ΟΓΚΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΣ. Πώς οι μορφές διαμορφώνουν το ζωγραφικό -γλυπτικό χώρο. ΑΣΚΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ Β’ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ (ΠΗΛΟΣ-ΑΛΑΤΟΖΥΜΗ).

ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2. ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΗΣ Β’ΤΑΞΗΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ  ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΓΚΟ Κ’ΤΟΝ ΧΩΡΟ.

ΘΕΩΡΙΑ

ΟΓΚΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΣ

2.5. Πώς οι μορφές διαμορφώνουν το ζωγραφικό χώρο

α. Όταν μορφές με το ίδιο μέγεθος τοποθετούνται η μια δίπλα στην άλλη, ο χώρος που δημιουργούν είναι επίπεδος, χωρίς βάθος.
β. Όταν υπάρχουν μορφές με το ίδιο μέγεθος, που κάθε μια επικαλύπτει την άλλη, δημιουργείται η αίσθηση ότι ανάμεσά τους υπάρχει απόσταση, άρα βάθος.
γ. Όταν τοποθετούνται μορφές με το ίδιο μέγεθος σε διαφορετικά ύψη, δε δημιουργείται σαφής αίσθηση του βάθους, αλλά χρειάζονται και άλλα στοιχεία στο χώρο για να γίνει αυτό (π.χ. η γραμμή του ορίζοντα).

δ. Όταν με το σύστημα της γραμμικής προοπτικής τοποθετούνται μορφές αλληλεπικαλυπτόμενες και με μειωμένο το μέγεθός τους, δημιουργείται η αίσθηση του μεγάλου βάθους.
ε. Συνδυάζοντας τη γεωμετρική με την ατμοσφαιρική ή χρωματική προοπτική, οι μορφές, που παρουσιάζουν επιπλέον αλλαγή στο χρώμα και την τονική διαβάθμιση, προκαλούν πειστικότερα την αίσθηση του φυσικού χώρου.
στ. Με την τοποθέτηση των μορφών σε αλληλεπικάλυψη και με αυξανόμενο το μέγεθός τους, οι μορφές αντιστρέφονται και δημιουργείται η εντύπωση ότι οι μακρινές έρχονται μπροστά, οπότε το αποτέλεσμα είναι επίπεδο.

ΑΣ ΠΑΜΕ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΜΙΑ  ΑΣΚΗΣΗ ΠΟΥ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ….

ΘΑ  ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ  ΜΙΑ ΖΥΜΗ …ΑΦΟΥ ΠΗΛΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΟΥΜΕ ΛΟΓΩ ΚΟΡΟΝΑΙΟΥ.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ: 1/2 ΚΟΥΠΑ ΑΛΑΤΙ

                                             1    1/2 ΚΟΥΠΑ ΑΛΕΥΡΙ

                                             1/2 ΚΟΥΠΑ ΝΕΡΟ.

ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ ΖΥΜΗ.

ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ ΕΠΙΣΗΣ ΔΥΟ ΡΟΛΑ ΑΠΟ ΧΑΡΤΙ ΥΓΕΙΑΣ , ΠΛΑΣΤΗ  ΜΑΧΑΙΡΑΚΙ ΚΑΙ ΨΑΛΙΔΙ.

 

ΚΟΒΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΨΑΛΙΔΙ ΤΑ ΡΟΛΑ ΚΑΤΑ  ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ…ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΤΟΥΝ ΤΡΕΙΣ ΚΥΚΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗΣ ΔΙΑΜΕΤΡΟΥ.

ΑΠΛΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΛΑΣΤΗ ΤΗΝ ΖΥΜΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΚΟΒΟΥΜΕ ΣΕ ΣΧΗΜΑ  ΤΡΑΠΕΖΙΟ…..

ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ ΑΠΛΩΝΟΥΜΕ  ΤΗΝ ΖΥΜΗ ΣΕ ΣΧΗΜΑ ΤΡΑΠΕΖΙΟ, ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΤΡΙΑ ΡΟΛΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΩΤΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΤΑΨΙ ΠΟΥ ΘΑ ΨΗΘΟΥΝ.

ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΤΕΧΝΗΤΟ  ΤΟΠΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΟΔΗΛΩΝΕΙ ΘΑΛΑΣΣΑ….  ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΟΥ ΒΑΘΟΥΣ.

ΚΑΘΕ ΚΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ…ΟΠΩΣ ΒΛΕΠΕΤΕ!!

ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΜΕ ΜΙΚΡΕΣ ΒΑΡΚΟΥΛΕΣ ΣΕ ΖΥΜΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΟΒΟΥΜΕ ΜΕ ΜΑΧΑΙΡΑΚΙ….ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ,ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΤΟ ΚΑΤΩ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΒΑΡΚΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΠΕΔΟ(ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΕΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΚΟΛΛΗΜΑ).

ΤΑ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΟΛΑ ΣΤΟ ΤΑΨΙ ΠΟΥ ΘΑ ΨΗΘΟΥΝ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙ ΨΗΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΝΟΣ ΕΝΗΛΙΚΑ ΣΤΟΥΣ 160-170 ΒΑΘΜΟΥΣ ΓΙΑ 15-20 ΛΕΠΤΑ.

ΞΕΚΟΛΑΜΕ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΗΝ ΚΡΥΑ ΖΥΜΗ ΑΠΟ ΤΑ ΡΟΛΑ….

ΜΕΤΑ  ΚΟΛΑΜΕ ΤΑ ΒΑΡΚΑΚΙΑ ΜΕ ΑΤΛΑΚΟΛ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΣΤΕΓΝΩΣΟΥΝ….. ΧΡΩΜΑΤΙΖΟΥΜΕ !!!!

ΟΠΩΣ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΟΓΚΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΙ  ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ…..ΚΑΙ Η ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΗ ΣΤΟΝ ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥΣ, ΒΟΗΘΑ  ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ  ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *