Κανάλι νέων (RSS Feed) του άρθρουΤρέχον άρθρο

Β. Παληγιάννης: Πολλά και μεγάλα τα προβλήματα των αναπληρωτών

Στην Κέρκυρα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1-1-14 συνάντηση αναπληρωτριών νηπιαγωγών στην οποία συμμετείχα ως αιρετός ΚΥΣΠΕ. Άκουσα και κατέγραψα τον έντονο προβληματισμό τους για μία σειρά θεμάτων που βιώνουν ως αναπληρώτριες νηπιαγωγοί όπως:

  • Η τραγική κατάσταση των περισσοτέρων νηπιαγωγείων λόγω έλλειψης της κατάλληλης κτηριακής και υλικοτεχνικής υποδομής, του μεγάλου αριθμού νηπίων ανά τμήμα, της έλλειψης του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού κλπ.
  • Η ανασφάλεια ως προς την επαγγελματική τους αποκατάσταση, που ήταν διάχυτη στις τοποθετήσεις τους, αφού οι περισσότερες εργάζονται πολλά χρόνια στη δημόσια εκπαίδευση και πολλές εξ αυτών υπηρέτησαν στις εσχατιές της Ελλάδας με μεγάλο οικογενειακό και προσωπικό κόστος χωρις τη δέσμευση της πολιτείας για μόνιμο διορισμό τους. Εύλογο το αίτημά τους για μόνιμους διορισμούς εδώ και τώρα με βάση το 60/40. Αίτημα που η ΔΟΕ προβάλλει και διεκδικεί για όλους τους αναπληρωτές.

Ταυτόχρονα αναπτύχτηκαν έντονοι προβληματισμοί:

  • Για τη μη αναγνώριση της προϋπηρεσίας της περιόδου 2010-2012.
  • Για το διπλασιασμό της μοριοδότησης των σχολικών μονάδων κατηγορίας Ι, Θ.
  • Για την τμηματική πρόσληψή τους, που δημιουργεί τεράστιες αδικίες σε συνδυασμό με τη διαφορετικότητα των πιστώσεων (ΕΣΠΑ, Κρατικού Προϋπολογισμού, Π.Δ.Ε.).
  • Για την έλλειψη ξεκάθαρου νομοθετικού πλαισίου τοποθέτησής τους σε σχολικές μονάδες.
  • Για την καθυστέρηση της μισθοδοσίας τους.

Οι αναπληρωτές προέρχονται από τετράμηνο καθεστώς ανεργίας και για να ανταποκριθούν στα όποια έξοδα μετακίνησης και διαβίωσης ζουν με δανεικά για δύο ή και περισσότερους μήνες. Για τους προσληφθέντες από το Π.Δ.Ε. η καθυστέρηση θα είναι μεγαλύτερη. Η πολιτεία θα έπρεπε να αντιμετωπίζει τους αναπληρωτές με αξιοπρέπεια και σεβασμό και η άμεση καταβολή των δεδουλευμένων σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να αποτελεί αντικείμενο συζητήσεως.

Όλα αυτά τα προβλήματα πρέπει να βρουν τη λύση τους με τη στήριξη όλων των εκπαιδευτικών. Τα προβλήματα των αναπληρωτών είναι πρώτιστα προβλήματα όλου του κλάδου.

Πιστεύω πως η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να κατανοήσει πως η κάλυψη των κενών με προσλήψεις αναπληρωτών είναι μια προσωρινή λύση. Γι’ αυτό πρέπει άμεσα να δρομολογήσει τις διαδικασίες για μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση με βάση το 60/40. Η ομηρία χιλιάδων νέων εκπαιδευτικών πρέπει να τελειώσει.

Οφείλει η πολιτεία να επενδύσει στην εκπαίδευση ώστε να αποκτήσει ένα σύγχρονο και ποιοτικό νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο που θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις και προκλήσεις της εποχής.

Πάντα στη διάθεσή σας

 Παληγιάννης Βασίλειος

Trackback URLΑφήστε μια απάντηση