή σε μια περιοχή βόρεια της Νεκράς Θάλασσας.

Η ανάφλεξη “έλαβε χώρα σε μια στιγμή,περίπου 500 χλμ. Βόρεια της Νεκράς Θάλασσας, όχι μόνο καταστρέφοντας το 100 τοις εκατό των πόλεων, αλλά και μετέτρεψε σε άγονη γη τις γεωργικές εκτάσεις.Επίσης καλύφθηκε η ανατολική Μέση Γκορ με άλατα ανυδρίτη Νεκράς Θάλασσας “, γράφουν οι ερευνητές αφηρημένα για ένα έγγραφο που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση των Αμερικανικών Σχολών Ανατολικής Έρευνας Denver 14 έως 17 Νοεμβρίου. Τα άλατα ανυδρίτη είναι ένα μίγμα αλάτων και θειικών αλάτων.

“Με βάση τα αρχαιολογικά στοιχεία, χρειάστηκε τουλάχιστον 600 χρόνια για να ανακάμψει επαρκώς από την καταστροφή του εδάφους και τη μόλυνση πριν ο πολιτισμός εγκατασταθεί και πάλι στην ανατολική Μέση Γκορ», έγραψαν. Ανάμεσα στα κατεστραμμένα μέρη ήταν το Tall el-Hammam, μια αρχαία πόλη που κάλυπτε 89 εκτάρια (36 εκτάρια) γης.

Ασυνήθιστη αγγειοπλαστική

Μεταξύ των στοιχείων που έδειξαν οι επιστήμονες που αποκαλύφθηκαν για την εκρήξιμη έκρηξη είναι τα τεχνητά αντικείμενα αγγειοπλαστικής των 3.700 ετών από το Tall el-Hammam που έχουν ασυνήθιστη εμφάνιση. Η επιφάνεια της κεραμικής ήταν υαλοποιημένη (γυρισμένη σε γυαλί). Η θερμοκρασία ήταν επίσης τόσο υψηλή ώστε τα κομμάτια ζιρκονίου μέσα στην αγγειοπλαστική μετατράπηκαν σε αέριο – κάτι που απαιτεί θερμοκρασία μεγαλύτερη από 7.230 βαθμούς Φαρενάιτ (4.000 βαθμούς Κελσίου), δήλωσε ο Φίλιπ Σίλβια, ένας αρχαιολόγος πεδίου και επιβλέπων με την εκσκαφή Tall el-Hammam . Ωστόσο, η θερμότητα, αν και ισχυρή, δεν κράτησε αρκετό καιρό για να καψει ολόκληρα τα κεραμικά κομμάτια, αφήνοντας τμήματα της κεραμικής κάτω από την επιφάνεια σχετικά αλώβητα.

Το μόνο φυσικό γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ένα τέτοιο ασυνήθιστο σχέδιο καταστροφής, είπε ο Σίλβια, είναι μια κοσμική εκτόξευση – κάτι που συνέβη περιστασιακά σε ολόκληρη την ιστορία της Γης, όπως η έκρηξη το 1908 στο Tunguska στη Σιβηρία.
Επίσης, οι αρχαιολογικές ανασκαφές και οι έρευνες σε άλλες πόλεις της περιοχής που επηρεάστηκαν υποδηλώνουν μια ξαφνική εξολόθρευση ζωής πριν από περίπου 3.700 χρόνια, δήλωσε ο Σίλβια. Μέχρι στιγμής δεν βρέθηκαν κρατήρες κοντά και δεν είναι σαφές αν ο ένοχος ήταν ένας μετεωρίτης ή ένας κομήτης που εξερράγη πάνω από το έδαφος.

Το γεγονός ότι μόνο 200 τετραγωνικά μίλια γης καταστράφηκε δείχνει ότι η ανάφλεξη πραγματοποιήθηκε σε χαμηλό υψόμετρο, πιθανόν όχι πάνω από 3.280 πόδια πάνω από το έδαφος, δήλωσε ο Σίλβια. Σε σύγκριση, η έκρηξη Tunguska έπληξε σοβαρά 830 τετραγωνικά μίλια, ή 2.150 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους.

https://www.livescience.com/64179-ancient-cosmic-airburst-middle-east.html?utm_source=notification

Αφήστε μια απάντηση