Νέα Υόρκη

nea yorki 1234Βρεθήκαμε στη Νέα Υόρκη το διάστημα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Ίσως η πιο όμορφη περίοδος να επισκεφτεί κανείς την πόλη αλλά ταυτόχρονα και η πιο δύσκολη. Όμορφη γιατί η Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα είναι φοβερή. Παντού φώτα, στολισμένοι δρόμοι και βιτρίνες! Δύσκολη όμως γιατί ο κόσμος είναι πάρα πολύς και οι καιρικές συνθήκες μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα. Να φανταστείτε υπήρχαν στιγμές που στην Times Square και στην 5η Λεωφόρο δεν μπορούσαμε να περπατήσουμε από τον κόσμο. Ένας κυριολεκτικός χαμός όπου εύκολα μπορούσες να χαθείς με την παρέα σου. Τις πρώτες ημέρες της παραμονής μας ο καιρός ήταν πολύ καλός για τα δεδομένα της εποχής και της περιοχής. Η θερμοκρασία μεταξύ 0 και 5 βαθμούς Κελσίου. Μάλιστα μια ημέρα έφτασε και τους 13 βαθμούς! Ωστόσο, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς το σκηνικό άλλαξε και άρχισε να χιονίζει ενώ το κρύο έγινε πολύ πιο έντονο, σε σημείο που να μην μπορείς να κυκλοφορήσεις εύκολα έξω. Ανήμερα την Πρωτοχρονιά ήταν μια ηλιόλουστη ημέρα με ένα όμως τρομερό κρύο (υπό το μηδέν). Όλοι κυκλοφορούσαν με σκούφο ή κουκούλα με γούνα και φυσικά γάντια. Προσωπικά φορούσα και thermal. Καλό είναι αν πάτε χειμώνα, να έχετε μαζί σας πολύ χοντρά ρούχα. Από ότι μας είπαν ο καλός καιρός που μας έκανε στην αρχή, ήταν μια εξαίρεση στον κανόνα. Αν λοιπόν θέλετε να ζήσετε τη γιορτινή ατμόσφαιρα και δεν σας ενοχλεί αν θα ταλαιπωρηθείτε και λίγο (ουρές στα αξιοθέατα, κίνηση στους δρόμους, καιρικές συνθήκες) ή αν θα πληρώσετε τις τιμές παραπάνω, τότε πηγαίνετε Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά. Αν τώρα θέλετε πιο ήρεμο κλίμα και κυρίως αν έχετε παιδία μαζί σας, επιλέξτε να πάτε μια άλλη περίοδο. Και πιο φθηνά θα σας βγει και περισσότερο θα το ευχαριστηθείτε. Δεν μπορώ να φανταστώ κάποιον να έχει παιδιά και να πρέπει να περπατήσει στην 5η Λεωφόρο Χριστουγεννιάτικα!

Ιταλία

ITALIAΗ Ιταλία είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός εξωτερικού για τους Έλληνες. Είναι μια πολύ όμορφη χώρα που επηρέασε όσο λίγες την Ευρωπαϊκή ιστορία. Διαθέτει μια από τις ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη και παράγει σχεδόν τα πάντα καθώς διαθέτει πολύ σημαντική βιομηχανία. Συγκαταλέγεται στις πρωτοπόρες χώρες στους τομείς της μόδας, της γεωργίας, της εκπαίδευσης, της μουσικής, της αρχιτεκτονικής, της αυτοκινητοβιομηχανίας και σε πολλούς άλλους τομείς. Από τις σημαντικότερες βιομηχανίες της όμως και η πιο ανταγωνιστική είναι ο τουρισμός καθώς η Ιταλία συγκεντρώνει στο έδαφός της το 25% των χαρακτηρισμένων μνημείων της Ευρώπης και χάρη και στην υποδομή της προσελκύει περί τα 50.000.000 τουριστών ετησίως.
Στις πόλεις της Ιταλίας ελάχιστα σημαντικό είναι το να επισκεφτεί κανείς μουσεία για να ζήσει λίγο από την ιστορία της καθώς οι περισσότερες πόλεις, διατηρημένες όπως είναι, θυμίζουν πολύ έντονα το παρελθόν τους. Μικρές ή μεγάλες πόλεις, όλες διαθέτουν ένα ιστορικό κέντρο, με μια πλατεία και έναν καθεδρικό ναό ή και άλλα μεγαλοπρεπή κτίρια όπως αρένες, πύργους, παλάτια, κάστρα και άλλα μνημεία.
Εκτός όμως από την ιστορία της και τους υπέροχους οικισμούς, η Ιταλία έχει και πολλές φυσικές ομορφιές, όπως τις θάλασσές της, τις οροσειρές των Απένινων και των Άλπεων, τις φαντασμαγορικές λίμνες στο βορρά και τα ηφαίστειά της Βεζούβιο και Αίτνα.
Οι πιο τουριστικές πόλεις της Ιταλίας είναι η Ρώμη, η Φλωρεντία και η Βενετία. Στη Ρώμη μπορεί να δει κανείς το Κολοσσέο, το Βατικάνο με τον Άγιο Πέτρο και τα μουσεία του, το Vittoriano, την piazza di Spagna, την piazza Navona κλπ. Στη Φλωρεντία υπάρχει το θεόρατο Duomo, το Βαπτιστήριο, η piazza della Signoria, η αναγεννησιακή γκαλερί Uffizi, η παλιά γέφυρα κλπ. Στη Βενετία υπάρχει η βασιλική του Αγίου Μάρκου με την ομώνυμη πλατεία και το καμπαναριό, η γέφυρα Ριάλτο, το μεγάλο κανάλι και τα χιλιάδες στενά σοκάκια και κανάλια που απαρτίζουν την πόλη αυτή. Άλλες πολύ όμορφες πόλεις είναι το Μιλάνο, η Νάπολι, η Πίζα, η Ραβέννα, η Σιέννα, η Βερόνα και το Σαν Μαρίνο που είναι ανεξάρτητο κρατίδιο.

 

Η ιστορία του Τόκιο

TOKYOΤο Τόκιο ονομαζόταν Έντο, το οποίο οχυρώθηκε για πρώτη φορά τον 12ο αιώνα. Το 1457 κατασκευάστηκε το κάστρο του Έντο. Η ακμή του Τόκιο συνδέεται κατά ένα μεγάλο μέρος με δύο άτομα: τον Τοκουγκάβα Ιεγιάσου και τον αυτοκράτορα Μεϊτζί. Το 1603, μετά την ενοποίηση της Ιαπωνίας, ο Σογκούν Τοκουγκάβα κατέστησε τοΈντο (το σημερινό Τόκιο) βάση του, ξεκινώντας έτσι την Περίοδο Έντο τηςιστορίας της χώρας. Κατά συνέπεια, η πόλη αναπτύχθηκε γρήγορα και εξελίχθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες πόλεις στον κόσμο με πληθυσμό που έφτασε το ένα εκατομμύριο μέχρι τον 18ο αιώνα.[2] Έγινε η ντε φάκτο πρωτεύουσα της Ιαπωνίας[3] και παρότι ο αυτοκράτορας ζούσε στο Κιότο, ήταν το Τόκιο αυτοκρατορική πρωτεύουσα. ΤοΤο Τόκιο αρχικά ήταν ένα ψαροχώρι το οποίο ο 1869, ο 17χρονος αυτοκράτορας Αυτοκράτορας Μεϊτζί μετακόμισε στην Έντο την οποία είχε μετονομάσει σε «Τόκυο» («ανατολική πρωτεύουσα») ένα έτος πριν. Το Τόκιο ήταν ήδη το πολιτικό, οικονομικό, και πολιτιστικό κέντρο του έθνους,[4]και η μεταφορά της κατοικίας του αυτοκράτορα εκεί την έκανε και τυπικά πρωτεύουσα. Το κάστρο του Έντο έγινε το αυτοκρατορικό ανάκτορο. Το 1923, η πόλη καταστράφηκε από ισχυρό σεισμό και την πυρκαγιά που ακολούθησε, οι νεκροί και οι αγνοούμενοι ανήλθαν σε 140.000.[5]

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πόλεμου το Τόκιο βομβαρδίστηκε με βόμβες εμπρησμού. Την νύχτα της 23ης προς την 24η Φεβρουαρίου 1945 στο Τόκιο έπεσαν οι πρώτες εμπρηστικές βόμβες, καταστρέφοντας πάνω από 2 km² της πόλης. Όμως η μεγαλύτερη και πιο καταστροφική επιδρομή πραγματοποιήθηκε στις 9 και 10 Μαρτίου του ίδιου έτους, όταν 329 αεροσκάφη τύπου Β-29, εκτελώντας νυχτερινή επιδρομή, έριξαν στην πόλη εμπρηστικές βόμβες 1.667 τόνων. Τα ξύλινα σπίτια έπιασαν γρήγορα φωτιά. Τα αποτελέσματα αυτής της πύρινης λαίλαπας ήταν να καταστραφούν 250 χιλιάδες κτίρια. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, σκοτώθηκαν 83.000 άνθρωποι και 40 χιλιάδες τραυματίστηκαν (στο μεγαλύτερο μέρος τους ήταν πολίτες). Οι εκθέσεις της αστυνομίας του Τόκιο μιλούσαν για περίπου 97 χιλιάδες θανάτους και 125 χιλιάδες τραυματίες (μερικές πηγές λένε μέχρι και σχεδόν 200 χιλιάδες θύματα, περισσότερα δηλαδή από την καταστροφή που προκάλεσαν από κοινού οι δύο ατομικές βόμβες, αλλά και από οποιαδήποτε αεροπορική επιδρομή κατά τη διάρκεια του πόλεμου στην Ευρώπη). Η ενέργεια αυτή έφερε την κωδική ονομασία «Meetinghouse».

Η πόλη ξαναχτίστηκε μετά τον πόλεμο και το 1964 φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το Τόκιο επιλέχτηκε να φιλοξενήσει ξανά τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2020.

 

Μαϊάμι

Η πόλη του Μαϊάμι είναι το MIAMIκέντρο μιας μητροπολιτικής περιοχής που συχνά αναφέρεται στο σύνολό της ως Μαϊάμι. Πολλές από τις τοποθεσίες και τα αξιοθέατα που διεθνώς ταυτίζονται με το Μαϊάμι βρίσκονται σε ξεχωριστούς δήμους. Για παράδειγμα η περιοχή Σάουθ Μπιτς, ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς, ανήκει στο γειτονικό δήμο Μαϊάμι Μπιτς. Η μητροπολιτική περιοχή εκτείνεται κατά μήκος της νοτιοανατολικής ακτής της Φλόριντα και περιλαμβάνει αστικά κέντρα που ανήκουν σε τρεις διαφορετικές κομητείες: Μαϊάμι Ντέιντ, Μπρόουαρντ και Παλμ Μπιτς. Το Μιάμι κατέχει ευρύτατη θέση ανάμεσα στα ακριβότερα κέντρα διαμονής και οίκησης με κατοικίες που ξεπερνούν τα πλαίσια επαύλεων. Το Μιάμι διακατέχεται ακόμη και από μεγάλη ανάπτυξη και επένδυση σε διάφορους τομείς. Ακόμα, το Μιάμι ή πόλη Βασίλειο διαφορετικά έχει τεράστια εμπορική και τουριστική ανάπτυξη καθώς και οικονομική αποτελώντας ένα μεγάλο παγκόσμιο κέντρο ταχείας επένδυσης και πλούσιας διαμονής κατ’ ακρίβεια μεγαλύτερης και από των Ντουμπάι και Αμπού Ντάμπι. Άλλες μεγάλες γειτονικές πόλεις είναι οι: Φορτ Λοντερντέιλ, Χόλιγουντ,Γουέστ Παλμ Μπιτς, Πομπάνο. Η περιοχή αναφέρεται επίσης και ως μητροπολιτική περιοχή της Νότιας Φλόριντα και είναι η 5ημεγαλύτερη στις ΗΠΑ.

 

Κέρκυρα

Τοkerkyraaksiotheata Νησί της Κέρκυρας αποτελεί μία από τις ναυαρχίδες του Ελληνικού τουρισμού και αποτελεί ιδιαίτερα δημοφιλή ταξιδιωτικό προορισμό τόσο το καλοκαίρι όσο και το Πάσχα, που φημίζεται για τις ξεχωριστές παραδόσεις της. Γεωγραφικά, η Κέρκυρα είναι το βορειότερο και δεύτερο σε μέγεθος νησί του συμπλέγματος των Επτανήσων στο Ιόνιο Πέλαγος και συγκαταλέγεται στα πλέον πυκνοκατοικημένα νησιά της Μεσογείου έχοντας πυκνότητα πληθυσμού 193 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Οι επισκέπτες του νησιού θα βρουν όλους τους τύπους ξενοδοχείων και ενοικιαζομένων διαμερισμάτων ή δωματίων για τη διαμονή τους.

 

Τρόποι επίσκεψης στο Ναυάγιο

1233445455hreruΤο Ναυάγιο μπορεί να είναι δύσβατο, όμως, οι μικρές κρουαζιέρες που γίνονται καθημερινά στη Ζάκυνθο και κάνουν τον περίπλου του νησιού, με αφετηρία, είτε το λιμάνι της πόλης της Ζακύνθου, είτε τις Αλυκές, είτε τον κόλπο του Λαγανά, είτε το λιμανάκι του Πόρτο Βρώμη (που είναι και η πιο σύντομη διαδρομή)[2], κάνουν την παραλία προσιτή στον καθένα. Ωστόσο, η παραλία του Ναυαγίου μπορεί να προσεγγισθεί και οδικώς, καθώς βρίσκεται σχετικά κοντά στο χωριό της Αναφωνήτριας, 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας τουνομού. Για όσους θέλουν δουν την παραλία από ψηλά, πρέπει να φτάσουν μέχρι το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου των Γκρεμνών. Κάτω από το μοναστήρι υπάρχει μια σιδερένια εξέδρα που βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα, με θέα παραλία και τις γύρω ακτές. Είναι μια αξέχαστη εμπειρία και τόσο μαγευτική,απο τον δρόμο που θα κάνεις για να πας στο ναυάγιο με οποιοδήποτε τρόπο και να διαλέξεις θα μπορείς να δεις ολη την ομορφιά του νησιού.

Η ιδέα για το μνημείο του Ρίο ντε Τζανέιρο

Cristo_Redentor_Rio_de_Janeiro_4

Από το 1850 είχε στο μυαλό της η θρησκευτική ηγεσία στο Ρίο την ιδέα να κατασκευαστεί ένα μεγάλο άγαλμα πάνω στο βουνό Κορκοβάντο. Μεταξύ του 1850 και 1860, ο καθολικός ιερέας Μαρία Μπος ζήτησε οικονομική βοήθεια από την πριγκίπισσα Ιζαμπέλ της Πορτογαλίας προκειμένου να ανεγείρει ένα θρησκευτικό μνημείο. Η πριγκίπισσα ωστόσο δεν πολυσκέφτηκε την ιδέα. Έτσι, τα σχέδια για θρησκευτικό μνημείο ακυρώθηκαν το 1889 όταν η Βραζιλία έγινε δημοκρατία και η Εκκλησία διαχωρίστηκε από την πολιτεία.

Η πρόταση για ένα αξιοθέατο πάνω στο βουνό επανήλθε το 1921. Τότε ο αρχιεπίσκοπος του Ρίο ντε Τζανέιρο οργάνωσε μία Εβδομάδα Μνημείων (Semana do Monumento) προκειμένου να προσελκύσει δωρεές κυρίως από καθολικούς της Βραζιλίας. Τα σχέδια για το άγαλμα του Χριστού περιελάμβαναν μεταξύ άλλων έναν σταυρό και ένα άγαλμα του Χριστού ο οποίος θα κρατούσε μια σφαίρα στα χέρια του. Τελικά επελέγη το άγαλμα του Χριστού Λυτρωτή με τα χέρια ανοιχτά. Αλλά και πάλι δεν ήταν όλα έτοιμα για την ανέγερσή του. Το 1922 πολίτες και κληρικοί συγκέντρωσαν 20.000 υπογραφές και με αυτόν τον τρόπο ζήτησαν από τον πρόεδρο Επιτάσιο Πεσόα την ανέγερση του αγάλματος.