Κανάλι νέων (RSS Feed) του άρθρουΤρέχον άρθρο

Η ελληνική πρόταση για το 3ο μνημόνιο

Με ένα ιδιαίτερα επώδυνο πακέτο μέτρων, που έχει ελάχιστες διαφορές με την πρόταση Γιουνκέρ, η οποία απορρίφθηκε με το δημοψήφισμα, και ακόμη λιγότερες από εκείνη που κατέθεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν στις 26 Ιουνίου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να αποτρέψει, κυριολεκτικά στο παρά ένα, το Grexit. Χθες, η ελληνική πρόταση, έπειτα από ένα θυελλώδες υπουργικό συμβούλιο, απεστάλη στους θεσμούς. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται: Αναδιάρθρωση ενιαίου μισθολογίου, μείωση αμυντικών δαπανών, περικοπές σε συντάξεις, κατάργηση ΕΚΑΣ.

Η πρόταση νόμου της Κυβέρνησης που κατατέθηκε στη Βουλή για τη διαπραγμάτευση και σύναψη της δανειακής σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Το φωτοτυπημένο σ/ν ή π/ν δεν αποτελεί το τελικό κείμενο διότι εκκρεμούν ορθογραφικές και συντακτικές διορθώσεις. (κάνε κλικ στα παρακάτω εικονίδια)

 
Πηγή: hellenicparliament.gr/

Πακέτο – σοκ για τρίτο Μνημόνιο

Ενα πακέτο επώδυνων μέτρων, το οποίο μικρές διαφορές έχει από την πρόταση Γιουνκέρ που ετέθη στο δημοψήφισμα και ακόμα λιγότερες από εκείνη που ο κ. Γιουνκέρ είχε καταθέσει στην κυβέρνηση στις 26 Ιουνίου, απέστειλε χθες η Αθήνα στους δανειστές σε μία προσπάθεια να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας και να χαλαρώσει τους όρους παροχής ρευστότητας η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) από την ερχόμενη εβδομάδα.

Χθες το βράδυ και μετά έναν μαραθώνιο διαβουλεύσεων στο εσωτερικό, η κυβέρνηση απέστειλε τις τελικές της προτάσεις στους θεσμούς, οι οποίοι θα τις αξιολογήσουν σήμερα. Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γ. Χουλιαράκης, είχε συζητήσει τις υπό κατάθεση προτάσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης. Μάλιστα, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το εν λόγω κείμενο «έχει διαμορφωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ελλάδα, στη λογική συγκερασμού των εκατέρωθεν προτάσεων, αφού, δε, εγκριθεί σε τελική μορφή, θα συνοδεύει τη δανειακή συμφωνία».
Με την κατάθεση της πρότασης για τα μέτρα, η κυβέρνηση ζητεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) δάνειο συνολικού ύψους 53,5 δισ. ευρώ από τώρα έως και το τέλος Ιουνίου 2018 (46 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ και των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου – 7,5 δισ. ευρώ για την επιστροφή των κεφαλαίων που έχουν χρησιμοποιηθεί τους τελευταίους μήνες από τους κρατικούς φορείς). Το πακέτο των μέτρων περιλαμβάνει σειρά δημοσιονομικών και διαρθρωτικών παρεμβάσεων σε όλο το φάσμα της οικονομίας, ενώ παράλληλα προβλέπει και εισπρακτικά μέτρα συνολικού ύψους 330 εκατ. ευρώ σε περίπτωση που καταγραφούν αστοχίες. Επίσης, αφήνει ανοικτή προς το παρόν την ακριβή στοχοθεσία για τα πρωτογενή πλεονάσματα, παραπέμποντας επί της ουσίας στη διαπραγμάτευση για το νέο τριετές πρόγραμμα.
Ειδικότερα:
1. Φορολογικά μέτρα: Η ελληνική πρόταση ευθυγραμμίζεται με την τελευταία πρόταση του κ. Γιουνκέρ. Μία διαφοροποίηση αφορά το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Οι δανειστές ζητούσαν πλήρη κατάργηση. Η Αθήνα προτείνει να καταργηθεί για τα «πλούσια» και «τουριστικά» νησιά, ενώ διατηρείται η έκπτωση του 30% για τα απομακρυσμένα νησιά. Επίσης, για τα ξενοδοχεία και τα νησιά οι νέοι συντελεστές θα ισχύσουν από τον Οκτώβριο.
2. Ασφαλιστικό: Η πρόταση της κυβέρνησης φέρνει σημαντικές μειώσεις στις συντάξεις και ανατροπές σε όρια ηλικίας και εισφορές ήδη συνταξιούχων και ασφαλισμένων. Οι δύο βασικές αλλαγές με την τελευταία πρόταση Γιουνκέρ αφορούν το ΕΚΑΣ και τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.
3. Εφεδρικά μέτρα: Σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι των εσόδων από τα προτεινόμενα μέτρα, προβλέπεται η λήψη μέτρων συνολικού ύψους 330 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 200 θα προέλθουν από την αύξηση της φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια και τα υπόλοιπα 130 από την περαιτέρω αύξηση της φορολογίας εισοδήματος των επιχειρήσεων.
4. Δημοσιονομικοί στόχοι: Αν και στην πρόταση αναφέρονται οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα (1% του ΑΕΠ φέτος, 2% του ΑΕΠ το 2016, 3% του ΑΕΠ το 2017) και 3,5% του ΑΕΠ το 2018, σημειώνεται ότι οι ακριβείς στόχοι για το διάστημα 2015 – 2017 θα εξεταστούν με τους θεσμούς και θα καθοριστούν επακριβώς αναλόγως με τις εξελίξεις στην οικονομία. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το 2018 θα πρέπει η Ελλάδα να έχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα λάβει τώρα κάποια μέτρα, αλλά χωρίς να επιδιώκει την επίτευξη ενός συγκεκριμένου στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα και η αξιολόγηση των μέτρων αυτών και όσων επιπλέον ενδεχομένως να απαιτηθούν, θα γίνει στη συνέχεια όταν θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο δάνειο.
Σε ό,τι αφορά το χρέος, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η συμφωνία με τους δανειστές θα πρέπει να περιλαμβάνει δέσμευσή τους να διαπραγματευτούν με τη χώρα τη λήψη περαιτέρω μέτρων «αναμόρφωσης και αναδιάρθρωσης του μακροχρόνιου χρέους, μετά το 2022, ώστε να καταστεί βιώσιμο και εξυπηρετήσιμο».
ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ
Πηγή: kathimerini.gr

Περικοπές σε συντάξεις, κατάργηση ΕΚΑΣ

Σκληρά μέτρα που οδηγούν σε σημαντικές μειώσεις των συνταξιοδοτικών δαπανών και κατά συνέπεια σε δραματικές περικοπές των συντάξεων περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση για το Ασφαλιστικό, που έχει μικρές διαφοροποιήσεις σε σχέση με την τελευταία πρόταση των εκπροσώπων των δανειστών, όπως αυτή δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος από τον Eλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Δύο είναι τα σημεία που αλλάζουν και αφορούν τις δύο μέχρι πρότινος «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης:
α) η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ αναστέλλονται μέχρι τον Οκτώβριο, όπου θα υλοποιηθεί νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση και
β) το ΕΚΑΣ καταργείται σταδιακά, έως τον Δεκέμβριο του 2019, με την έναρξη των περικοπών στο 20% των πιο «προνομιούχων» δικαιούχων από το 2016.
Πρόκειται για δέσμη μέτρων που ανατρέπει σχεδιασμούς δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων, οι οποίοι βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη συνταξιοδότηση, οδηγούν σε έμμεσες μειώσεις των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, ενώ κρύβει παγίδες για μια σειρά ασφαλισμένους σε ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΟΑΕΕ, και ΕΤΑΠ – ΜΜΕ.
Αναλυτικά, η κυβέρνηση δεσμεύεται για την πλήρη εφαρμογή του νόμου Λοβέρδου – Κουτρουμάνη (3863/2010) με την καταβολή της βασικής και αναλογικής σύνταξης, ενώ στην περίπτωση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο είτε να την εφαρμόσει, είτε να την αντικαταστήσει έπειτα από νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα συμφωνηθεί τον Οκτώβριο.
Η κυβέρνηση δεσμεύεται να προχωρήσει από την 1η Ιουλίου στην εξοικονόμηση των συνταξιοδοτικών δαπανών κατά 0,25%-0,5% του ΑΕΠ για το 2015 και 1% για το 2016.
Αμεσα θα ξεκινήσει η πλήρης εξάλειψη των πρόωρων συντάξεων. Η διαδικασία θα είναι σταδιακή, ώστε μέχρι το 2022 όλοι να συνταξιοδοτούνται στα 67 ή στα 62 με 40 χρόνια εργασίας. Εξαιρούνται μόνο οι εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, καθώς και οι μητέρες με ανάπηρα παιδιά. Για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και για όσους επιδιώξουν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα, το ετήσιο πέναλτι θα αυξηθεί στο 16%.
Ολα τα επικουρικά ταμεία θα ενταχθούν στο ΕΤΕΑ, το οποίο αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του 2015 θα λειτουργεί χωρίς κρατική χρηματοδότηση.Το ΕΚΑΣ καταργείται μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019. Η αρχή θα γίνει από τον Μάρτιο του 2016, με το πιο προνομιούχο 20% των δικαιούχων. Προβλέπεται καλύτερη στόχευση στις συντάξεις ανασφάλιστων υπερηλίκων, που δίνει ο ΟΓΑ, αλλά και μεταρρύθμιση των προνοιακών επιδομάτων. Εμμεση μείωση των συντάξεων επέρχεται μέσω της αύξησης των εισφορών υγείας που πληρώνουν οι συνταξιούχοι στην κύρια σύνταξη από το 4% στο 6% καθώς και μέσω της επιβολής της στην επικουρική.
Από την 1η Ιουλίου του 2015 και μετά, όσοι συνταξιοδοτούνται θα λαμβάνουν πλήρη (αναλογική και βασική σύνταξη) εφόσον έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος. Οι υπόλοιποι θα λαμβάνουν μόνο τη βασική που αναλογεί στα έτη ασφάλισής τους.
Σημαντικές περικοπές στις δαπάνες για συντάξεις επέρχονται μέσω της δέσμευσης για κατάργηση όλων των εξαιρέσεων στις χρηματοδοτήσεις των Ταμείων από το κράτος και εναρμόνιση της κρατικής χρηματοδότησης με αυτήν προς το ΙΚΑ, από την 1η Ιουλίου 2015 και μετά. Η δέσμευση αυτή οδηγεί σε νέες μειώσεις στις συντάξεις ή ακόμη και τριπλασιασμό των εισφορών, καθώς η κρατική χρηματοδότηση σε Ταμεία όπως το ΝΑΤ και ο ΟΓΑ αγγίζει ή και ξεπερνά το 80% των εσόδων τους, ενώ κατ’ εξαίρεση, επιπλέον χρηματοδότηση λαμβάνουν και ο ΟΑΕΕ και το ΙΚΑ.
Μέχρι τον Οκτώβριο του 2015 θα πρέπει να καταργηθούν όλες οι εισφορές υπέρ τρίτων.
Εύρεση ισοδύναμων
Παράλληλα, η κυβέρνηση δεσμεύεται για την εύρεση ισοδύναμων που θα καλύψουν το κόστος της απόφασης του ΣτΕ για αποκατάσταση των συντάξεων.
Αλλαγές που οδηγούν σε σημαντική μείωση συντάξεων προτείνονται και για την 1η Ιανουαρίου 2016 (θα συμφωνηθούν τον Οκτώβριο). Αναλυτικά, περιλαμβάνονται οι προτάσεις για μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα εισφορών – παροχών, υπολογισμό εισφορών στον ΟΑΕΕ με βάση το πραγματικό εισόδημα, ενοποιήσεις Ταμείων έως το 2017 και αύξηση στις εισφορές του ΟΓΑ ή ένταξή του σε άλλο ταμείο.
Βελτιωμένη σε σχέση με την πρόταση Γιουνκέρ είναι, πάντως, η ελληνική πρόταση για τις αλλαγές στα εργασιακά, καθώς αφήνεται ανοικτό το ενδεχόμενο, ένας νόμος για τις συλλογικές συμβάσεις να είναι έτοιμος το τελευταίο τρίμηνο του 2015.
ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ
Πηγή: kathimerini.gr

Αναδιάρθρωση ενιαίου μισθολογίου, μείωση αμυντικών δαπανών

Στην αναδιάρθρωση του ενιαίου μισθολογίου με κατάργηση των ειδικών μισθολογίων και αλλαγές στις μη μισθολογικές παροχές, στην αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και στη μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 300 εκατ. ευρώ φέτος και το 2016 δεσμεύεται να προχωρήσει, μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση με την πρόταση που κατέθεσε χθες στους θεσμούς.Ειδικότερα, στην ελληνική πρόταση περιλαμβάνονται:1. Υιοθέτηση μη αναστρέψιμων μέτρων για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Εναλλακτικά, η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει έως τον Οκτώβριο του 2015 κάποιο άλλο σχήμα αξιοποίησης του ΑΔΜΗΕ, το οποίο όμως θα έχει ίδιο αποτέλεσμα σε όρους ανταγωνισμού και θα ευθυγραμμίζεται με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, ενώ θα διασφαλίζει τον πλήρη διαχωρισμό ιδιοκτησίας από τη ΔΕΗ και την ανεξαρτησία του. 2.  Αναδιάρθρωση του ενιαίου μισθολογίου, με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2016, με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, καθώς και σύνδεση του μισθού με τις ικανότητες, την αποδοτικότητα και την υπευθυνότητα των υπαλλήλων. Επίσης, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στον εξορθολογισμό των ειδικών μισθολογίων με τη σχετική νομοθεσία να υιοθετείται έως το τέλος Νοεμβρίου. Πέραν αυτών, η Αθήνα δεσμεύεται να προχωρήσει και στην ευθυγράμμιση με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές των μη μισθολογικών παροχών, όπως οι ειδικές άδειες, οι εκτός έδρας δαπάνες κ.λπ. 3. Δέσμευση για μείωση του μισθολογικού κονδυλίου, ανάλογα με την πορεία του ΑΕΠ έως το 2019.

4. Εισαγωγή νέου μόνιμου σχήματος κινητικότητας έως το τέταρτο τρίμηνο του 2015.

5. Μείωση αμυντικών δαπανών κατά 100 εκατ. ευρώ φέτος και 200 εκατ. ευρώ το 2016.6. Επιβολή φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις και διαγωνισμός για τηλεοπτικές άδειες.7. Εσοδα από άδειες για 4G και 5G.

8. Αύξηση του φόρου στα VLT’s κατά 30% από το δεύτερο μισό του 2015 και το 2016.9. Εφαρμογή της πρώτης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ (ΟΟΣΑ Ι), με εξαίρεση τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, ξεκινώντας με τα τουριστικά λεωφορεία, τις άδειες φορτηγών κ.λπ. Επίσης, πλήρης εφαρμογή της εργαλειοθήκης ΟΟΣΑ ΙΙ.10. Αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Εγνατία, ΟΛΠ, ΟΛΘ, με την κυβέρνηση να δεσμεύεται για την έγκαιρη εφαρμογή του συμφωνημένου χρονοδιαγράμματος. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα μεταβιβάσει στο ΤΑΙΠΕΔ και το μερίδιο που συνεχίζει να κατέχει το Δημόσιο στον ΟΤΕ. Στην πρόταση αναφέρεται σαφώς ότι η κυβέρνηση θα λάβει μη αναστρέψιμα μέτρα για την πώληση των περιφερειακών αεροδρομίων με τους υφιστάμενους όρους και τον νικητή που έχει ήδη προκύψει από τον σχετικό διαγωνισμό.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ
Πηγή: kathimerini.gr

Trackback URL



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *