Μετά τη κατάληψη του Ελληνικού Λυκείου Μπίλεφελντ πριν από 15 ημέρες, η μαθητική κοινότητα του Ελληνικού Λυκείου Μονάχου πραγματοποιεί κατάληψη του σχολικού χώρου διεκδικώντας τα αυτονόητα, καθηγητές για να μπορέσουνε να πραγματοποιήσουνε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα. (Διεκδικούν ένα και μοναδικό θέμα, το δικαίωμα στη γνώση). Επιστολή των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων προς τον Υπουργό Παιδείας:
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΒΑΥΑΡΙΑΣ
Krikis Athanassios, Dachauerstr. 481, 80993 München
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Ο σύλλογος και η Ομοσπονδία εκφράζει την απόλυτη αντίθεσή του στην επικείμενη τροποποίηση της παρ.19 του άρθρου 33 του Ν.4027/11 που αφορά στηνπρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού.
Αρχικά και σε πρώτη ανάγνωση γίνεται σαφής η έλλειψη προγραμματισμού του Υπουργείου για την Ελληνόγλωσση εκπαίδευση, αφού υιοθετεί προτάσεις οι οποίες έγιναν σε στιγμή πραγματικά έκτατης ανάγκης και έχουν μόνο προσωρινά και πυροσβεστικά χαρακτηριστικά, έτσι ώστε να καλυθφούν τα εκπαιδευτικά κενά που προκάλεσε η ανικανότητα των αρμοδίων και επ΄ουδενί λόγω φανερώνει μια πρόταση μακροπρόθεσμου σχεδιασμού.
Περαιτέρω, αποκαλύπτει την υποβάθμιση που επιχειρείται στα σχολεία του εξωτερικού με την προχειρότητα που τα αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι, ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ίδια την παροχή γνώσεων αλλά και την απαξιωτική στάση τους απέναντι στους ανθρώπους που καλούνται να προσφέρουν σ’αυτό το επίπεδο, σε καθεστώς αβεβαιότητας.
Είναι επίσης κατάπτυστο αλλά και καθ΄όλα ύποπτο το γεγονός ότι, σε μια συντεταγμένη υποτίθεται πολιτεία, ζητείται η παροχή της εκπαίδευσης να γίνεται σε εθελοντική βάση, με δεδομένες τις αδυναμίες της διοίκησης να εφαρμόσει στην πράξη αυτή την επιλογή, η οποία υποκρύπτει και άλλους μεγαλύτερους κινδύνους σε σχέση με την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
Φανταστείτε κάτι αντίστοιχο στην Βουλή των Ελλήνων, στην Δικαστική ή ακόμα στην εκτελεστική εξουσία. Ανάλογες προτάσεις για την αντικατάσταση των πιο πάνω δημοσίων λειτουργών, με εθελοντές αστυνομικούς για παράδειγμα, κακοπληρωμένους δικαστικούς, έχουν κατατεθεί περιέργως από νεοαναδυόμενες, εξτρεμιστικές φωνές στο κοινοβούλιο αλλά και στην πολιτική ζωή της χώρας, ανοίγοντας έτσι την όρεξη σε αυτούς οι οποίοι επιθυμούν την διάβρωση και την αποδόμηση του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.
Εκπαιδευτικούς λοιπόν „ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ„ οι οποίοι θα εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία και με πρόφαση την εξοικονόμηση πόρων να εξυπηρετούν άλλους σκοπούς σε ένα τόσο ευαίσθητο κομμάτι όπως η παιδεία μας. Αυτή η πρόταση εάν δεν είναι κακόβουλη είναι σε κάθε περίπτωση αφελής.
Με βάση τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι ο στόχος, ορισμένων κύκλων, της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας εξακολουθεί να είναι η σταδιακή υποβάθμιση των σχολείων ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό και αφού προηγουμένως τα αποδομήσει σε όλα τα επίπεδα προβεί στην οριστική κατάργησή τους.
Εμείς ως γονείς και κηδεμόνες Δεν θα συναινέσουμε σ΄αυτό με ΚΑΝΕΝΑ ΤΡΟΠΟ και προτείνουμε οι θέσεις τακτικού προσωπικού να συνεχίζονται να καλύπτονται από επιτόπιο προσωπικό με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου καθώς και αποσπασμένων εκπαιδευτικών μετά βέβαια από αξιολόγηση διδακτικού έργου και προσόντων.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Πρόεδρος Γραμματέας
Θεοδοσιάδης Χρήστος Αικατερίνη Δοικα
Για την Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων
Ο Πρόεδρος
Κρίκης Αθανάσιος
Από Μια απόφοιτος on Δεκ 3, 2012 | Απάντηση
/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Κανονικός πίνακας”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:-24.1pt;
mso-para-margin-bottom:0cm;
mso-para-margin-left:-14.2pt;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-language:EN-US;}
Τον Φεβρουάριο του 2011 βρέθηκε στο Μόναχο η πρώην Υφυπουργός Παιδείας κ. Χριστοφιλοπούλου και λίγους μήνες αργότερα η κ. Γεννηματά, όπου ενώπιον των Συλλογικών οργάνων των γονέων υποσχέθηκαν ότι δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις για τα Ελληνικά Σχολεία στο Μόναχο και στην Γερμανία γενικότερα. Προς το τέλος της σχολ. χρονιάς 2010/2011 κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο Νόμου για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό, το οποίο ψηφίστηκε λίγους μήνες αργότερα ως νόμος 4027/11, όπου μεταξύ άλλων ορίστηκε το κλείσιμο των Λυκείων στο εξωτερικό από την σχολ. χρονιά 2012/2013. Μετά την κατακραυγή και κινητοποίηση του ομογενειακού ελληνισμού σε όλη την Γερμανία και ειδικά στο Μόναχο, δόθηκε αναβολή στο κλείσιμο των σχολείων για μια σχολ. χρονιά. Τι ακριβώς θέλει να ερευνήσει ο κ. Μπόλαρης? Μήπως δεν πρόσεχε τι ψήφιζε, όταν ψηφίστηκε ο 4027/11? Γιατί δεν ερεύνησε όταν αντέδρασε σύσσωμος ο Ελληνισμός στην Γερμανία? Γιατί δεν ερεύνησε όταν έγινε η πορεία στο Μόναχο τον Οκτώβριο του 2011? Τώρα θα ερευνήσει? Αναρωτιέμαι γιατί το ΠΑΣΟΚ έχει αυτή την εμμονή με το κλείσιμο των ελληνικών σχολείων στο εξωτερικό και ειδικότερα στην Γερμανία. Ας μη ξεχνάμε ότι το ίδιο επιχείρησαν και το 1996. Γιατί κανένας Υπουργός του Υπουργείου Παιδείας μέχρι σήμερα δεν έχει απαντήσει στις εκατοντάδες καταγγελίες που έχουν γίνει κατά την πάροδο των χρόνων για κακοδιαχείριση των συντονιστών, πελατειακών σχέσεων μεταξύ συντονιστών και εκπαιδευτικών, αδιαφανής αποσπάσεις εκπαιδευτικών στα σχολεία μας, δήθεν “αναβαθμίσεις” στα σχολεία με αποτέλεσμα να μην αναγνωρίζονται τα απολυτήρια Γυμνασίων και Λυκείων στην Βαυαρία? Γιατί ποτέ δεν αποδέχθηκαν την πρότασή μας για έναν εποικοδομητικό διάλογο με τους φορείς των γονέων για μια πραγματική αναβάθμιση των σχολείων μας?
Μια απόφοιτος των σχολείων του Μονάχου και αγωνίστρια για την διατήρηση τους….