Κανάλι νέων (RSS Feed) του άρθρουΤρέχον άρθρο

Β. Παληγιάννης: Απέτυχε η προσπάθεια επιλογής Συντονιστών Εκπαίδευσης εξωτερικού με διαδικασίες παρωδία

Με βάση το Ν.4415/16 οι συντονιστές εκπαίδευσης εξωτερικού επιλέγονται και τοποθετούνται για τρία έτη και μετά τη συμπλήρωσή τους, η απόσπασή τους μπορεί να παραταθεί για δύο ακόμη έτη κατόπιν αίτησής τους, αφού επανακριθούν από το Συμβούλιο Επιλογής για την προσφορά των υπηρεσιών τους.

Με βάση τα παραπάνω και με, όχι τυχαία, μεγάλη καθυστέρηση, κληθήκαμε χθές 29-8-2018 σε συνεδρίαση για την επανάκριση των Συντονιστών που είχαν υποβάλει αίτηση παράτασης της θητείας τους.

Η διαδικασία αφορούσε τα γραφεία σε Βρυξέλλες, Μόναχο, Λονδίνο, Βερολίνο, Γιοχάνεσμπουργκ και Τορόντο.

Η κάλυψη των γραφείων Μαριούπολης, Μελβούρνης, Ν. Υόρκης, Καΐρου, Κωνσταντινούπολης και Κορυτσάς θα πραγματοποιούνταν με αναπλήρωση.

Με λύπη διαπιστώσαμε πως η διαδικασία και με το πρόσχημα της έλλειψης χρόνου, ήταν μία παρωδία αφού δεν υπήρχε κανένα πλαίσιο για τη διαδικασία επανάκρισης Συντονιστών Εξωτερικού. «Χύμα στο κύμα».

Ταυτόχρονα στο φάκελό μας υπήρχαν επτά αιτήσεις και βιογραφικά νέων υποψηφίων για την επιλογή τους στις κενές θέσεις.

Εύλογα θέσαμε το ερώτημα, αφού προκήρυξη δεν έγινε, πώς οι παραπάνω υπέβαλαν αιτήσεις; ποιος τους ενημέρωσε; και πώς «τυχαία» κάποιοι εξ’ αυτών παραβρέθηκαν στο χώρο της συνεδρίασης με σκοπό να εξεταστούν από το Συμβούλιο;

Κατανοούμε πως κάποιοι, ξεδιάντροπα, «έπρεπε» να εξυπηρετηθούν κάτω από την πίεση του χρόνου.

Με τη βεβαιότητα ότι η όλη διαδικασία ήταν διαβλητή, ανέντιμη κι αδιαφανής, καθαρή παρωδία, ζητήσαμε την αναβολή της συνεδρίασης ώστε να εκδοθεί ρυθμιστική διάταξη για τη διαδικασία επανάκρισης και κυρίως για τον καθορισμό της διαδικασίας πλήρωσης των κενών θέσεων που σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρξει προκήρυξη και να τεθούν κριτήρια για την επιλογή τους.

Η πρόταση των αιρετών έγινε αποδεκτή από το σύνολο των μελών του Συμβουλίου κι αναμένουμε την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας.

Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι η ανεύθυνη και προκλητική στάση της υφυπουργού κας Τζούφη, η οποία αντιμετώπισε το όλο θέμα με προχειρότητα και με έλλειψη της αρμόζουσας σοβαρότητας προκαλώντας την εκπαιδευτική κοινότητα.

Η κα υφυπουργός πρέπει να κατανοήσει ότι δεν «παίζουμε» με την εκπαίδευση των Ελλήνων της διασποράς και ότι οι Συντονιστές είναι πρεσβευτές της χώρας μας σ’ όλη την υφήλιο.

Επομένως οι επιλογές πρέπει να γίνονται με αντικειμενικά, αξιοκρατικά και διαφανή κριτήρια.

Πάντα στη διάθεσή σας
Παληγιάννης Βασίλειος

dakepe.gr

Trackback URLΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *