Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες

Οι Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες είναι ένας όρος που αναφέρεται στις δυσκολίες που παρουσιάζουν παιδιά στην κατάκτηση του γραπτού λόγου (ανάγνωση και γραφή) και στα μαθηματικά, και δεν οφείλονται σε σωματικό ή αισθητηριακό έλλειμμα ή σε Νοητική Υστέρηση. Είναι κοινώς αποδεκτό πως ένα παιδί για να έχει Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες, θα πρέπει το IQ (δείκτης νοημοσύνης), να είναι περισσότερο από 80 και να έχει ελλείμματα σε κάποια ακαδημαϊκή επίδοση (ανάγνωση, ορθογραφία, μαθηματικά).

Είδη Μαθησιακών Δυσκολιών

  1. Δυσλεξία
  2. Δυσαναγνωσία (αναγνωστικές δυσκολίες)
  3. Δυσαριθμία
  4. Δυσορθογραφία
  5. Δυσγραφία

Ενδείξεις μαθησιακών δυσκολιών

Δυσκολίες στην ανάγνωση: αργός ρυθμός ανάγνωσης, διστακτική και συλλαβική ανάγνωση, λάθη σε επίπεδο σύγχυσης βασικών αντιστοιχιών ήχων και γραπτών συμβόλων, λάθη με οπτικές ομοιότητες γραμμάτων, παράλειψη, αντικατάσταση, αντιμετάθεση γραμμάτων, συλλαβών ή και λέξεων, ελλιπής κατανόηση του κειμένου, χάσιμο της σειράς του βιβλίου.

Δυσκολίες στη γραφή: πολλά ορθογραφικά λάθη, παραλείψεις, προσθέσεις, αντιμεταθέσεις, αντικαταστάσεις γραμμάτων, συλλαβών και λέξεων, κακογραφία, ακαταστασία, μουντζούρες στο γραπτό, αδικαιολόγητα κενά, κατάργηση των διαστημάτων, απουσία σημείων στίξης, απουσία κεφαλαίων ή παρεμβολή τους ανάμεσα στα πεζά.

Δυσκολίες στα μαθηματικά: προβλήματα στην άμεση μνήμη, όταν ασχολούνται με αριθμητικές πράξεις, απώλεια θέσης ή σειράς στην πρόσθεση στηλών με αριθμούς, δυσκολία εκμάθησης της προπαίδειας.

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjh0I72t8nQAhWJzRoKHcnhD-0QFggtMAI&url=http%3A%2F%2Fwww.pi-schools.gr%2Fspecial_education_new%2Fftp%2Fmathisiakes%2FTheoritiko_Plaisio%2FTheoritiko_Plaisio.doc&usg=AFQjCNEzHlj_GI31SHo0RWbEbMa77DElAw&sig2=k8WBpRpNvl7L8CMua57M2g&bvm=bv.139782543,d.bGs

Ετικέτες: ,

Δημοσιεύτηκε στις Κυριακή 27 Νοέμβριος 2016 στις 19:24 και βρίσκεται κάτω από Ειδική Αγωγή κι Εκπαίδευση, Υλικό. Μπορείς να παρακολουθείς τα σχόλια για το άρθρο χρησιμοποιώντας RSS 2.0 τροφοδότης (feed). Μπορείς να πας στο τέλος και να αφήσεις σχόλιο. Το Pinging προσωρινά δεν επιτρέπεται..

Αφήστε μια απάντηση

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων