Κανάλι νέων (RSS Feed) του άρθρουΤρέχον άρθρο

ΔΟΕ: Απάντηση σε ερωτήματα σχετικά με το δικαίωμα του εκλέγεσθαι στις εκλογές αιρετών εκπροσώπων στα υπηρεσιακά Συμβούλια

Tη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου στάλθηκε από το ΥΠΑΙΘ προς τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, έγγραφο με το οποίο δίνονταιdoe διευκρινίσεις σχετικά με το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι των εκπαιδευτικών που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα για τις εκλογές των αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Συνοδευτικά στο έγγραφο αυτό διαβιβάστηκε και η σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Στην παράγραφο 1γ της παραπάνω εγκυκλίου γίνεται αναφορά στο ότι οι υποψήφιοι «θα πρέπει να ανήκουν στην κατηγορία ΠΕ, ΤΕ ή ΔΕ και να έχουν τουλάχιστον το βαθμό Γ’».

Επειδή έχουμε γίνει αποδέκτες πλήθους ερωτημάτων σχετικά με τον παραπάνω περιορισμό, τονίζουμε τα ακόλουθα:

Το άρθρο 5 παρ.4 του ν. 3839/2010, το οποίο επικαλείται η παραπάνω εγκύκλιος δεν εφαρμόζεται  στην περίπτωση των εκπαιδευτικών, αφού γι’ αυτούς ισχύει η ειδική διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 6 του ίδιου  νόμου όπως αντικαταστάθηκε με τη παρ.3 του άρθρου 13 Ν.4283/2014, ΦΕΚ Α 189/10.9.2014, το οποίο προβλέπει:

«2. Το Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Π.Υ.Σ.Π.Ε.) συγκροτείται από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης υστέρα από εισήγηση του οικείου Διευθυντή εκπαίδευσης και αποτελείται από: α) Τον διευθυντή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, που αναπληρώνεται από διευθυντή σχολικής μονάδας. β) Δύο εκπαιδευτικούς με τουλάχιστο βαθμό Γ΄ πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, που υπηρετούν σε οργανική θέση στην περιφέρεια του οικείου Π.Υ.Σ.Π.Ε. και οι οποίοι επιλέγονται με τους αναπληρωτές τους μεταξύ των δεκαπέντε που κατά την ημερομηνία συγκρότησης κατέχουν τη μεγαλύτερη πραγματική διοικητική υπηρεσία σε θέσεις διευθυντή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, προϊσταμένου γραφείου πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ή διευθυντή σχολικής μονάδας πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. γ) Δύο τακτικούς αιρετούς εκπροσώπους των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που αναπληρώνονται από δύο αναπληρωματικούς αιρετούς εκπροσώπους αυτών».

Είναι φανερό από τα παραπάνω ότι ο περιορισμός του βαθμού Γ΄ δεν ισχύει για τα αιρετά μέλη αλλά μόνο για τα διορισμένα από τη διοίκηση.

Trackback URL



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *