Σχολικός εορτασμός της 25ης Μαρτίου 1821-Παρασκευή 24-03-23.

25η Μαρτίου 1821.

Την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, της Θεομητορικής εορτής σε ανάμνηση της χαρμόσυνης αναγγελίας από τον αρχάγγελο Γαβριήλ προς την Παρθένο Μαρία ότι πρόκειται να γεννήσει τον Υιό του Θεού, επέλεξε ο Επίσκοπος παλαιών Πατρών Γερμανός για να υψώσει στην Αγία Λαύρα το λάβαρο της Επαναστάσεως. Η μέρα που ενωμένοι οι Έλληνες και με τη βοήθεια του Θεού, ξεκίνησαν τον αγώνα για την αποτίναξη του Τουρκικού ζυγού που τους καταδυνάστευε επί τέσσερις αιώνες.


Σε ό,τι αφορά τις εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την επέτειο της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου, την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023, σας γνωρίζουμε τα εξής:
1. Στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης γίνονται εκδηλώσεις σύμφωνα με τα μέτρα που ισχύουν για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.
2. Οι εν λόγω εκδηλώσεις έχουν διάρκεια δύο (2) διδακτικών ωρών σύμφωνα με την απόφαση του ΣΔ.
3. Η παρέλαση της 25ης Μαρτίου θα διεξαχθεί όπως και της 28ης Οκτωβρίου: https://blogs.sch.gr/8dimgera/archives/2985


Στο σχολείο μας προβλέπεται να πραγματοποιηθούν την Παρασκευή, 24-03-23, τις δυο πρώτες διδακτικές ώρες οι εορταστικές δραστηριότητες των μαθητών και των υπεύθυνων εκπ/κών τμημάτων. Στις εκδηλώσεις των τμημάτων συμμετάσχουν και οι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων. 

Οι μαθητές/τριες θα προσέλθουν στις 08:00-08:15 και θα αναχωρήσουν στις 09:40 συνοδεία γονέων και κηδεμόνων. Τις υπόλοιπες ώρες δεν θα γίνει μάθημα (πρωινό και ολοήμερο σχολείο).

Mετά την πρωινή προσευχή, ο Διευθυντής του σχολείου θα ομιλήσει στη σχολική κοινότητα για την ημέρα του εορτασμού και αμέσως μετά την παράδοση της σημαίας στο άγημα και τον σημαιοφόρο,  όλοι οι μαθητές/τριες θα τραγουδήσουν τον Εθνικό Ύμνο. Θα ακολουθήσουν οι παρακάτω δράσεις: 

ΔΡΑΣΕΙΣ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΕΚΠΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2023

Α1:   Προβολή βίντεο και συζήτηση για τη διπλή γιορτή.

Ανάγνωση του βιβλίου της Ευγενίας Φακίνου «Τα Ελληνάκια»

Ακρόαση: «Τα δημοτικά τραγούδια του 21».

Εικαστική δημιουργία.

Α2: Προβολή  βίντεο και  συζήτηση με τους μαθητές

Γνωριμία με τους ήρωες  της ελληνικής  επανάστασης

Η ελληνική  επανάσταση μέσα από πίνακες  ζωγραφικής

Ακρόαση  επετειακών  τραγουδιών

Εικαστική  δημιουργία

Β: Οι μαθητές θα τιμήσουν την εθνική γιορτή της 25ης Μαρτίου τραγουδώντας τραγούδια σχετικά
με την επέτειο, θα απαγγείλουν ποιήματα και θα χορέψουν παραδοσιακούς χορούς. Ακόμη, θα μάθουν για τη διπλή γιορτή μέσα από την προβολή σύντομων εκπαιδευτικών βίντεο
(γνωριμία με τους ήρωες του 1821, τα Εισόδια της Θεοτόκου) και στη συνέχεια, θα ακολουθήσει σχετική συζήτηση. Τέλος, θα τους δοθεί σχετικόεποπτικό υλικό με δραστηριότητες (κυκλώνω το σωστό, κρυπτόλεξο, ζωγραφική, αναγνωρίζω τους ήρωες των εικόνων).

Γ: Παρουσίαση: 400 χρόνια σκλαβιάς

Επεξεργασία σχετικών κειμένων για το διττό χαρακτήρα της γιορτής

Γνωριμία με τους ήρωες της επανάστασης

Ακρόαση τραγουδιών

Ψηφιακά παιχνίδια για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου

Εικαστική δημιουργία

Δ1: Ανάγνωση κειμένων που θα αφορούν το θρησκευτικό και εθνικό χαρακτήρα της γιορτής

Να γνωρίσουν τους ήρωες της επανάστασης και να κατανοήσουν τους λόγους που τους οδήγησαν στον αγώνα για την ελευθερία

Προβολή βίντεο και  τραγουδιών σχετικά με το νόημα της γιορτής

Εικαστική δημιουργία

Δ2:  Προβολή βίντεο “ Το χρονικό της Επανάστασης”

Παρουσίαση πρωταγωνιστών της ελληνικής επανάστασης από τους ίδιους τους μαθητές

Τραγούδια “ Ο Θούριος” και “ Να ‘τανε το ‘21”

Δημιουργία σημαίας με ήρωα της Επανάστασης

Ε1:  Δημιουργία και παρουσίαση ομαδικών εργασιών, απαγγελία ποιημάτων, παρουσίαση τραγουδιών και εικαστική δημιουργία

Ε2:   “Το 1821 μέσα από έργα τέχνης”. Οι μαθητές θα “ζωντανέψουν” με  δραματοποίηση – αφήγηση ποιημάτων, τα έργα τέχνης: 1. Κρυφό σχολειό, Νικόλαος Γύζης 2. Ο Θρύλος της Αγίας Λαύρας, Θεόδωρος Βρυζάκης 3.  Αποτυχημένη επιχειρηση, Henri Decaisne 4. Σουλιώτες χορεύουν , Ευγένιος Ντελακρουά. 

ΣΤ1: Δημιουργία και παρουσίαση ομαδικών εργασιών για τους ήρωες της Επανάστασης. Εικαστική δημιουργία και ακρόαση τραγουδιών.

ΣΤ2:  Παρουσίαση του εθνικού και θρησκευτικού χαρακτήρα της ημέρας. Παρουσίαση των ηρώων της επανάστασης. Ακρόαση χαρακτηριστικών τραγουδιών συνδεδεμένων με την ημέρα. Εικαστική δημιουργία. Παρουσίαση μικρού θεατρικού κειμένου, γραμμένου από μαθητές/τριες του τμήματος.


Ας υψώσουμε λοιπόν παντού τη γαλανόλευκη σημαία. Ας μην μείνει ούτε ένα σπίτι χωρίς να αναρτήσει το σύμβολο της Πατρίδας μας. Με αυτόν τον τρόπο θα τιμήσουμε τους ήρωες και μάρτυρες του 1821 που έπεσαν “για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδας την ελευθερία.”

Ζήτω το Έθνος!
Ζήτω η Ελλάδα μας!

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση