Παρενέργειες από την έκθεση στο φως… το βράδυ

Ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος για να κοιμάται το βράδυ καθώς πέφτει η νύχτα. Όμως από τη στιγμή που ανακαλύφτηκε το ηλεκτρικό κι ακόμα περισσότερο η τηλεόραση και τώρα πια ο Υπολογιστής, ο χρόνος του ύπνου μετατοπίζεται όλο και αργότερα, ενώ η έκθεση στο φως φαίνεται να δημιουργεί περισσότερες παρενέργειες από όσες γνωρίζαμε ως τώρα.

Έρευνα του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς σε πειραματόζωα έρχεται τώρα να προστεθεί στις ενδείξεις για τις παρενέργειες της ζωής μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες: η έκθεση στο φως στη διάρκεια της νύχτας φαίνεται ότι αυξάνει τα επίπεδα μιας ορμόνης του στρες, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη και μαθησιακές δυσκολίες.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο βρετανικό περιοδικό Nature, αφορά τα εξειδικευμένα κύτταρα του αμφιβληστροειδή τα οποία αντιλαμβάνονται το φως και βοηθούν στη ρύθμιση του βιολογικού ρολογιού. Τα κύτταρα αυτά, γνωστά ως γάγγλια ipRGC, δεν σχετίζονται με τη λειτουργία της όρασης, ωστόσο είναι γνωστό ότι επικοινωνούν με περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη διάθεση, τη μνήμη και τη μάθηση.

«Δεν λέω ότι πρέπει να καθόμαστε στο απόλυτο σκοτάδι, συνιστώ όμως να ανάβουμε λιγότερες λάμπες και να χρησιμοποιούμε λιγότερο έντονους γλόμπους» λέει ο Δρ Χάταρ.
Περισσότερα
http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231222210

Newsroom ΔΟΛ

Αφήστε μια απάντηση