Κανάλι νέων (RSS Feed) του άρθρουΤρέχον άρθρο

Β. Παληγιάννης: Τα κενά στην ειδική αγωγή και οι προγραμματισμένες προσλήψεις αναπληρωτών. – 7o Δημοτικό Σχολείο Ασπροπύργου χωρίς τζάμια και με φόντο τα σκουπίδια

Στην Ελλάδα του 2016, η Πολιτεία θα έπρεπε paligiannisνα ανταποκρίνεται, με βάση το Σύνταγμα, στο αξίωμα των ίσων ευκαιριών εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά με την έμπρακτη και ουσιαστική στήριξή τους. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Δυστυχώς, η Ειδική Αγωγή αντιμετωπίζεται ως ο φτωχός συγγενής της εκπαίδευσης με αποτέλεσμα σχολεία να υπολειτουργούν, τμήματα ένταξης να μη λειτουργούν (22 τμήματα δεν λειτουργούν στη Γ’ Αθήνας, 27 στον Πειραιά κλπ) και η παράλληλη στήριξη να μην έχει ακόμα στελεχωθεί.

Με βάση τη λογική, σήμερα 24-10-2016, θα έπρεπε όλα τα σχολεία Γενικής και Ειδικής Εκπαίδευσης και όλες οι υπόλοιπες δομές να έχουν το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό. Εκτός κι αν κάποιοι πιστεύουν πως σχολεία και θεσμοί μπορούν να λειτουργούν χωρίς εκπαιδευτικούς για μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους.

Δυστυχώς, οι προσλήψεις Β΄φάσης αναπληρωτών στην Ειδική Αγωγή και την Παράλληλη Στήριξη καθυστερούν.

Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι υπάρχει προγραμματισμός για 750 προσλήψεις για παράλληλη στήριξη την 1 Νοεμβρίου όταν τα αιτήματα ξεπερνούν τις 4.000 και εντός του 1ου δεκαήμερου του Νοεμβρίου περιορισμένες προσλήψεις για κάλυψη αναγκών ΣΜΕΑΕ όταν υπάρχουν πολλά κενά σε εκπαιδευτικό, επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό σε τμήματα ένταξης και σε ΣΜΕΑΕ.

Επειδή το συγκεκριμένο θέμα δεν επιλύεται με υπουργικά λόγια κι ευχολόγια, θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την διασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων πρόσληψης αναπληρωτών και την επίσπευση της σχετικής διαδικασίας.

Με την ελπίδα πως θα είναι η τελευταία σχολική χρονιά με καθυστέρηση στις προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού. Το αυτονόητο της στελέχωσης όλων των δομών της ειδικής αγωγής πριν την έναρξη του σχολικού έτους δεν μπορεί να αποτελει ζητούμενο.

Η Ειδική Αγωγή είναι το πιο ευαίσθητο τμήμα της εκπαίδευσης και θα έπρεπε να διαθέτει την κατάλληλη υποδομή, σύγχρονο εποπτικό και παιδαγωγικό υλικό, κατάλληλα βιβλία και το απαραίτητο εκπαιδευτικό, επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό.

Είναι αδήριτη ανάγκη, να δοθεί προτεραιότητα στην αναβάθμιση της Ειδικής Αγωγής. Εξυπακούεται πως αυτή πρέπει να συνδυαστεί με μόνιμους διορισμούς για να λήξει η ομηρία χιλιάδων εκπαιδευτικών που εργάζονται για 5, 10 έως και 15 έτη ως αναπληρωτές στην Ειδική Αγωγή.

Πάντα στη διάθεσή σας

Βασίλης Παληγιάννης


7o Δημοτικό Σχολείο Ασπροπύργου χωρίς τζάμια και με φόντο τα σκουπίδια.

Απίστευτο και όμως αληθινό. Στην Ελλάδα του 2016 δύο μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους, υπάρχει σχολείο, που αίθουσές του δεν διαθέτουν τζάμια κι απέναντι από την κύρια είσοδό του τόνοι σκουπιδιών το »στολίζουν». Εικόνες ντροπής για την Ελλάδα της Ευρώπης.

Ταυτόχρονα το συγκεκριμένο σχολείο δεν διαθέτει το απαραίτητο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό, αν και οι συνθήκες το επιβάλλουν.

Οι όποιες εκκλήσεις της Δ/νσης του σχολείου δεν εισακούγονται.

Κι όμως λειτουργεί. Λειτουργεί χάρη στην προσπάθεια, στο φιλότιμο και το μεράκι των εκπαιδευτικών, που σημειωτέον οι περισσότεροι είναι αναπληρωτές. Η επίσκεψή μου στο συγκεκριμένο σχολείο είχε ως αποτέλεσμα να νιώσω υπερήφανος για την προσφορά των συναδέλφων μου και οργή για την αδιαφορία της πολιτείας.

Κάνω δημόσια έκκληση στον υπουργό Παιδείας, στο Δήμο και την Περιφέρεια, να προβούν άμεσα σ’ όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε επιτέλους το συγκεκριμένο σχολείο να λειτουργήσει σε συνθήκες ανθρώπινες.

Είναι ανάγκη πέρα από λόγια και υποσχέσεις να δοθούν άμεσα λύσεις στα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η δημόσια εκπαίδευση.

Πάντα στη διάθεσή σας

Βασίλης Παληγιάννης

Trackback URLΑφήστε μια απάντηση