Κανάλι νέων (RSS Feed) του άρθρουΤρέχον άρθρο

ΔΟΕ: Σχετικά με την πρόσκληση για συνάντηση για το πειθαρχικό δίκαιο από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ

Tο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. στις 22 Σεπτεμβρίου συναντήθηκε με τον Υπουργό Παιδείας για το θέμα του πειθαρχικού δικαίου. Αν και γνωρίζουμε ότι το θέμα αυτό δεν αποτελεί θέμα τηςdoe αρμοδιότητας του ΥΠΑΙΘ δηλώσαμε ότι θεωρούμε θετική τη διαμόρφωση, έπειτα από ουσιαστικό διάλογο, μιας σειράς προτάσεων που θα αντιμετωπίζουν τα ζητήματα της αμφισβήτησης του «τεκμηρίου της αθωότητας», του, επικίνδυνα, γενικόλογου όρου «ανάρμοστη συμπεριφορά» και όλων των άδικων διατάξεων που έχουν δημιουργήσει πλήθος αδικιών και  κλίμα φόβου στο χώρο της εκπαίδευσης. Στη συνάντηση αυτή συμφωνήθηκε ότι  στις προτάσεις που βρίσκονται υπό διαμόρφωση και για τις επιχειρούμενες τροποποιήσεις στην ήδη υπάρχουσα νομοθεσία, θα υπάρξει συνεργασία μεταξύ της νομικής Συμβούλου της Δ.Ο.Ε. και του νομικού επιτελείου του Υπουργού Παιδείας και αφού τις επεξεργαστεί το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. θα δοθούν  πλήρως εμπεριστατωμένες  στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ σε νέα συνάντηση προκειμένου στη συνέχεια, οι τελικές προτάσεις, να κατατεθούν στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Σε όλο το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε μέχρι και σήμερα, ο Υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε αρκετές φορές μόνο στο πολύ σοβαρό ζήτημα των εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας ενώ στην επικοινωνία της Παρασκευής 17/10 της νομικής του συμβούλου με τη νομική σύμβουλο της Δ.Ο.Ε., με έκπληξη διαπιστώσαμε την ύπαρξη προσχεδίου προωθούμενης ρύθμισης τροποποίησης του πειθαρχικού νόμου το οποίο αφορά μόνο το συγκεκριμένο ζήτημα.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. από την πρώτη στιγμή της εφαρμογής του πειθαρχικού δικαίου έχει ζητήσει και ζητά, ξεκάθαρα, την κατάργησή του αφού αντί να επιλύει ζητήματα έχει γίνει εργαλείο διώξεων και αυταρχισμού, στερεί το τεκμήριο της αθωότητας και έχει οδηγήσει πάρα πολλούς εκπαιδευτικούς σε αργία  ακόμη και για ασήμαντες ιδιωτικές διαφορές.

Η ρύθμιση που προωθεί το ΥΠΑΙΘ αγγίζει μόνο ένα πολύ σοβαρό ζήτημα το οποίο όμως, για λόγους πολιτικής εκμετάλλευσης και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, δείχνει να είναι το μοναδικό με το οποίο έχει σκοπό να ασχοληθεί η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. προσέρχεται στη συνάντηση Δ.Ο.Ε. – Ο.Λ.Μ.Ε. με την πολιτική ηγεσία, δηλώνοντας πως διάλογος μπορεί να εννοηθεί μόνο με ζύμωση προτάσεων και όχι με μονομερείς αιφνιδιαστικές ενέργειες. Από τη μεριά μας θεωρούμε, επίσης, εξαιρετικής σημασίας θέματα:

  • Την εξειδίκευση κατά τρόπο περιοριστικό της έννοιας του πειθαρχικού παραπτώματος της χαρακτηριστικώς ανάξιας και αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς εντός και εκτός υπηρεσίας, ώστε να μην μπορεί να υπαχθεί στο αδίκημα κάθε συμπεριφορά είτε αφορά στον ιδιωτικό είτε στον υπηρεσιακό βίο του υπαλλήλου.
  • Το ότι συμπεριφορές, που άπτονται του ιδιωτικού βίου του υπαλλήλου δεν μπορούν να αποτελούν πειθαρχικά παραπτώματα και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να οδηγούν σε θέση του σε αυτοδίκαιη αργία.
  • Την ανάγκη αντιμετώπισης του διαλυτικού, για την ομαλή λειτουργία των σχολείων, φαινομένου της, άκριτης, παραπομπής για κάθε σοβαρή ή μη καταγγελία που γίνεται εναντίον εκπαιδευτικών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
  • Την επιστροφή των αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στα πειθαρχικά συμβούλια.

 Για όλα τα παραπάνω έχουμε σειρά προτάσεων τις οποίες είμαστε διατεθειμένοι να καταθέσουμε στα πλαίσια ενός ουσιαστικού και ειλικρινούς διαλόγου.

Ως απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσουμε σε συζήτηση θέτουμε την ανάγκη δέσμευσης της πολιτικής ηγεσίας ότι όλα τα παραπάνω θα συμπεριληφθούν, έπειτα από διάλογο και διαμόρφωση, στην πρόταση νόμου που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή και πάντα στην κατεύθυνση ανατροπής του άδικου ισχύοντος θεσμικού πλαισίου.

Σε κάθε άλλη περίπτωση δηλώνουμε πως αποχωρούμε δημοσιοποιώντας τις προτάσεις μας στους εκπαιδευτικούς και την κοινωνία και καταγγέλλουμε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ για απόπειρα παραπλάνησης του κλάδου μας και χρησιμοποίησής του σε προεκλογικού χαρακτήρα επικοινωνιακά τερτίπια. 

 

Trackback URLΑφήστε μια απάντηση