Κανάλι νέων (RSS Feed) του άρθρουΤρέχον άρθρο

ΝΤ ΑΔΕΔΥ Κέρκυρας: Χορήγηση επιδόματος απομακρυσμένων παραμεθόριων περιοχών στους εργαζόμενους της Κέρκυρας

Η Εκτελεστική Γραμματεία της Α.Δ.Ε.Δ.Υ Κέρκυρας έστειλε επιστολή διεκδίκησης του επιδόματος απομακρυσμένων παραμεθόριων περιοχών στους εργαζόμενους της Κέρκυρας στους Υπουργούς Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρη Ρέππα και στους Βουλευτές του Ν. Κέρκυρας:Με αλλεπάλληλα υπομνήματα και άλλα έγγραφά μας εδώ και χρόνια έχουμε αναφερθεί στην ανάγκη χαρακτηρισμού του Ν. Κέρκυρας ως παραμεθόριου, εξαιτίας του νησιωτικού, ακριτικού χαρακτήρα του και των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

Παρά τις επιταγές του άρθρου 101 του Συντάγματος, που έδιναν δυνατότητες στήριξης του νησιού μας και δημιουργούσαν τις προϋποθέσεις ενίσχυσής του στα πλαίσια μιας γενικότερης αναγκαίας περιφερειακής ανάπτυξης, στο νομό μας υπάρχουν σοβαρά αναπτυξιακά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών της Κερκυραϊκής κοινωνίας, εξαιτίας των πολιτικών που δε δίνουν προοπτική και διέξοδο ισότιμης ανάπτυξης και δεν απαντούν στα κρίσιμα και δίκαια αιτήματα της τοπικής κοινωνίας.

Ο Ν. Κέρκυρας, που γειτονεύει με μια ξένη χώρα (Αλβανία) και αποτελεί αντικειμενικά τον πρώτο χώρο υποδοχής των οικονομικών μεταναστών έχει όλα τα χαρακτηριστικά και τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί στις απομακρυσμένες παραμεθόριες (νησιωτικές) περιοχές, ώστε να χορηγηθούν στους κατοίκους του όλα τα κίνητρα, για μια νέα αναπτυξιακή πορεία.

Σας επισημαίνουμε για μια ακόμη φορά ότι η οικονομική κατάσταση των δημοσίων υπαλλήλων του Ν. Κέρκυρας υστερεί σε σχέση με άλλες περιοχές, εξαιτίας του ψηλού κόστους διαβίωσης (ενοίκια, διατροφή, μετακίνηση κ.λπ), ενώ και η νησιωτική θέση και η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού δημιουργούν έντονα προβλήματα υποβάθμισης της ζωής μας.

Μέχρι σήμερα με το μισθολόγιο που ίσχυε (Ν.3205/2003) υπήρχε μια υποτυπώδης πρόνοια κυρίως ηθικής αναγνώρισης της ιδιαιτερότητας του νησιού μας και οι δημόσιοι υπάλληλοι λαμβάναμε ένα επίδομα ύψους 40 ευρώ το μήνα, εξαιτίας του προσδιορισμού του νησιού ως προβληματικής Β’ περιοχής.

Με το νέο μισθολόγιο το επίδομα αυτό τελείως αναιτιολόγητα καταργείται κι έτσι επιδεινώνεται παραπέρα η οικονομική μας κατάσταση, συρρικνώνεται ακόμη περισσότερο το εισόδημά μας διογκώνοντας το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε και υποβαθμίζοντας όλο και πιο πολύ το επίπεδο ζωής μας.

Στο νέο μισθολόγιο (Ν. 4024/2011) «προβλέπεται η χορήγηση επιδόματος απομακρυσμένων παραμεθορίων περιοχών στους υπαλλήλους που υπηρετούν σε αυτές, όπως οι περιοχές αυτές καθορίζονται κάθε φορά με κοινή απόφαση των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών, οριζόμενο σε εκατό (100) ευρώ μηνιαίως… Μέχρι την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης το επίδομα Απομακρυσμένων – Παραμεθορίων περιοχών χορηγείται στους υπαλλήλους που υπηρετούν στις απομακρυσμένες – παραμεθόριες περιοχές καθώς και στις προβληματικές περιοχές κατηγορίας Α’, όπως αυτές έχουν καθοριστεί σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις κατά την έναρξη ισχύος των διατάξεων του Δεύτερου Κεφαλαίου. Κατόπιν αυτών, το ανωτέρω επίδομα καταβάλλεται σε όσους υπαλλήλους δικαιούνταν μέχρι την 31-10-2011 το επίδομα των παρ. 4β (σημ.: για προβληματικές περιοχές κατηγορίας Α’, με εξαίρεση τις εξ αυτών παραμεθόριες του Ν. 287/1976, σε πενήντα ευρώ) και 4γ (σημ.: για όσες περιοχές χαρακτηρίζονται ταυτόχρονα προβληματικές και παραμεθόριες, σύμφωνα με τις ως άνω διατάξεις, σε εκατόν είκοσι ευρώ) του άρθρου 8 του ν. 3205/2003. Αντιθέτως, το ανωτέρω επίδομα δεν θα καταβάλλεται στους υπαλλήλους που ελάμβαναν το επίδομα της παρ. 4α του ίδιου άρθρου και νόμου (σημ.: για προβληματικές περιοχές κατηγορίας Β’, που ήταν σε σαράντα ευρώ).

Θεωρούμε κατάφωρη αδικία την εξαίρεση αυτή και είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην περικοπή του επιδόματος αποκλειστικά από την κατηγορία την οποία ανήκει και η Κέρκυρα (προβληματική Β’ περιοχή). Θεωρούμε αυτονόητο ότι και οι εργαζόμενοι του νομού μας δικαιούνται το επίδομα αυτό για λόγους αυτονόητους και ουσιαστικούς, που αφορούν στις συνθήκες που επικρατούν στο νησί μας, αλλά και στην ανάγκη ισότιμης και δίκαιης αντιμετώπισης των εργαζομένων.

Επειδή το θέμα αυτό θα ανοίξει το επόμενο διάστημα σας καλούμε να στηρίξετε το δίκαιο αίτημά μας και να προχωρήσετε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για τη χορήγηση του επιδόματος απομακρυσμένων παραμεθόριων περιοχών και στην Κέρκυρα, ως μια απαίτηση του συνόλου των 4.000 δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και όλων των κατοίκων του νομού μας.

Η υποστήριξη του αιτήματός μας θα του δώσει την αναγκαία δυναμική, ώστε να ασκήσουμε όλοι μαζί την πίεση που απαιτείται για να το αποδεχτεί η κυβέρνηση.

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε παραπέρα συνεργασία.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία

Ο Πρόεδρος

Παναγιώτης Ποζίδης

Trackback URL



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *