Την 20η Ιουλίου 2016 ο Δήμος Μονάχου έλαβε την οδυνηρή για εμάς, τους Έλληνες, ομόφωνη απόφαση να ανακτήσει το 11 στρεμμάτων οικόπεδο που παραχωρήθηκε προκειμένου να οικοδομηθεί το ελληνικό σχολείο. Την επόμενη, 21 Ιουλίου, ο Δήμος με υπαλλήλους του σφράγισε με δική του κλειδαριά το εργοτάξιο και ανέλαβε ο ίδιος πλέον την φύλαξη του.
Όσο δύσκολο κι αν είναι να ανατραπεί η απόφαση του Δήμου Μονάχου, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων δήλωσε εξ αρχής την ανυποχώρητη βούλησή του να παλέψει για την αναστολή της. Έτσι προέβη στις ακόλουθες ενέργειες :
- Ο υφυπουργός Παιδείας, Θεοδόσης Πελεγρίνης την 25η Ιουλίου απέστειλε εξώδικο έγγραφο κατά της απόφασης και των ενεργειών του Δήμου Μονάχου.
- Ζήτησε συνάντηση με τον κ. Αξελ Μάρκβαρτ, διευθυντή της υπηρεσίας των Δημοτικών Υποθέσεων του Δήμου Μονάχου. Κατά την συνάντηση αποφασίστηκε να συνταχθεί υπόμνημα στο οποίο να αναφέρεται ότι:
α. η ελληνική πλευρά θα πρέπει έως την 9/9/2016 να υποβάλει πλήρως αιτιολογημένη και ρεαλιστική πρόταση, η οποία, εφόσον την μελετήσει ο κ. Μάρκβαρτ και την εγκρίνει, θα αποτελέσει και τη βάση για τροποποίηση της συμφωνίας του Αυγούστου του 2015 με όρους τέτοιους, ώστε να είναι εφικτή η ολοκλήρωση του έργου. Η τροποποιητική συμφωνία θα εισαχθεί προς συζήτηση στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Μονάχου την 6/10/2016.
β. ο δικηγόρος Γεώργιος Βλαχόπουλος εξουσιοδοτείται να παραλάβει το κλειδί από το εργοτάξιο έτσι, ώστε έως την τελική ρύθμιση του ζητήματος του σχολείου, η νομή και η ευθύνη της φύλαξης να παραμείνει στην ελληνική πλευρά.
Είναι σαφές ότι, βάσει του πρωτοκόλλου που υπεγράφη, ανοίγει ένας δρόμος για την οικοδόμηση του ελληνικού σχολείου, που αποτελεί εθνικό στόχο.
Γι’ αυτό το Υπουργείο Παιδείας καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συνεισφέρουν, η καθεμία και ο καθένας, με τον τρόπο του/ της, στην ευόδωση του εθνικού αυτού στόχου.
Πηγή: minedu.gov.gr
Θ. Φορτσάκης: Εκτός τόπου και χρόνου η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας (25-07-2016)
Την τεράστια διάσταση μεταξύ των διαβεβαιώσεων του Υπουργείου Παιδείας και της πραγματικότητας σχετικά με το ελληνικό σχολείο στο Μόναχο στηλιτεύει ο Συντονιστής της ΟΔΕ Μορφωτικών Υποθέσεων ΝΔ, Βουλευτής Επικρατείας, Καθηγητής Θεόδωρος Φορτσάκης, με ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Νίκο Φίλη.
Ο υπογράφων Βουλευτής επισημαίνει ότι μόλις πριν από λίγους μήνες το Υπουργείο Παιδείας εμφανιζόταν βέβαιο για την ολοκλήρωση του έργου, προβάλλοντας τις σχετικές ενέργειες της ηγεσίας του. Είναι χαρακτηριστικό, τονιζει ο κ. Φορτσάκης, ότι κατά την επίμαχη περίοδο το Υπουργείο δήλωνε ότι «(…) μπορούμε πλέον να προσβλέπομε με βεβαιότητα ότι η χώρα μας θα έχει αποκτήσει ένα σύγχρονο εκπαιδευτήριο, όπου τα παιδιά των Ελλήνων ομογενών θα μπορούν να εκπαιδεύονται σε ένα άνετο περιβάλλον, ικανό να προσελκύει και γερμανικής καταγωγής παιδιά».
Ο κ. Φορτσάκης τονίζει ότι σε αντίθεση με αυτά μόλις πριν από λίγες ημέρες ο Δήμος Μονάχου αποφάσισε την επιστροφή του οικοπέδου στο οποίο επρόκειτο να οικοδομηθεί το ελληνικό σχολείο και ρωτά:
Γιατί το Μάρτιο του 2016 το Υπουργείο Παιδείας εμφανιζόταν βέβαιο για την ολοκλήρωση του ελληνικού σχολείου στο Μόναχο, ενώ 4 μήνες μετά η ολοκλήρωσή του είναι πιο αβέβαιη από ποτέ;
Η ΕΡΩΤΗΣΗ
Το Υπουργείο Παιδείας με το από 30-3-2016 δελτίο τύπου του με θέμα «Ελληνικό σχολείο στην καρδιά της Βαυαρίας» παρουσίασε βέβαιη την επικείμενη ολοκλήρωση του ελληνικού σχολείου στο Μόναχο, ως αποτέλεσμα ιδίως της «επιτυχημένης» δράσης του Υφυπουργού Παιδείας και της συνεννόησής του με τον Υπουργό Παιδείας.
Συγκεκριμένα στο προαναφερθέν δελτίο τύπου, μεταξύ άλλων, αναφερόταν ότι:
α) «Το Υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο των δράσεων του για την διαμόρφωση μιας παιδείας που να ανταποκρίνεται στους όρους και τις ανάγκες τόσο της κοινωνίας στον τόπο μας όσο και της ελληνικής ομογένειας στο εξωτερικό, άνοιξε επιτέλους τον δρόμο για την ολοκλήρωση ενός ελληνικού σχολικού κτηρίου στην καρδιά της Ευρώπης, στο Μόναχο του Γερμανικού κράτους της Βαυαρίας».
β) «(…) μπορούμε πλέον να προσβλέπομε με βεβαιότητα ότι η χώρα μας θα έχει αποκτήσει ένα σύγχρονο εκπαιδευτήριο, όπου τα παιδιά των Ελλήνων ομογενών θα μπορούν να εκπαιδεύονται σε ένα άνετο περιβάλλον, ικανό να προσελκύει και γερμανικής καταγωγής παιδιά».
Το διθυραμβικό ύφος του δελτίου τύπου και η εκπεμπόμενη βεβαιότητα μας ώθησαν στο να υποβάλουμε την υπ’ αρ. 323/4618/8-4-2016 ερώτησή μας με την οποία ζητήσαμε περισσότερες διευκρινήσεις, για να διαπιστώσουμε το κατά πόσο αυτά δικαιολογούνται. Η από 27-4-2016 απάντηση του Υπουργείου Παιδείας υιοθέτησε το ίδιο διθυραμβικό ύφος, επαναλαμβάνοντας το περιεχόμενο της προαναφερθείσας ανακοίνωσης και δίνοντας περισσότερες πληροφορίες για τους μαθητές που θα φιλοξενηθούν στο νέο σχολείο, την εξοικονόμηση πόρων που θα επιτευχθεί και τα λοιπά οφέλη της λειτουργίας του.
Περίπου 4 μήνες αργότερα, με το από 21-7-2016 δελτίο τύπου του με θέμα «Για το Ελληνικό σχολείο στο Μόναχο», το Υπουργείο Παιδείας μας πληροφορεί δυστυχώς ότι ο Δήμος Μονάχου αποφάσισε μία ημέρα πριν να επιστραφεί στην κατοχή του το οικόπεδο το οποίο είχε παραχωρήσει και στο οποίο επρόκειτο να οικοδομηθεί το ελληνικό σχολείο, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το μέλλον του έργου. Στο ίδιο δελτίο τύπου το Υπουργείου Παιδείας ξαφνικά «θυμάται» την αναξιοπιστία των ελληνικών αρχών κατά τα τελευταία δεκαπέντε έτη σχετικά με το ζήτημα της εκπλήρωσης των συναφών ελληνικών υποχρεώσεων απέναντι στις γερμανικές αρχές και ομολογεί ότι «πρόκειται περί οδυνηρής για την χώρα μας εξέλιξη».
Η τεράστια διάσταση μεταξύ των διαβεβαιώσεων του Υπουργείου Παιδείας και της πραγματικότητας, όπως αποκαλύφθηκε σε διάστημα μόλις 4 μηνών, δημιουργούν την εντύπωση ότι η ηγεσία του βρίσκεται πραγματικά εκτός τόπου και χρόνου, τουλάχιστον ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα.
Ο κύριος Υπουργός παρακαλείται να απαντήσει στο ακόλουθο ερώτημα:
Γιατί το Μάρτιο του 2016 το Υπουργείο Παιδείας εμφανιζόταν βέβαιο για την ολοκλήρωση του ελληνικού σχολείου στο Μόναχο, ενώ 4 μήνες μετά η ολοκλήρωσή του είναι πιο αβέβαιη από ποτέ;
Ο ερωτών Βουλευτής
Θεόδωρος Π. Φορτσάκης
Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ
Πηγή: esos.gr
ΥΠΠΕΘ: Για το ελληνικό σχολείο στο Μόναχο (21-07-16)
Στις 20 Ιουλίου 2016 ο Δήμος Μονάχου του γερμανικού κρατιδίου της Βαυαρίας αποφάσισε να επιστραφεί στην κατοχή του το οικόπεδο το οποίο είχε παραχωρήσει το 2001 έναντι μικρού τιμήματος στο ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να οικοδομηθεί το ελληνικό σχολείο.
Πρόκειται ασφαλώς περί οδυνηρής για την χώρα μας εξέλιξη.
Η κύρια αιτία που οδήγησε τον Δήμο Μονάχου στην αρνητική για την χώρα μας απόφασή του ήταν η απώλεια της αξιοπιστίας μας, όπως δηλώθηκε από όλους τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση του σχολείου παράγοντες του Μονάχου. Επί περίπου 15 χρόνια, είχε κυριολεκτικώς βαλτώσει το έργο παρά τις διαβεβαιώσεις των εκάστοτε, στο χρονικό αυτό διάστημα, ελληνικών αρχών ότι θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις των.
Μόλις από τον περασμένο Σεπτέμβριο, του 2015, υπό την παρούσα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων άρχισε να σημειώνεται σημαντική πράγματι πρόοδος στο υπό ανέγερση οικοδόμημα – όχι όμως τόση, ώστε να άρει την αναξιοπιστία μας στα μάτια των βαυαρικών αρχών.
Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια ανάκτησης της αξιοπιστίας μας. Δυο φορές ο υφυπουργός Παιδείας, Θεοδόσης Πελεγρίνης, επισκέφθηκε το Μόναχο για τον σκοπό αυτόν:
-Την πρώτη, στις 10 Μαρτίου 2016, οπότε, μαζί με την Γενική Πρόξενο Μονάχου, Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου, επισκέφθηκε τον Υπουργό Παιδείας της βαυαρικής κυβέρνησης, L. Spanley.
-Την δεύτερη, στις 10 Ιουνίου 2016, οπότε, μαζί με την Πρόεδρο των Κτηριακών Υποδομών Α.Ε., Ιωάννα Κοντούλη και την Γενική Πρόξενο Μονάχου, συναντήθηκε με τον αρμόδιο για την υπόθεση μας αντιδήμαρχoJ. Schmid.
Προς επίρρωση της αταλάντευτης βούλησης μας να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας που αφορούν στην ανέγερση του σχολείου: (α) ανοίξαμε ειδικό λογαριασμό στην Δημοτική Τράπεζα του Μονάχου για να βεβαιώσουμε τον Δήμο περί της σταθερής και απρόσκοπτης χρηματοδότησης του έργου και (β) καταθέσαμε λεπτομερές σχέδιο της προόδου των οικοδομικών εργασιών. Δυστυχώς, παρά τις ενέργειες μας, δεν κατέστη δυνατό να μεταπειστεί ο Δήμος Μονάχου.
Θα αναμείνουμε την επίσημη ενημέρωση μας από τον Δήμο, προκειμένου να αποφασίσουμε για τις περαιτέρω ενέργειες μας.
Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε ότι το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και ο αρμόδιος για την υλοποίηση του έργου φορέας Κτηριακές Υποδομές Α.Ε. του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων δεν πρόκειται να παραιτηθούν από την αξιοποίηση της όποιας δυνατότητας για την συνέχιση του έργου, όπως απαιτεί ο Ελληνισμός του Μονάχου και γενικότερα της Γερμανίας.
ΝΔ: Ευθύνες για το Ελληνικό Σχολείο Μονάχου (19-07-2016)
Το γεγονός ότι δεν ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των εργασιών του ελληνικού σχολικού συγκροτήματος στο Μόναχο δεν περιποιεί τιμή σε κανένα και πολύ περισσότερο δεν δίνει το δικαίωμα στους υπεύθυνους να κατηγορούν και να μεταβιβάζουν ευθύνες.
Αυτό τονίζουν σε κοινή δήλωση ο τομεάρχης παιδείας της ΝΔ Μ. Χαρακόπουλος και ο υπεύθυνος του Τομέα Αποδήμου Ελληνισμού, Αναστάσιος Δημοσχάκης, με αφορμή τον κίνδυνο ενεργοποίησης της ρήτρας απώλειας του οικοπέδου και του κτιρίου που θα στεγάσει το Ελληνικό Σχολείο Μονάχου, λόγω καθυστερήσεων στην εκτέλεση του έργου και εν όψει της επικείμενης απόφασης του Δήμου Μονάχου, ενώ υπογραμμίζουν τα εξής:
-Το έργο εντάχθηκε στον κρατικό προϋπολογισμό στις 19 Φεβρουαρίου 2013, οι εργασίες κατασκευής του ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2014 με δέσμευση η πρώτη φάση να ολοκληρωθεί στις 30-12-2015, και ενώ υπήρξε παράταση ως τις 30-06-2016, η ελληνική πολιτεία δεν ήταν συνεπής, παρά τις κατ’ επανάληψη κοινοβουλευτικές μας επισημάνσεις για εγρήγορση.
-Τώρα, όμως, δεν είναι στιγμή απόδοσης ευθυνών και ιστορικής αναδρομής. Γι’ αυτά έχουμε το χρόνο και αν χρειαστεί θα το κάνουμε. Αναμένοντας την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μονάχου, οφείλουμε, ως συντεταγμένη Ελληνική Πολιτεία, να ενώσουμε δυνάμεις και να στηρίξουμε το αίτημα της Ελλάδας για μη ενεργοποίηση της ρήτρας επιστροφής του οικοπέδου στο Δήμο.
-Η ολοκλήρωση της ανέγερσης του ελληνικού σχολικού συγκροτήματος στο κέντρο του Μονάχου αποτελεί όραμα του Οικουμενικού Ελληνισμού και εθνικό στόχο».
Θα «χαρίσει» η Ελλάδα το ελληνικό σχολικό συγκρότημα του Μονάχου στη Γερμανία; (14-07-2016)
Τις επόμενες μέρες, συγκεκριμένα στις 20 Ιουλίου, κρίνεται η τύχη του υπό ανέγερση μεγάλου ελληνικού σχολείου στο Μόναχο της Γερμανίας. Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης του Μονάχου θα συνεδριάσει για να αποφασίσει αν θα κάνει «έξωση» την Ελλάδα από το σχολικό συγκρότημα που κατασκευάζεται από τη χώρα μας στο Μόναχο.
Η ιστορία της ανέγερσης και λειτουργίας στο Μόναχο ενός μεγάλου ελληνικού εκπαιδευτικού συγκροτήματος ξεκινά το 2001, όταν ως μέλος της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας συζήτησα και συμφωνήσαμε με τον τότε Δήμαρχο του Μονάχου κ. Christian Ude, καλό φίλο της Ελλάδας, την παραχώρηση έναντι χαμηλού τιμήματος, από τον δήμο στην κτηματική Εταιρία του Δημοσίου για λογαριασμό του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας ενός οικοπέδου 15.000 τ.μ. στο Μόναχο για την ανέγερση ελληνικού σχολικού συγκροτήματος.
Επιπλέον συμφωνήσαμε με την Περιφέρεια της Άνω Βαυαρίας την χρηματοδότηση από την γερμανική πλευρά κατά 80% της ανέγερσης του μεγάλου αυτού συγκροτήματος που θα στεγάσει 1.000 μαθητές.
Επιδίωξη μας ήταν αυτή η συνεργασία να εξασφαλίσει με πολύ μικρό κόστος για την Ελλάδα την δημιουργία ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού συγκροτήματος που θα στέγαζε τις δραστηριότητες της ελληνικής παιδείας στο Μόναχο και ταυτόχρονα θα αποτελούσε και μια υψηλού επιπέδου υποδομή για πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις, άρα και προβολή του ελληνικού πολιτισμού στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας. Έτσι θα επιτυγχάναμε ως Ελλάδα τη δημιουργία ενός εκπαιδευτηρίου υψηλών προδιαγραφών και την λειτουργία του με ποιοτικά στάνταρς και απαιτήσεις, όπως πχ λειτουργούν τα γερμανικά σχολεία σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.
Επιδίωξη μας ήταν επίσης να αποτελέσει ένα πρότυπο πρόγραμμα, ώστε να αναγερθούν μετά με κάλυψη μεγάλου μέρους των δαπανών από τη γερμανική πλευρά παρόμοια ελληνικά συγκροτήματα και σε άλλες μεγαλουπόλεις της Γερμανίας όπου ζει μεγάλος αριθμός Ελλήνων.
Στις 4 Απριλίου του 2001 υπογράφτηκε πανηγυρικά η σχετική συμφωνία στο δημαρχείο του Μητροπολιτικού Δήμου του Μονάχου. Η συμφωνία προέβλεπε την ολοκλήρωση της ανέγερσης του συγκροτήματος εντός 4 ετών από την έκδοση της οικοδομικής άδειας.
Η οικοδομική άδεια εκδόθηκε με καθυστέρηση αρκετών ετών, με ευθύνη και των αρμοδίων υπηρεσιών της Γερμανίας τον Αύγουστο του 2008.
Οι εργασίες για την ανέγερση του όμως άρχισαν από ελληνικής πλευράς μόλις το 2014 και καρκινοβατούν μέχρι τώρα, παρότι έχουν περάσει 15 ολόκληρα χρόνια από την υπογραφή της συμφωνίας το 2001.
Το κτήριο μέχρι αυτή τη στιγμή, μετά τις εκτεταμένες εργασίες θεμελίωσης του, βρίσκεται στην κατασκευή του σκελετού. Είναι χαρακτηριστικό ότι, οι εργασίες είχαν διακοπεί τον Ιούνιο του 2015 ξανάρχισαν τον περασμένο Φεβρουάριο ξαναδιακόπηκαν στα τέλη Απριλίου για να ξαναρχίσουν στις αρχές Ιουνίου από την ελληνική κατασκευαστική Εταιρία που είναι ανάδοχος του έργου.
Τον Αύγουστο του 2015 υπογράφτηκε τροποποιητική σύμβαση μεταξύ εκπροσώπων του δήμου Μονάχου και του ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με την οποία έπρεπε μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου του 2015 να έχει ολοκληρωθεί ο δομικός σκελετός του κτηρίου και στις 30 Δεκεμβρίου του 2016 το σύνολο της κατασκευής, με δυνατότητα παράτασης των 2 αυτών προθεσμιών κατά 1 εξάμηνο.
Λόγω των καθυστερήσεων που υπήρξαν στην υλοποίηση του εγχειρήματος η γερμανική πλευρά ζητά τώρα την επιστροφή του οικοπέδου μαζί με τις μέχρι τώρα γενόμενες κατασκευές!!
Τυχόν απώλεια του ακινήτου :
Θα προκαλέσει ζημιά δεκάδων εκατομμυρίων € για την χώρα μας, καθώς και η αξία του έχει πολλαπλασιαστεί διότι η περιοχή έχει αναβαθμιστεί σημαντικά μετά και την απομάκρυνση του παλιού αεροδρομίου του Μονάχου. Άλλωστε η τοποθεσία του ακινήτου είναι εξαιρετική, καθώς συνορεύει με γερμανικά σχολικά συγκροτήματα και βρίσκεται σε περιοχή όπου κατοικούν πολλοί ομογενείς.
Η χώρα μας θα απολέσει σε περίπτωση ναυαγίου κάθε ίχνος αξιοπιστίας έναντι των Βαυαρικών αρχών.
Η ελληνική παιδεία στη Βαυαρία, και όχι μόνο, θα δεχτεί καίριο πλήγμα.
Η απογοήτευση των ομογενών Ελλήνων θα είναι μεγάλη, γιατί από την αρχή θεωρούσαν και αυτοί ότι το εγχείρημα θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα για την αναβάθμιση της ελληνικής παιδείας και του πολιτισμού για την οποία αγωνίζονται οι Έλληνες της Διασποράς.
Ως προς το οικονομικό μέρος της ανέγερσης του συγκροτήματος, επί του συνόλου των 26.000.000 € το ελληνικό Δημόσιο θα επιβαρυνθεί με 8.000.000 € μόνο, ποσό το οποίο θα αποσβεστεί σε 6 χρόνια από την εξοικονόμηση δαπανών για ενοίκια, που καταβάλλονται για ελληνικά σχολεία τώρα. Τα υπόλοιπα 18.000.000 € θα βαρύνουν όπως προαναφέρθηκε την γερμανική πλευρά για την αποπεράτωση του σχολείου.
Υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα: Έχει αντιληφθεί η Κυβέρνηση, δηλαδή οι διάφοροι συναρμόδιοι Υπουργοί τις αρνητικές συνέπειες που θα υπάρξουν εάν ματαιωθεί η ανέγερση και «χαριστεί» το συγκρότημα στους Γερμανούς;
Το ερώτημα αυτό απασχολεί και εμένα προσωπικά ήδη από τις 21 Ιουνίου, όταν πληροφορήθηκα από δημοσίευμα της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung τις κινήσεις που κάνουν οι διάφορες δημοτικές παρατάξεις στον Δήμο του Μονάχου για να πάρουν το συγκρότημα και έκτοτε επικοινωνώ συνεχώς με τους συναρμόδιους Υπουργούς της ελληνικής Κυβέρνησης, καθώς και με πολιτικούς στη Γερμανία.
Οι συναρμόδιοι από πλευράς ελληνικής Κυβέρνησης (Υπουργοί Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ακόμη και Εξωτερικών) πρέπει να κάνουν ότι είναι αναγκαίο προκειμένου να αποφευχθεί αυτή η «ελληνική τραγωδία» στο Μόναχο.
Του Φ. Πετσάλνικου πρώην Πρόεδρος Βουλής και Αν. Υπουργός Παιδείας όταν αγόρασε η Ελληνική Πολιτεία το οικόπεδο το 2001
Δημοσιεύτηκε στο enikos.gr
Υπ. Υποδομών: «Ομάδες συμφερόντων στη Γερμανία πιέζουν να πάρουν το οικόπεδο για δική τους χρήση» (14-07-2016)
Με αφορμή άρθρο του πρώην Προέδρου της Βουλής Φ. Πετσάλνικου για το οικόπεδο και το σχολικό διδακτήριο ο Ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης απάντησε μέσω της εκπομπής του Νίκου Χατζηνικολάου στον Realfm 97,8, σχετικά με το ζήτημα.
«Έχουμε κινητοποιηθεί εδώ και καιρό. Δυστυχώς ήταν ένα ακόμη τελματωμένο έργο, χωρίς καμία πρόβλεψη για την ολοκλήρωση της χρηματοδότησης. Δυστυχώς, ξανά, ο εργολάβος –εντός εισαγωγικών- εκβίαζε κατά το ελληνικό έθιμο, για τη λήψη προκαταβολής –κάτι που είναι στο όριο της νομιμότητας.
Σήμερα το έργο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ενώ θα έπρεπε να έχει παραδοθεί αρκετό καιρό πριν. Έχει επισκεφθεί τον δήμαρχο ο υφυπουργός Παιδείας και η πρόεδρος των Κτιριακών Υποδομών Α.Ε. Έχουν γίνει συνεννοήσεις για να μη χαθεί το κτίριο και κάλεσα τον δήμαρχο στην Ελλάδα για να τον ευχαριστήσουμε. Είμαστε στη φάση εκπλήρωσης των όρων που θέτει ο δήμος.
Ο κ. Πελεγρίνης έχει δείξει πραγματικά ιδιαίτερο ενδιαφέρον όπως και ο κ. Πετσάλνικος. Υπάρχουν ομάδες συμφερόντων στη Γερμανία που πιέζουν για να πάρουν το οικόπεδο για δική τους χρήση. Σημαντικό είναι ότι έχει εγκριθεί εδώ και καιρό η δημόσια δαπάνη για το έργο».
ΥΠΠΕΘ: Ενημερωτικό σημείωμα για το ελληνικό σχολείο στο Μόναχο (12-07-2016)
Σε ενέργειες για την ανάκτηση της τρωθείσης, από τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις, εμπιστοσύνης της πόλης του Μονάχου προς την ελληνική πλευρά, σχετικά με την ανέγερση ελληνικού σχολείου, προβαίνει ο υφυπουργός Παιδείας, Θεοδόσης Πελεγρίνης. Ο ίδιος ο αντιδήμαρχος της βαυαρικής πρωτεύουσας δήλωσε ότι θα αναλάβει προσπάθεια ώστε να επιστραφεί το οικόπεδο στην ελληνική πλευρά και να ολοκληρωθεί η οικοδόμηση του σχολείου.
Σε συνέχεια των προσπαθειών του για την αντιμετώπιση των ζητημάτων εκπαίδευσης της ελληνικής ομογένειας, την 11η Ιουλίου στις 10.45 ο υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Θεοδόσης Πελεγρίνης, κατά την δεύτερη επίσκεψη του μέσα σε 4 μήνες στο Μόναχο, συναντήθηκε με τον Αντιδήμαρχο του Μονάχου, J. Schmid, υπεύθυνο του τομέα Οικονομικών, Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολιτισμού, προκειμένου να συζητήσουν για το κτήριο του ελληνικού σχολείου στο Μόναχο.
Στη συνάντηση, που έγινε στο γραφείο του Αντιδημάρχου, συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς, η πρόεδρος των Κτηριακών Υποδομών, Ιωάννα Κοντούλη, του υπεύθυνου φορέα για την οικοδόμηση του κτηρίου μετά των νομικών συμβούλων, Καραγκούνη και Κωνσταντινίδη, και η Γενική Πρόξενος Μονάχου, Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου.
Ο αντιδήμαρχος αφού εξέφρασε την αγάπη του προς τους Έλληνες και το έντονο ενδιαφέρον του για την τύχη του κτηρίου, επεσήμανε την σοβαρότητα της διαμορφωθείσης κατάστασης, καθόσον ήδη το Δημοτικό Συμβούλιο του Μονάχου έχει αποφασίσει την επιστροφή του οικοπέδου στην βαυαρική πλευρά, επειδή δεν τηρήθηκαν από ελληνικής πλευράς τα διαλαμβανόμενα στην συμφωνία μεταξύ της ελληνικής και της γερμανικής πλευράς.
Το κυρίως ζητούμενο, κατά τον αντιδήμαρχο, είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης προς την ελληνική πλευρά. Ο ίδιος υποστήριξε ότι είναι διατεθειμένος να αναλάβει μια ύστατη προσπάθεια να ανατραπεί η ληφθείσα απόφαση του Δήμου Μονάχου περί επιστροφής του οικοπέδου, ώστε να συνεχιστεί η οικοδόμηση του κτηρίου. Προς τούτο πρότεινε:
- Να υποβληθεί από τις Κτηριακές Υποδομές Α.Ε. έως την Παρασκευή, 15 Ιουλίου, φάκελος, στον οποίο να δηλώνεται κατά τρόπο αξιόπιστο και ρεαλιστικό αφενός μεν η απρόσκοπτη και σταθερή χρηματοδότηση του έργου, αφετέρου δε το σχέδιο της προόδου των εργασιών έως την ολοκλήρωση του κτηρίου.
- Να έλθει σε επαφή η ελληνική πλευρά με τις παρατάξεις του Δήμου, προκειμένου, σε μια προσπάθεια ανάκτησης της αξιοπιστίας της, να τις πείσει ότι χωρίς χρονοτριβές και με αταλάντευτη βούληση θα προβεί σε όλες εκείνες τις ενέργειες που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της οικοδόμησης του κτηρίου.
Η ελληνική πλευρά διαβεβαίωσε ότι θα κινηθεί αυστηρά στο πλαίσιο της πρότασης του αντιδημάρχου.
Εφόσον εξελιχθούν όλα όπως συζητήθηκαν στη συνάντηση, ο αντιδήμαρχος δεσμεύθηκε να εισηγηθεί στην ολομέλεια του δημοτικού συμβουλίου, στις 20 Ιουλίου, την άρση της προηγούμενης απόφασης περί επιστροφής του οικοπέδου στην βαυαρική πλευρά.
Ελληνικό σχολείο στην καρδιά της Βαυαρίας (30-03-2016)
Το Υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο των δράσεών του για την διαμόρφωση μιας παιδείας που να ανταποκρίνεται στους όρους και τις ανάγκες τόσο της κοινωνίας στον τόπο μας όσο και της ελληνικής ομογένειας στο εξωτερικό, άνοιξε επιτέλους τον δρόμο για την ολοκλήρωση ενός ελληνικού σχολικού κτηρίου στην καρδιά της Ευρώπης, στο Μόναχο του Γερμανικού κράτους της Βαυαρίας.
Το 2001 συμφωνήθηκε μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδος και Βαυαρίας η οικοδόμηση σχολικού συγκροτήματος που θα ανήκε στο ελληνικό δημόσιο σε οικόπεδο έκτασης 11 στρεμμάτων που παραχωρήθηκε έναντι εξαιρετικά μικρού αντίτιμου από την γερμανική πλευρά, η οποία μάλιστα ανέλαβε την υποχρέωση να χρηματοδοτήσει το έργο κατά το 70% της απαιτούμενης δαπάνης. Το έργο κινδύνευσε να ανασταλεί εξαιτίας μακροχρόνιας δικαστικής διαμάχης με τον Δήμο Μονάχου. Σύμφωνα με την τελεσίδικη απόφαση του βαυαρικού δικαστηρίου το οικόπεδο παραμένει στην ελληνική ιδιοκτησία με τον απαράβατο όρο όμως το κτήριο να έχει ολοκληρωθεί έως 30 Ιουνίου 2017. Σε διαφορετική περίπτωση θα περιήρχετο, σε όποιο στάδιο της οικοδόμησής του κι αν βρισκόταν, στο βαυαρικό κράτος. Ο κίνδυνος να συμβεί αυτό ήταν παραπάνω από ορατός, καθώς μέχρι πριν από λίγους μήνες το έργο είχε κυριολεκτικά βαλτώσει –πολλώ δε μάλλον καθόσον, λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης της Ελλάδος, φαινόταν αδύνατον η χώρα μας να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις της.
Στις 8 Μαρτίου ο Υφυπουργός Θεοδόσης Πελεγρίνης, ύστερα από συνεννόηση με τον Υπουργό Νίκο Φίλη, συνάντησε στο Μόναχο τον φιλέλληνα υπουργό της Παιδείας της Βαυαρικής κυβέρνησης, Λούτβιχ Σπάνλε, με τον οποίον συμφώνησαν ότι, εφόσον η ελληνική πλευρά κατορθώσει να ολοκληρώσει τον σκελετό του κτηρίου έως τον Ιούνιο, η βαυαρική κυβέρνηση θα συνεισφέρει οικονομικώς στην ολοκλήρωση του έργου διαθέτοντας για την συνέχιση του έργου το ποσόν που της αναλογεί, αντί να το καταβάλει στο τέλος, μετά την ολοκλήρωσή του.
Το ποσόν που απαιτείται για εκπλήρωση της νέας συμφωνίας εκταμιεύθηκε στις 29 Μαρτίου, μέσα σε 10 εργάσιμες ημέρες –πράγμα ασυνήθιστο για τα ελληνικά δεδομένα– και μπορούμε πλέον να προσβλέπομε με βεβαιότητα ότι η χώρα μας θα έχει αποκτήσει ένα σύγχρονο εκπαιδευτήριο, όπου τα παιδιά των Ελλήνων ομογενών θα μπορούν να εκπαιδεύονται σε ένα άνετο περιβάλλον, ικανό να προσελκύει και γερμανικής καταγωγής παιδιά.
Πηγή: minedu.gov.gr
Στο Μόναχο το πρώτο ιδιόκτητο ελληνικό σχολικό συγκρότημα
Το πρώτο ιδιόκτητο ελληνικό σχολικό συγκρότημα θεμελιώθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Μόναχο. Πρόκειται για την ευτυχή κατάληξη της εικοσαετούς προσπάθειας της ελληνικής παροικίας, που λίγο έλειψε να μην έχει αίσιο τέλος. Αξιοσημείωτο είναι ότι το κρατίδιο της Βαυαρίας αγκάλιασε την προσπάθεια, αναλαμβάνοντας να καλύψει το 70% του κόστους. Μοναδικός όρος, η συμμετοχή του να καταβληθεί μετά την ολοκλήρωση του έργου, προφανώς για να μην υπάρξουν… εκπλήξεις.
Η θεμελίωση του σχολικού συγκροτήματος πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιανουαρίου. Το οικόπεδο, έκτασης 15 στρεμμάτων, βρίσκεται στην περιοχή Berg am Laim. Το αγόρασε το 2001 το ελληνικό Δημόσιο (Κτηματική Υπηρεσία Δημοσίου) από τον Δήμο Μονάχου έναντι 2,5 εκατ. ευρώ, αφού προηγήθηκαν δέκα χρόνια πιέσεων και αγώνα από την ελληνική παροικία. Ο Δήμος Μονάχου, όμως, έθεσε τον όρο να κατασκευαστεί το σχολείο μέσα σε μία τετραετία από την έκδοση της πρώτης οικοδομικής άδειας, ειδάλλως η πώληση θα ακυρωνόταν και τα χρήματα θα επιστρέφονταν.
Ομως, τα χρόνια περνούσαν και οι εργασίες δεν ξεκινούσαν. Οι αιτίες, σύμφωνα με ομογενειακά μέσα ενημέρωσης, ήταν πολλές: από τις αντιδράσεις των περιοίκων μέχρι τη γραφειοκρατία και την κωλυσιεργία του ελληνικού Δημοσίου.
Τελικά, το 2012 το δημοτικό συμβούλιο Μονάχου αποφάσισε να διεκδικήσει την ενεργοποίηση της ρήτρας του συμβολαίου και να ζητήσει την ακύρωση της πώλησης. Στην υπόθεση παρενέβησαν οι ελληνικές διπλωματικές αρχές και το ζήτημα τέθηκε στις γερμανικές αρχές κατά την επίσημη επίσκεψη του τότε πρωθυπουργού στο Μόναχο, στα τέλη του 2013. Επειτα από αρκετές προσπάθειες και ακόμη περισσότερο… παρασκήνιο, το έργο εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και η υπόθεση τελικά διεσώθη.
Την κατασκευή και τον εξοπλισμό του σχολείου ανέλαβαν οι Κτιριακές Υποδομές, ο φορέας στον οποίο εντάχθηκε ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων. Το κτιριακό συγκρότημα θα περιλαμβάνει 18 αίθουσες για το Δημοτικό, 9 αίθουσες για το Γυμνάσιο και το Λύκειο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, κυλικεία, χώρους εκτόνωσης, εργαστήρια, ιατρείο και κλειστό γυμναστήριο που έχει δυνατότητα αυτόνομης λειτουργίας για εκδηλώσεις εκτός σχολικού ωραρίου. Το σχολείο θα έχει βιοκλιματικές προδιαγραφές και θα είναι έτοιμο προς χρήση το καλοκαίρι του 2016. Το συνολικό κόστος είναι 26 εκατ. ευρώ και το 70% θα καλυφθεί από το κρατίδιο της Βαυαρίας, μετά την ολοκλήρωση του έργου.
Πηγή: kathimerini.gr
Θεμελίωση του πρώτου ελληνικού ιδιόκτητου σχολείου στο Μόναχο
21/01/2015 17:29
Η εταιρεία Κτιριακές Υποδομές ΑΕ [ΚτΥπ] κάνει το όνειρο των Ελλήνων του Μονάχου πραγματικότητα. Το χρόνιο αίτημά τους για ελληνικό σχολείο μπήκε πλέον σε τροχιά υλοποίησης. Όπώς δήλωσε ο Ηρακλής Δρούλιας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ΚτΥπ: «Το έργο και το όραμα της ΚτΥπ ΑΕ δεν περιορίζεται στην ελληνική επικράτεια. Χτίζουμε σχολικές υποδομές όπου υπάρχει ελληνικό στοιχείο, παντού σε όλο τον κόσμο. Με τη σημερινή τελετή, η ‘Κτιριακές Υποδομές Α.Ε’ κάνει το όνειρο της ελληνικής παροικίας στο Μόναχο πραγματικότητα με ένα ακόμη έργο για τη νέα γενιά σχολείων εξωτερικού».
Στις 16 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο η θεμελίωση του σχολείου (δημοτικό, γυμνάσιο και κλειστό γυμναστήριο), κατά την οποία παρευρέθηκαν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Κτιριακές Υποδομές, κ. Ηρακλής Δρούλιας και ο αντιπρόεδρος της ίδιας εταιρείας, κ. Ανδρέας Αθανασόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής Υλοποίησης έργων, κ. Λεωνίδας Θεοτοκάτος και τοποθέτησαν στα θεμέλια τα σχέδια του σχολείου, καθώς και το πρώτο διάταγμα που υπέγραψε ο Όθωνας στην Ελλάδα για την ίδρυση του πρώτου ελληνικού σχολείου στο Ναύπλιο, παρουσία του γενικού γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Παναγιώτη Μίχαλου, της γενικής Προξένου της Ελλάδας στο Μόναχο κ. Σοφίας Γραμματά, εκπροσώπων τοπικών ελληνικών και γερμανικών πολιτικών και θρησκευτικών φορέων, γονέων και εκπαιδευτικών.
Το έργο με τίτλο «Ελληνικά σχολεία στο Μόναχο της Γερμανίας» συνολικής δαπάνης 26.017.896 ευρώ, υλοποιείται σε ακίνητο 15.000 τ.μ και περιλαμβάνει: 18 κύριες αίθουσες διδασκαλίας για το δημοτικό σχολείο, 9 κύριες αίθουσες για το γυμνάσιο, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, κυλικεία, χώρους εκτόνωσης, ιατρείο, τα αναγκαία εργαστήρια που προβλέπει το κτιριολογικό πρόγραμμα και κλειστό γυμναστήριο με δυνατότητα αυτόνομης λειτουργίας για διάφορες εκδηλώσεις εκτός σχολικού ωραρίου, αποθηκευτικούς χώρους και ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις.
Το έργο, που υλοποιείται βάσει βιοκλιματικών προδιαγραφών και ηλιακής αρχιτεκτονικής, αναμένεται να παραδοθεί προς χρήση τον Ιούλιο του 2016.
Ηρακλής Δρούλιας: «Χτίζουμε τη νέα γενιά σχολείων εξωτερικού»
Πηγή: ktyp.gr