Νέα Σχολική Χρονιά… Γεμάτη υγεία, δύναμη, χαρά…!!!

Καλή σχολική χρονιά…!!!

Η νέα σχολική χρονιά μας βρίσκει γεμάτους θετική ενέργεια, κέφι για δημιουργία και χαρά…!!!

Ευχή μου είναι το ιστολόγιο φέτος να λειτουργήσει μόνο ως αποθετήριο ιδεών και παιδαγωγικών ψηφιακών παιχνιδιών και να μη χρειαστεί να ξαναμπούμε στην εξ αποστάσεως διδασκαλία…!!!

Ωστόσο, θα παραμείνει αναρτημένο όλο το ψηφιακό υλικό των προηγούμενων ετών. Σε αυτό μπορείτε να βρείτε ιδέες για δημιουργική ενασχόληση των παιδιών όχι μόνο με ψηφιακά μέσα, αλλά και άλλες παιγνιώδεις δράσεις.

Μπορείτε να επισκέπτεστε τη σελίδα «Παιδαγωγικά Ψηφιακά Παιχνίδια» και να βρίσκετε ποικιλία παιχνιδιών που άπτονται διαφόρων θεματικών ενοτήτων…!!!

Καλή πλοήγηση…!!!

Καλό Καλοκαίρι…!!!!!

Μια ακόμα σχολική χρονιά έφτασε στο τέλος της…!!! Μια χρονιά ιδιαίτερη… γεμάτη προκλήσεις…!!!

Θα ήθελα να ευχαριστήσω γονείς, συναδέλφους και όλους όσους συνεργάστηκαν μαζί με την ομάδα μας, καθένας με το δικό του τρόπο, προσφέροντάς μας όμορφες αναμνήσεις αλλά και μαθησιακά οφέλη…!!!

Μα πιο πολύ από όλους θα ευχαριστήσω τους μαθητές μου, που ο καθένας με έμαθε κάτι περισσότερο για το έργο του παιδαγωγού και με όλοι μαζί με γέμισαν εμπειρίες και όμορφα συναισθήματα…!!!

Καλή πρόοδο και ευτυχία σε όλους σας παιδιά…!!!

Με εκτίμηση

Όλγα Δρακοπούλου

Νηπιαγωγός

Ένας θησαυρός… το βιβλίο: Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου… 02 Απριλίου 2021…

Αυτή η εβδομάδα είναι αφιερωμένη στο παιδικό βιβλίο.

Ξεκινήσαμε να διερευνούμε το θέμα μέσα από δράσεις μας στο πλαίσιο του Προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων «Έχω μια συνήθεια καλή που την λένε «κάνω…διατροφή…»». Μπορείς να επισκεφθείς το συγκεκριμένο άρθρο…

Φυσικά, οι δράσεις μας θα επεκταθούν στο ευρύτερο θέμα του βιβλίου… Αναμένατε για τη συνέχεια….

Έτσι λοιπόν περιεργαστήκαμε το βιβλίο ως αντικείμενο, βρήκαμε τα αγαπημένα μας, παίξαμε με αυτά, μιλήσαμε για αγαπημένους μας συγγραφείς αλλά και το πρώτο μας παραμύθι στο Νηπιαγωγείο…

Ένα ζαβολιάρικο πεινασμένο ποντίκι όμως εμφανίστηκε στην τάξη μας, ξεπηδώντας από ένα παραμύθι…. Πού να τριγυρνάει άραγε τώρα…;!!! Μήπως σε μία βιβλιοθήκη ενός συγγραφέα…;!!!

Κάντε κλικ στην παρακάτω εικόνα για να περιηγηθείτε στο δωμάτιο ενός μυστηριώδους συγγραφέα…

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου και την γιορτάσαμε μαζί με τον συγγραφέα του πρώτου μας παιδικού παραμυθιού που διαβάσαμε στην τάξη μας…!!! Ο λόγος για τον Δρ. Αλέξανδρο Αργυριάδη, καθηγητή του Πανεπιστημίου Frederick της Κύπρου, με επιστημονικό και ερευνητικό πεδίο στους τομείς των Πολιτισμικών Σπουδών, της Ειδικής Αγωγής και της Υγείας. Σκοπό της εκδήλωσης αυτής ήταν η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και η τόνωση του ενδιαφέροντος των παιδιών για το βιβλίο. Τα παιδιά έριξαν «βροχή ερωτήσεων» προς τον επίτιμο προσκεκλημένο μας κι εκείνος με πολλή χαρά απάντησε σε όλες. Έτσι, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τον Δρ. Αργυριάδη να αφηγείται την εμπειρία του και να μας δίνει νέες ιδέες και έμπνευση για δημιουργία.

Εμείς θα θέλαμε να τον ευχαριστήσουμε θερμά για την παρουσία του στην ψηφιακή μας τάξη…!!! Ήταν πολλή μεγάλη τιμή για εμάς να βρίσκεται κοντά μας και να μοιράζεται για μια ακόμα φορά την αγάπη του για το παιδικό βιβλίο, τη μάθηση  και τα παιδιά…!!! Για μια ακόμα φορά μας εξέπληξε με τη φαντασία του, τη δημιουργικότητά του και το πνεύμα συνεργασίας, αφού η συνάντησή μας έκλεισε με υπόσχεση συνεργασίας…!!!!

Στη συνέχεια παρουσιάζεται ένα λεύκωμα φωτογραφιών από την προηγούμενη συνεργασία μας… Αναμένουμε με ανυπομονησία για εμπλουτισμό του λευκώματος του «Δράκου με τα 19 τσουλούφια που πετάνε» με νέες εικόνες και δημιουργίες των μαθητών μας…!!!

Το ταξίδι μας στο παιδικό βιβλίο συνεχίζεται… Κρύβει τόσες ιστορίες και πολλές-πολλές εκπλήξεις…

Η φίλη μας η Βάγια, η σοφή μας κουκουβάγια μας βάζει μέσα στην Παραμυθοχώρα και μαθαίνουμε για νέα πρόσωπα και νέες περιπέτειες… Ας παίξουμε και ας δημιουργήσουμε μαζί τους…!!!

Με μεγάλη μας χαρά και ενθουσιασμό αναδύθηκε μια εκπαιδευτική δράση μάθησης μέσω επίλυσης προβλήματος (ένα problem-based project) με πρωταγωνιστές τα παιδιά. Ευαισθητοποιημένα τόσο για την αξία του βιβλίου, όσο και το κοινωνικό ζήτημα της συμπερίληψης όλων των ατόμων (ΑμΕΑ, ειδικές μαθησιακές ανάγκες, κτλ) θέλησαν να δημιουργήσουν «Ένα βιβλίο για όλους»…!!! Σε πρώτο στάδιο σχεδίασαν την εικονογράφηση για την δημιουργία ενός έντυπου βιβλίου, το οποίο δεν υπήρχε παρά μόνο σε ψηφιακή μορφή. Η δράση αυτή έγινε κατά τη διάρκεια της ΕξΑΕ. Σκοπός τους ήταν να υπάρχει στη διάθεση τόσο του σχολείου (όλων των τμημάτων) όσο και στον συγγραφέα ο οποίος δεν το έχει τυπώσει. Με την επιστροφή μας στην δια ζώσης διδασκαλίας, διαπιστώθηκε ότι το «τυπικό» βιβλίο δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες όλων των παιδιών, έχοντας υπόψη τους τα παιδιά τυφλά, κωφά/βαρήκοα και παιδιά που δυσκολεύονται να κατανοήσουν σύνθετες εικόνες και κείμενο. Έτσι, οργανώσαμε σχέδιο και είμαστε σε δράση…. Ανυπομονούμε να δούμε την ολοκλήρωσή τους….!!!!!

25η Μαρτίου 1821- 25η Μαρτίου 2021… Ζήτω η Ελλάδα μας…!!!

«Η Ελλάς ευγνωμονούσα» 1858, Ζωγράφος: Θεόδωρος Βρυζάκης (1814 ή 1819 – 1878), Λάδι σε μουσαμά, 215 x 157 εκ., Κληροδότημα Μαρίας Υψηλάντη, Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου, Αθήνα. 

Κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για να επισκεφθείτε την Εθνική Πινακοθήκη…

Αγαπητοί Γονείς,

Σήμερα, τιμούμε την Επανάσταση του 1821, την εθνική μας παλιγγενεσία, που αποτελεί το μεγαλύτερο ιστορικό γεγονός της Νεότερης Ιστορίας μας.

Μαζί με την εθνική μας επέτειο γιορτάζουμε και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, που συμβολικά ταυτίστηκε με την επανάσταση του λαού, για να υποδηλώσει ότι το ευαγγέλιο της σωτηρίας του ανθρώπου εξομοιώνεται με τη λύτρωση του έθνους από τη σκλαβιά. Έτσι, έμελλε το σύνθημα της Επανάστασης «Ελευθερία ή Θάνατος» να αποτυπωθεί -μαζί με το σύμβολο της πίστης μας-  στη Σημαία μας και να αποτελεί την πεμπτουσία της εθνικής μας ταυτότητας.

Ανήκουμε σε μια χώρα που είναι μικρή στο χώρο, αλλά απέραντη στο χρόνο! Αυτή την απεραντοσύνη καλούμαστε να γνωρίσουμε, να σεβαστούμε, να αγαπήσουμε και σίγουρα να θαυμάσουμε πρώτα εμείς κι έπειτα να διδάξουμε με δέος στα παιδιά μας. Από γενιά σε γενιά να μαθαίνουμε την Ιστορία που φέρει κάθε σπιθαμή από τα χώματα που πατούμε εμείς σήμερα.

Φέτος, κλείνουμε 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Διακόσια χρόνια εθνικής ανεξαρτησίας γεμάτα προκλήσεις, δυσκολίες, αλλά και νέες κατακτήσεις και πρόοδο. Η θεμελίωση της Ελληνικής Δημοκρατίας αποτελεί και θεμέλιο λίθο της Ευρώπης, προσφέροντας με το αθάνατο Ελληνικό Πνεύμα τις διαφωτιστικές ιδέες, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και απανταχού στον κόσμο. Ας είμαστε υπερήφανοι για αυτό… διότι και αυτό κατακτήθηκε μέσα στο βάθος των αιώνων.

Η Ελλάδα έχει τις ρίζες της στα βάθη των αιώνων, όμως σαν κλαδιά το μέλλον της υψώνεται στους ουρανούς. Τα παιδιά μας είναι το μέλλον της πατρίδας. Επενδύοντας στο «ανθρώπινο κεφάλαιο» της πατρίδας μας, επενδύουμε και καθορίζουμε στο μέγιστο βαθμό το μέλλον μας μακροπρόθεσμα. Έτσι, όλο και πιο ψηλά θα φτάνουμε και θα εξυψώνεται η χώρα μας.

Ο Αδαμάντιος Κοραής, Έλληνας λόγιος, είπε ότι μόνο μέσα από την παιδεία θα γίνουμε ελεύθεροι άνθρωποι και όποιος είναι ελεύθερος συλλογιέται καλά και άρα ενεργεί σωστά. Ας πορευθούμε με όραμα και στόχους στη ζωή μας, να προσπαθούμε και να αγωνιζόμαστε με πίστη και αρετή για την πραγμάτωσή τους. Ας εμπνευστούμε από τα ιδανικά του ΄21 και τις διαχρονικές αξίες του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, για να μπορεί, χάρη σε όλους μας, να λάμπει το ελληνικό φως.

Ζήτω η Επανάσταση του 1821!
Ζήτω το Έθνος!
Ζήτω η Ελλάς!

Με σεβασμό και εκτίμηση

Δρακοπούλου Όλγα

Νηπιαγωγός

Το Ημερολόγιο της κυρά Σαρακοστής…

Ήδη έχουμε ξεκινήσει να μετράμε αντίστροφα για τον ερχομό του Πάσχα…!

Η έναρξη έγινε από την πρώτη ημέρα της Σαρακοστής, δηλαδή την Καθαρά Δευτέρα. Έχουμε μπροστά μας 48 ημέρες και… 48 εκπλήξεις που κρύβονται μέσα στο ημερολόγιο της κυρά Σαρακοστής.

Σε αυτό το ημερολόγιο μετράμε μία-μία τις μέρες μέχρι το Μέγα Σάββατο, όπου τελειώνει και η νηστεία της Σαρακοστής…!!!

Άνοιξε λοιπόν ένα κουτάκι του ημερολογίου για κάθε μέρα της Σαρακοστής… και κάτι νέο σε περιμένει κάθε ημέρα…!!!

Καλή διασκέδαση…!!!

Κάνε κλικ στην παρακάτω εικόνα…

Το ημερολόγιο της κυρά Σαρακοστής

Έθιμα Αποκριών

Τα αποκριάτικα έθιμα στην Ελλάδα έχουν βαθιά τις ρίζες τους σε αρχαίες γιορτές προς τιμήν του Θεού Διονύσου, θεού του κρασιού και της ευθυμίας, τις λεγόμενες Διονυσιακές Γιορτές. Κατα τους αρχαίους προγόνους μας, ο Διόνυσος σκόπευε στην «κάθαρσιν» με την ψυχολογική σημασία και τα μέσα που χρησιμοποιούσε για να την πετύχει ήταν το κρασί κι ο χορός. Η χαρά του χορού και το ομαδικό γλέντι οδηγούσε κατευθείαν στην «κάθαρσιν», δηλαδή στην απελευθέρωση του ανθρώπου, με τον Διόνυσο να έχει το ρόλο του “Ελευθέριου” και του «Λύσιου» θεού, δηλαδή του Απελευθερωτή θεού, που οδηγεί τον άνθρωπο να παύει για λίγο να είναι ο εαυτός του και να απολυτρώνεται. Με θύρσους και λαμπάδες ακολουθούσαν τον αόρατο θεό και οδηγό τους, ψάλλοντας θρησκευτικούς ύμνους, χορεύοντας ξέφρενα και βγάζοντας άγριες κραυγές.

Στα αποκριάτικα έθιμα ο θόρυβος, τα κουδουνίσματα, οι φωνές, οι φωτιές, οι χοροί, οι μάσκες, τα σκιάχτρα – στοιχειά – ομοιώματα  και τα τραγούδια ήταν τα μέσα για να ξορκίσουν το κακό, να αποχαιρετίσουν τα δεινά του χειμώνα και να καλωσορίσουν την άνοιξη. Οι άνθρωποι μεταμφιέζονταν με ότι υπήρχε εκείνη την εποχή στον τόπο τους, δηλαδή δέρματα ζώων, τρίχωμα ζώων, πανιά, υφάσματα, κεντήματα, κέρατα ζώων, φούμο, αλεύρι, κλαδιά, φύλλα, λουλούδια. Έπαιζαν μουσική με τα μουσικά όργανα της εποχής όπως τους αυλούς, τα τύμπανα, τα κουδούνια, το κέρας (κέρατο ζώου), την τσαμπούνα, κτλ.

Παρατηρώντας κανείς τα ελληνικά αποκριάτικα έθιμα διαπιστώνει πολλές ομοιότητες ανά περιοχές. Ο λόγος είναι ότι υπήρχαν κοινά βιώματα, δοξασίες, και «πρώτη ύλη» για μεταμφίεση.

Επίσης, πολλές αποκριάτικες παραδόσεις στηρίζονται σε βιώματα των Ελλήνων επί Τουρκοκρατίας.

Κάντε κλικ στην παρακάτω εικόνα για να «ταξιδέψετε» σε διάφορα μέρη της Ελλάδας όπου θα «μπείτε» σε παραδοσιακούς αποκριάτικους ρυθμούς…!!!!

Αποκριάτικες Ελληνικές Παραδόσεις

 

Γειά σου Μάρτη… Καλωσόρισες Άνοιξη…

Ο νέος μήνας έφερε την αλλαγή της εποχής και τον ερχομό της Άνοιξης.

Οι παραδόσεις, τα έθιμα, οι μύθοι, οι παροιμίες ξεπροβάλλουν μέσα από τα βάθη των αιώνων, πηγαίνοντας πίσω… μέχρι την αρχαιότητα! Όπως μπορείτε να φανταστείτε, άδραξε την ευκαιρία η ομάδα μας και ξεκίνησε να διερευνά το θέμα του Μάρτη.

Φυσικά, δεν ξεχάσαμε ότι δεν έχει τελειώσει η διερεύνηση του θέματος της «Διατροφής». Αποφασίσαμε να ορίσουμε μια ξεχωριστή μέρα για τη «Διατροφή», ενώ παράλληλα θα ασχολούμαστε με τα διάφορα θέματα που άπτονται των ενδιαφερόντων μας ή που είναι επίκαιρα…!

Έτσι λοιπόν, με τον ερχομό του Μάρτη, έχουμε διάφορες γιορτές, τα ασπροκόκκινα βραχιολάκια, τα χελιδονίσματα…

Κάντε κλικ στην παρακάτω εικόνα…!!!

Χελιδονίσματα

Πρόγραμμα Σχολικών Δραστηριοτήτων Αγωγής Υγείας-Υγιεινή Διατροφή: «Έχω μια συνήθεια καλή που τη λένε… «κάνω… διατροφή…!!!»

Η νέα μας θεματική ενότητα αφορά τη διατροφή.

Η διερεύνηση του θέματος ξεκίνησε με την επεξεργασία του παραμυθιού «Πέντε σωματοφύλακες κλεισμένοι στο ψυγείο» (Συγγραφείς: Άννα Βερούλη, Νίκος Μιχαλόπουλος, Εκδόσεις: Άγκυρα).

Μια ενδιαφέρουσα εξερεύνηση απλώνεται μπροστά μας…

Αφού το κάθε παιδί παρουσίασε το δικό του σωματοφύλακα που βρήκε στο ψυγείο του, διερευνήσαμε τις ομάδες τροφίμων.

Ομάδα Γαλακτοκομικών



Λήψη αρχείου

Ομάδα Φρούτων και Λαχανικών



Λήψη αρχείου



Λήψη αρχείου

Ομάδα Κρέατος – Ψαριού – Θαλασσινών – Οσπρίων



Λήψη αρχείου

Ομάδα Ψωμιού – Δημητριακών



Λήψη αρχείου

Ομάδα Λιπών



Λήψη αρχείου

Κάνοντας κλικ στην παρακάτω εικόνα με τίτλο «Οι δράσεις μας για τη Διατροφή» – η οποία λειτουργεί ως αποθετήριο δράσεων – μπορείς να παίξεις διάφορα ψηφιακά παιδαγωγικά παιχνίδια σχετικά με τη διατροφή… (… θα εμπλουτίζεται συνεχώς…).

Τραγουδήσαμε και επεξεργαστήκαμε ένα από τα αγαπημένα μας «χορευτικά» τραγούδια, ανακαλύψαμε λέξεις που γνωρίζουμε μέσα στους στίχους του και φτιάξαμε τα δικά μας στιχάκια…!!!



Λήψη αρχείου

Φυσικά, μπροστά μας έχουμε μια περίοδο όπου, κατά παράδοση, οι διατροφικές συνήθειες κάποιων ανθρώπων αλλάζουν…! Η αιτία είναι η Σαρακοστή…!!! Επεξεργαστήκαμε το εικαστικό έργο του Σπύρου Βασιλείου «Σαρακοστιανό τραπέζι» (βλ. «Οι δράσεις μας για τη Διατροφή»)…«Σαρακοστιανό Τραπέζι», 1950, Ζωγράφος: Σπύρος Βασιλείου (1903 − 1985), Ελαιογραφία σε μουσαμά, Διαστάσεις: 142Χ97 εκατοστά. 

Στη συνέχεια μπορείς να δεις λίγα λόγια για τον σπουδαίο αυτό ζωγράφο…



Λήψη αρχείου

Πειστεί στη επικαιρότητα, δε θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε το παραδοσιακό εθνικό μας φαγητό για την Επέτειο της 25ης Μαρτίου… τον μπακαλιάρο – σκορδαλιά. Κουβεντιάσαμε και το αλάτι ως το πρώτο φυσικό συντηρητικό τροφίμων που βρήκε ο άνθρωπός αλλά και τις επιπτώσεις που έχει στην υγεία μας…



Λήψη αρχείου

Επίσης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου είδαμε δικά μας βιβλία για τη Διατροφή.  Και πρώτο – πρώτο και παραμυθένιο… «Οι περιπέτειες του κυρίου Αμυγδαλάκη»! Μιλήσαμε επίσης για το πρώτο Βιβλίο Μαγειρικής στην Ελλάδα και τον Νικόλαο Τσελεμεντέ!



Λήψη αρχείου

Κάντε κλικ στην εικόνα και περιηγήσου στο μυστικό δωμάτιο…!!!

Οι δράσεις μας για τη Διατροφή

Η αμυγδαλιά…

«Άνθη Αμυγδαλιάς» – Ζωγράφος: Βίνσεντ βαν Γκογκ (1853 – 1890) – Ελαιογραφία (1890) – Διαστάσεις: 74 εκ. x 92 εκ. – Τοποθεσία: Μουσείο Βαν Γκογκ, Άμστερνταμ, Ολλανδία.  

Η αμυγδαλιά είναι ένα δέντρο που ανθίζει το χειμώνα…

Οι γειτονίες μας είναι στολισμένες με αυτό το δέντρο, το οποίο αποτέλεσε έμπνευση για ζωγράφους, ποιητές και μουσικούς…

Ακόμα και στην Αρχαία Ελληνική Μυθολογία συναντάμε την αμυγδαλιά…!!!

Έτσι λοιπόν κι εμείς θελήσαμε να το διερευνήσουμε…

Επεξεργαστήκαμε τον πίνακα ζωγραφικής του Βίνσεντ βαν Γκογκ «Άνθη Αμυγδαλιάς» …

Ύστερα, διαβάσαμε, επεξεργαστήκαμε  και ακούσαμε το μελοποιημένο ποίημα του Γεώργιου Δροσίνη «Ανθισμένη Αμυγδαλιά»…!!! Διάβασε στη συνέχεια το ποίημα και μάθε την ιστορία και το πώς γράφθηκε αυτό το ποίημα από τον Γεώργιο Δροσίνη.



Λήψη αρχείου



Λήψη αρχείου

Αφού μιλήσαμε για τον κύκλο ζωής της αμυγδαλιάς , για την καλλιέργειά της και για το πώς φτάνει από το δέντρο στο τραπέζι μας, συνεχίσαμε με γλωσσοδέτες και αινίγματα.

Όμως μια περιπέτεια της Βάγιας Κουκουβάγιας στάθηκε η αφορμή για να φτιάξουμε μια συνταγή με αμύγδαλα… Την μοιραζόμαστε μαζί σας… (πηγή: Στέλιος Παρλιάροςhttps://steliosparliaros.gr/giortina/xristougenniatika/xionanthropoi-apo-amigdalo/ ).



Λήψη αρχείου

ΟΔΗΓΙΕΣ:



Λήψη αρχείου

Κάνε κλικ στην παρακάτω εικόνα για να μάθεις ακόμα περισσότερα πράγματα για την αμυγδαλιά, το μύθο, για τον πίνακα ζωγραφικής και τον Βίνσεντ Βαν Γκογκ, καθώς και να παίξεις παιχνίδια και να δημιουργήσεις κατασκευές…

 Η Αμυγδαλιά