Κανάλι νέων (RSS Feed) του άρθρουΤρέχον άρθρο

ΣΕΠΕ Κέρκυρας: Το δημόσιο Νηπιαγωγείο στο στόχαστρο

Το δημόσιο νηπιαγωγείο βάλλεται με τις συμπτύξεις και τις περικοπές, την υποχρηματοδότηση και τις ακατάλληλες υποδομές, την επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων, την έμμεση αύξηση του ωραρίου των νηπιαγωγών και τη μη καθιέρωση του διδακτικού τους ωραρίου, των δεκάδων χιλιάδων προνηπίων που τους στερούν την προσχολική αγωγή και μαζί με αυτά στερούν από έναν  ολόκληρο κλάδο χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Οι κυβερνήσεις αρνήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια τη δίχρονη προσχολική αγωγή, που θα έδινε το δικαίωμα φοίτησης στα διπλάσια νήπια, και θα εξασφάλιζε διπλάσιες οργανικές θέσεις σταθερής και μόνιμης δουλειάς στις νηπιαγωγούς. Ταυτόχρονα, χρησιμοποίησαν επικοινωνιακά το ολοήμερο νηπιαγωγείο ως προσφορά στους εργαζόμενους γονείς και ως τη μόνη διέξοδο για την ανεργία των εκπαιδευτικών. Τώρα ξεχάστηκαν όλα, τα επικοινωνιακά παιχνίδια καλύφθηκαν από τις ατελείωτες περικοπές που επιτάσσουν τα μνημόνια. Το νηπιαγωγείο βρέθηκε για άλλη μια φορά στο στόχαστρο. Με τα πρωτοφανή κενά τέλη Οκτωβρίου, με τα χιλιάδες προνήπια εκτός νηπιαγωγείου και με την εγκύκλιο  που αφορά την πρόωρη αποχώρηση των νηπίων από το Ολοήμερο Πρόγραμμα. Μετά τις έντονες αντιδράσεις που δημιούργησε η συγκεκριμένη εγκύκλιος, το υπουργείο αναγκάστηκε να εκδώσει διευκρινιστική με την οποία επανέφερε το ζήτημα όπως ήταν και στο παρελθόν.

Ο στόχος όλων των παραπάνω είναι απλός και συγκεκριμένος: η εγκατάλειψη του δημόσιου νηπιαγωγείου, η περικοπή ακόμα περισσότερων θέσεων εργασίας, η παραπέρα ελαστικοποίηση επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων και η νέα αύξηση του ωραρίου των νηπιαγωγών.

Το Ολοήμερο Νηπιαγωγείο δε μπορεί να γίνει «χώρος διερχομένων». Έχει εκπαιδευτικό πρόγραμμα και σκοπό την αναβάθμιση της προσχολικής εκπαίδευσης, την ολόπλευρη αρμονική και ισόρροπη ανάπτυξη των νηπίων ηλικίας 4 – 6 ετών στο πλαίσιο των ευρύτερων στόχων της ΠΕ, την ολοκληρωμένη προετοιμασία των νηπίων για το Δημοτικό.

Αν πραγματοποιηθεί αυτός ο σχεδιασμός, τότε οδηγεί σε υποβάθμιση του παιδαγωγικού έργου του ολοήμερου νηπιαγωγείου, στη σταδιακή μείωση οργανικών θέσεων που ανοίγει το δρόμο για μηδενικούς διορισμούς μονίμων και αναπληρωτών και πιθανά σε απολύσεις (είναι γνωστή η απαίτηση των δανειστών), την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων με δεδομένη τη διεύρυνση της ωρομισθίας και  την αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών.

Διεκδικούμε :

  • Δίχρονη υποχρεωτική δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή για όλα τα νήπια και προνήπια (4-6 ετών). Όλα τα παιδιά στο δημόσιο νηπιαγωγείο
  • Ø Άμεση Νομοθετική κατοχύρωση του διδακτικού ωραρίου  των Νηπιαγωγών στα πλαίσια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
  • Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί των χιλιάδων νηπιαγωγών που είναι απαραίτητοι για την κάλυψη των αναγκών αυτών- ίδρυση νέων νηπιαγωγείων, γενναία χρηματοδότηση
  • Άμεση κάλυψη όλων των κενών με προσλήψεις
  • Εγγραφή χωρίς αποκλεισμό όλων των προνηπίων και νηπίων, των παιδιών των εργαζόμενων, ανέργων, μεταναστών στο ολοήμερο νηπιαγωγείο εφόσον το επιθυμούν οι γονείς
  • Πρόσληψη βοηθητικού προσωπικού για τα ολοήμερα νηπιαγωγεία.
  • Να διασφαλιστεί η αναλογία μια νηπιαγωγός ανά 15 νήπια.

Για το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος                                 Ο  Γεν. Γραμματέας

Ελένη  Μαλαχά                                 Λάμπρος  Τασούλας

Trackback URL



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *