Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος”

Tην Τρίτη 2/4/2019 οι μαθητές της Ε΄ και της ΣΤ΄θα επισκεφτούν το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος”  όπου θα συμμετάσχουν στην τρίωρη εκπαιδευτική δράση : «Τα ρομπότ παίζει» στα πλαίσια του μαθήματος της Φυσικής.

Οι μαθητές  θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν δωρεάν ένα τρίωρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα από εξειδικευμένο μουσειοπαιδαγωγό που θα περιλαμβάνει διάδραση με τα ρομπότ, ιστορική αναδρομή και διαδραστικά ηλεκτρονικά παιχνίδια. Τα παιδιά θα μπορέσουν να αναπτύξουν δεξιότητες, την παρατηρητικότητά τους και να εξοικειωθούν με τις νέες τεχνολογίες και ειδικά την ρομποτική.

Τι είναι τα ρομπότ; Από πού κατάγονται; Τι μπορούν να κάνουν; Υπάρχουν ρομπότ στην χώρα μας;

Επιπλέον ερωτήματα, πολλές απαντήσεις και νέες αναζητήσεις θα γεννηθούν για το παρελθόν, παρόν και μέλλον της ρομποτικής από την ομάδα Roboskel του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Γνώσεων και Λογισμικού και του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (ΙΠΤ) του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος“.

Σκοπός

Τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με ένα από τα πιο αξιόλογα και αναγνωρίσιμα ερευνητικά κέντρα της χώρας μας και να γνωρίσουν το πολύπλευρο έργο του μέσα από τον κόσμο των ρομπότ του.

Στόχοι

  • Να αγαπήσουν την επιστήμη της Ρομποτικής
  • Να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους στην παρατήρηση, την έρευνα και τη χρήση της τεχνολογίας
  • Να ψυχαγωγηθούν σε έναν χώρο που για πολλούς από τους ενήλικες προκαλεί δέος

Για το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος»:

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.) «Δημόκριτος» είναι το μεγαλύτερο, πολυκλαδικό ερευνητικό κέντρο της χώρας, με σημαντικές ερευνητικές, τεχνολογικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στους τομείς : Υγεία, Βιολογία & Βιοτεχνολογία, Νέα Υλικά, Μικροηλεκτρονική & Νανοτεχνολογία, Περιβάλλον, Ενέργεια & Βιώσιμη Ανάπτυξη, Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες, Πυρηνική Φυσική & Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων, Πυρηνική Τεχνολογία & Ακτινοπροστασία, Πολιτιστική Κληρονομιά.

 

Ανάλογα με τη θεματική που είχαν τα παιδιά στην ιστορική αναδρομή για τη ρομποτική, μπορούν να κάνουν τα εξής:

Να βρουν ταινίες με πρωταγωνιστές ρομπότ και να δουν αποσπάσματα

Να πάρουν συνέντευξη από κάποιο μέλος της ομάδα Roboskel του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε Δημόκριτος και αυτή να μπει στην εφημερίδα της τάξης

Να γίνει μια έκθεση με εικόνες ρομπότ που έχουν βρεθεί στο διαδίκτυο.

Να ασχοληθούν με την αρχαία ελληνική τεχνολογία και τις εφευρέσεις της.

Να σχεδιάσουν το δικό τους ρομπότ με τη βοήθεια διάφορων λογισμικών όπως Scratch, Wedo, Mindstorms κ.α και να συμμετέχουν σε πανελλήνιους διαγωνισμούς.

Να επισκεπτούν τις παρακάτω ιστοσελίδες:

του Πολυτεχνείου Κρήτης

του Πολυτεχνείου Αθηνών

του Πολυτεχνείου Πάτρας

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση