25η Μαρτίου 1821- 25η Μαρτίου 2021… Ζήτω η Ελλάδα μας…!!!

Η Ελλάς ευγνωμονούσα” 1858, Ζωγράφος: Θεόδωρος Βρυζάκης (1814 ή 1819 – 1878), Λάδι σε μουσαμά, 215 x 157 εκ., Κληροδότημα Μαρίας Υψηλάντη, Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου, Αθήνα. 

Κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για να επισκεφθείτε την Εθνική Πινακοθήκη…

Αγαπητοί Γονείς,

Σήμερα, τιμούμε την Επανάσταση του 1821, την εθνική μας παλιγγενεσία, που αποτελεί το μεγαλύτερο ιστορικό γεγονός της Νεότερης Ιστορίας μας.

Μαζί με την εθνική μας επέτειο γιορτάζουμε και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, που συμβολικά ταυτίστηκε με την επανάσταση του λαού, για να υποδηλώσει ότι το ευαγγέλιο της σωτηρίας του ανθρώπου εξομοιώνεται με τη λύτρωση του έθνους από τη σκλαβιά. Έτσι, έμελλε το σύνθημα της Επανάστασης “Ελευθερία ή Θάνατος” να αποτυπωθεί -μαζί με το σύμβολο της πίστης μας-  στη Σημαία μας και να αποτελεί την πεμπτουσία της εθνικής μας ταυτότητας.

Ανήκουμε σε μια χώρα που είναι μικρή στο χώρο, αλλά απέραντη στο χρόνο! Αυτή την απεραντοσύνη καλούμαστε να γνωρίσουμε, να σεβαστούμε, να αγαπήσουμε και σίγουρα να θαυμάσουμε πρώτα εμείς κι έπειτα να διδάξουμε με δέος στα παιδιά μας. Από γενιά σε γενιά να μαθαίνουμε την Ιστορία που φέρει κάθε σπιθαμή από τα χώματα που πατούμε εμείς σήμερα.

Φέτος, κλείνουμε 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Διακόσια χρόνια εθνικής ανεξαρτησίας γεμάτα προκλήσεις, δυσκολίες, αλλά και νέες κατακτήσεις και πρόοδο. Η θεμελίωση της Ελληνικής Δημοκρατίας αποτελεί και θεμέλιο λίθο της Ευρώπης, προσφέροντας με το αθάνατο Ελληνικό Πνεύμα τις διαφωτιστικές ιδέες, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και απανταχού στον κόσμο. Ας είμαστε υπερήφανοι για αυτό… διότι και αυτό κατακτήθηκε μέσα στο βάθος των αιώνων.

Η Ελλάδα έχει τις ρίζες της στα βάθη των αιώνων, όμως σαν κλαδιά το μέλλον της υψώνεται στους ουρανούς. Τα παιδιά μας είναι το μέλλον της πατρίδας. Επενδύοντας στο “ανθρώπινο κεφάλαιο” της πατρίδας μας, επενδύουμε και καθορίζουμε στο μέγιστο βαθμό το μέλλον μας μακροπρόθεσμα. Έτσι, όλο και πιο ψηλά θα φτάνουμε και θα εξυψώνεται η χώρα μας.

Ο Αδαμάντιος Κοραής, Έλληνας λόγιος, είπε ότι μόνο μέσα από την παιδεία θα γίνουμε ελεύθεροι άνθρωποι και όποιος είναι ελεύθερος συλλογιέται καλά και άρα ενεργεί σωστά. Ας πορευθούμε με όραμα και στόχους στη ζωή μας, να προσπαθούμε και να αγωνιζόμαστε με πίστη και αρετή για την πραγμάτωσή τους. Ας εμπνευστούμε από τα ιδανικά του ΄21 και τις διαχρονικές αξίες του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, για να μπορεί, χάρη σε όλους μας, να λάμπει το ελληνικό φως.

Ζήτω η Επανάσταση του 1821!
Ζήτω το Έθνος!
Ζήτω η Ελλάς!

Με σεβασμό και εκτίμηση

Δρακοπούλου Όλγα

Νηπιαγωγός