TATTOO
Το γκράφιτι διχάζει μεγάλη μερίδα κόσμου, αφού για κάποιους είναι βανδαλισμός (δημόσια κτίρια, τρένα κλπ) ενώ για πολλούς είναι μια μορφή σύγχρονης τέχνης.
Έτσι γεννιούνται τα παρακάτω ερωτήματα :
Τι είναι το graffiti ;
Βανδαλισμός ή τέχνη ;
Οι γκραφιτάδες ( street artist) είναι καλοί ή κακοί , καλητέχνες ή εγκλιματίες ;
Ο Συνειδητοποιημένος street artist Spent1 μίλησε στο City Code για την τέχνη, τη διαδικασία δημιουργίας ενός γκράφιτι αλλά και τα όσα η τέχνη του πρεσβεύει.
Ποια είναι η πραγματική ανταμοιβή για έναν καλλιτέχνη της Street art;
Σίγουρα το πώς αντιλαμβάνεται κάποιος καλλιτέχνης της Street Art την «ανταμοιβή» διαφέρει από άτομο σε άτομο. Για μένα η ιδέα, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μιας δημόσιας τοιχογραφίας αποτελεί πρόκληση. Η «ανταμοιβή» μου είναι η ικανοποίηση της δημιουργίας ενός ποιοτικού έργου, το οποίο δίνει ερεθίσματα, εμπνέει και αλληλεπιδρά με τον κόσμο.
Η τέχνη χρησιμοποιείται ως πειστική δύναμη;
Η τέχνη εξ’ ορισμού, σε οποιαδήποτε έκφανση της, επενδύει στην κριτική σκέψη, δίνει ερεθίσματα, εκφράζει αναπόφευκτα πεποιθήσεις του δημιουργού και ως εκ τούτου έχει και πειστική δύναμη. Το περίεργο κατά τη γνώμη μου είναι ότι όταν προσπαθήσεις να χρησιμοποιήσεις την πειστική δύναμη της τέχνης για να ελέγξεις στοχευμένα πεποιθήσεις, χάνεται αυτόματα η μαγεία της και παύει να είναι τέχνη. Η χρήση της τέχνης και ιδιαίτερα του street art πρέπει να αφήνεται στην αλληλεπίδραση έργου και υποκειμένου (παρατηρητή). Ο δημιουργός καθορίζει το κατάλληλο πλαίσιο στο υπάρχον κοινωνικό γίγνεσθαι και αφήνει εξ ολοκλήρου στον παρατηρητή τη χρήση του.
Πιστεύεις ότι τα γκράφιτι είναι πιο αγνό μέσο για να περάσει ένα μήνυμα, αυτό που δεν μπορεί να κάνει ο Τύπος πλέον; Η καθημερινή επαφή με ένα μήνυμα γίνεται συνήθεια;
Το graffiti και το street art γεννήθηκαν στον δρόμο για τον δρόμο, επομένως καταργούν κάθε είδους εμπόδια ώστε όλοι να έχουν πρόσβαση (κάποιες φορές ακούσια) στην τέχνη. Αυτή η βασική αρχή καθιστά το street art μορφή τέχνης επαναστατική. Ο Τύπος καταγράφει και σχολιάζει γεγονότα για να περάσει στοχευμένα το μήνυμα του σχολιαστή ή της εφημερίδας. Το street art, όπως ανέφερα και παραπάνω, δεν προσπαθεί να επιβάλει κάποιο μήνυμα, απλώς ανοίγει μία πόρτα σε κάτι διαφορετικό και αφήνει τον παρατηρητή να το επεξεργαστεί με το δικό του τρόπο. Με αυτό τον τρόπο καθιστούμε όλο τον κόσμο κοινωνούς της τέχνης.
Αυτά ήταν τα λόγια του street artist Spent1.
Γεία σας ονομάζομαι Βασίλης και σας καλωσορίζω στο νέο blog μου με το όνομα “art”. Όπως καταλαβαίνετε εδώ θα μιλάμε για ζωγραφιές και όχι μόνο. Ελπίζω να σας αρέσει αυτή η εμπειρία όπως και σε εμένα.