Κανάλι νέων (RSS Feed) του άρθρουΤρέχον άρθρο

Ν. Φασφαλής: Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση Υλοποίηση μιας ιστορικής κατάκτησης τώρα; Ή «στρίβειν δια του αρραβώνος»

Μετά από πολύχρονους αγώνες του Κλάδου θεσμοθετήθηκε η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική ΑγωγΑποτέλεσμα εικόνας για Ν. Φασφαλήςή και Εκπαίδευση, όπως προβλεπόταν από το Νόμο 1566/85, από την κυβέρνηση!

Ο Κλάδος χαιρέτησε την ψήφιση από την Βουλή (26/2/2018) το επίμαχο άρθρο 33 του Νομοσχεδίου «Ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής» παρά τις αντιδράσεις συγκεκριμένων ευκαιριακών συμμαχιών και συμφερόντων (ΚΕΔΕ, ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΠΑΣΥΒΝ) αλλά ταυτόχρονα ύψωσε τη σημασία της διεκδίκησης για άμεση εφαρμογή του.

Γνωρίζω πολύ καλά τις πιέσεις που ασκήθηκαν προς όλες τις κατευθύνσεις και ειδικά από την ΚΕΔΕ αλλά τελικά ο Υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου κράτησε στο ζήτημα αυτό το λόγο του και τη δέσμευσή του απέναντι στον Κλάδο μας και εισήγαγε τον Νόμο που τελικά ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην Βουλή.

Η διαδικασία υλοποίησης προχώρησε με τη συγκρότηση και τη συνεδρίαση των Τριμερών Επιτροπών (Διευθυντής Εκπαίδευσης ως πρόεδρος και ο οικείος Δήμαρχος μαζί με τον Πρόεδρο του οικείου Συλλόγου Εκπαιδευτικών ως μέλη) ανά Δήμο για να διαπιστωθεί αν οι υποδομές επιτρέπουν την εφαρμογή της υποχρεωτικής φοίτησης και των προνηπίων στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο.

Δυστυχώς και πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι των υπογραφών η κυβέρνηση με την κοινή Υπουργική Απόφαση που εξέδωσε στις 24 Απρίλη υπαναχωρούσε στα όσα μέχρι τώρα διακήρυττε!

Ξαφνικά επέλεξε το δρόμο της υπαναχώρησης μπροστά στις πιέσεις και στις απαράδεκτες και αντιπαιδαγωγικές θέσεις της ΚΕΔΕ.

Θα πει κανείς ότι δεν είναι πρωτόγνωρη μια τέτοια στάση της κυβέρνησης «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ» αλλά πρέπει να γνωρίζει ότι τέτοιες πολιτικές τακτικές δεν έχουν θέση εάν πραγματικά θέλουμε την προκοπή της Δημόσιας Δωρεάν Εκπαίδευσης!

Αποφάσισε λοιπόν την εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής Εκπαίδευσης μόνο σε 184 Δήμους της χώρας για την επόμενη Σχολική Χρονιά!!!

Το κριτήριο επιλογής αυτών των Δήμων ήταν η ομόφωνη απόφαση των τριμελών επιτροπών!

Παγκόσμια πρωτοτυπία από την πρώτη εφαρμογή της Δημοκρατίας να ισχύσει ότι είναι ομόφωνο και μόνο!

Έτσι απέρριψε τις πλειοψηφικές αποφάσεις για εφαρμογή του Νόμου και σε άλλους Δήμους!!!

Είναι φανερό ότι ή δεν υπήρχαν οι αντοχές ή λείπει η πολιτική βούληση στην Κυβέρνηση αφού αντί του πολιτικού θάρρους που έδειξε στην Βουλή με την ψήφιση του Νόμου, τελικά υπαναχώρησε.

Υπαναχώρησε μπροστά στους εχθρούς της Δημόσιας Εκπαίδευσης, που οι περισσότεροι από αυτούς ξεχνώντας την καταγωγή τους, παιδιά του Δημόσιου Σχολείου και αυτοί, σήμερα αναδεικνύονται οι μεγαλύτεροι διώκτες του!!!

Είναι οι τοπικοί άρχοντες, που μετά την ΚΥΑ βρήκαν ξανά την φωνή τους και ξεχύθηκαν σε ένα απίστευτο παραλήρημα παραπληροφόρησης προς τους γονείς των προνηπίων (4 ετών) τους καλούν να μην απευθύνονται καθόλου στα Δημόσια Νηπιαγωγεία που δεν εφαρμόζεται για φέτος η υποχρεωτική αγωγή κι ας υπάρχει η δυνατότητα φοίτησης σ ’αυτά και ότι είναι υποχρεωμένοι να τα γράφουν μόνο στους «δικούς τους» παιδικούς Σταθμούς.

Μάλιστα, εγκαλούν και απειλούν όσες και όσους από τους συναδέλφους τολμούν να το κάνουν. Σε αυτούς έχω να πω ότι μπροστά τους θα συναντήσουν και θα πάρουν απάντηση από τον ιστορικό μας Κλάδο που δεν σιώπησε ποτέ αλλά ύψωσε το ανάστημα του και στις πιο δύσκολες εποχές για τον τόπο!

Είναι πραγματικά αποκαλυπτικό πως θέλουν να υποτάξουν το Δημόσιο Σχολείο στη λογική της εμπορευματοποίησης, των τροφείων και των κουπονιών (Vouchers) ξεκινώντας από το Νηπιαγωγείο.

Ως αιρετός αυτού του περήφανου και ιστορικού Κλάδου των 75.000 Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που έχω την τιμή να υπηρετώ, γίνομαι φωνή του και δηλώνω:

Φτάνει πια!

Οι πολέμιοι της Δημόσιας Δωρεάν Εκπαίδευσης να πάρουν απάντηση τώρα!

Ο Κλάδος δεν θα ανεχθεί άλλα πισωγυρίσματα!

Η Κυβέρνηση πρέπει άμεσα να αποσύρει την απόφαση της 23/4/2018 και να προχωρήσει στην εφαρμογή του Νόμου που ψήφισε για τη Δίχρονη Υποχρεωτική Αγωγή και Εκπαίδευση σε όλη την επικράτεια!

Όλοι μαζί στον αγώνα για το Σχολείο που ονειρευόμαστε και αξίζει στα παιδιά μας!

Πάντα κοντά σας,

Φασφαλής Νίκος

Trackback URLΑφήστε μια απάντηση