Περιβάλλον

ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η κυκλική οικονομία είναι ένα οικονομικό μοντέλο που εστιάζει στη μείωση της σπατάλης των πόρων που χρησιμοποιούνται στην παραγωγική διαδικασία, δίνοντας έμφαση στην αξιοποίηση ανανεώσιμων πόρων, φυτικών και ζωικών υποπροϊόντων και βιοαποικοδομήσιμων υλικών, την ανάκτηση και την επαναχρησιμοποίηση προϊόντων, αλλά και την παραγωγή ενέργειας από τα απόβλητα παραγωγικών διαδικασιών, τη διατήρηση ενός προϊόντος σε καλή λειτουργική κατάσταση για μακρύ χρονικό διάστημα, τη χρησιμοποίηση προϊόντων για την παροχή υπηρεσιών σε πολλαπλούς χρήστες (sharing economy), και τη χρήση της υπηρεσίας που προσφέρει ένα προϊόν και όχι την κατοχή αυτού του ίδιου του προϊόντος.

Η κυκλική οικονομία είναι σε κάποιο βαθμό η μετεξέλιξη της ανακύκλωσης, έχει όμως και μια σημαντική διαφορά: Στην ανακύκλωση, ένα χρησιμοποιημένο προϊόν αποσυντίθεται σε πρώτες ύλες που ανακτώνται προς επαναχρησιμοποίηση στην παραγωγή νέων προϊόντων. Στην κυκλική οικονομία, το προϊόν σχεδιάζεται εξαρχής, έτσι ώστε να μπορεί να γίνεται ανακατασκευή και επαναμεταποίηση, για να επαναχρησιμοποιηθεί ως καινούργιο. Μπαίνει, έτσι, φρένο στην αλόγιστη εξάντληση, ανεπιστρεπτί, των πλουτοπαραγωγικών πόρων του πλανήτη και την καταστροφή της βιόσφαιρας λόγω της ρύπανσης του περιβάλλοντος και της συνεπαγόμενης κλιματικής αλλαγής.

Το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας προϋποθέτει νέους τρόπους σύλληψης και σχεδιασμού προϊόντων. Διαδικασίες, αλυσίδες αξίας, ακόμα και επιχειρηματικά μοντέλα παραγωγής και κατανάλωσης, σχεδιάζονται εξαρχής με γνώμονα την ανακατασκευή, την επαναμεταποίηση, επισκευή και την επανάχρηση υφιστάμενων υλικών και προϊόντων και κυρίως απαιτείται η ενεργός συμμετοχή όλων των φορέων της οικονομικής ζωής.

 

Στην κυκλική οικονομία ο χτεσινός καταναλωτής αναβαθμίζεται σε ρόλο χρήστη. Επιλέγει τη συμμετοχή αντί της ιδιοκτησίας, προκειμένου να απολαύσει υπηρεσίες, που συνδέονται με τη μίσθωση, την κοινή χρήση, την ανταλλαγή, την επισκευή και την ανακατασκευή προϊόντων. Ιδιαίτερα στους τομείς του περιβάλλοντος, των τροφίμων, της ενέργειας, της παιδείας, η κυκλική οικονομία είναι απόλυτα ανθρωποκεντρική.

Εικόνες από το παρελθόν

Η κυκλική οικονομία δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Δεν ανακάλυψαν τον τροχό όσοι προβάλλουν αυτό το μοντέλο ανάπτυξης. Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1970 στα νησιά μας, στα χωριά, αλλά και στα προάστια των πόλεων τα περισσότερα νοικοκυριά λειτουργούσαν στο πλαίσιο μιας άτυπης κυκλικής οικονομίας.

Η εκτροφή οικόσιτων ζώων εξασφάλιζε το κρέας, τα αυγά της οικογένειας. Τα απορρίμματα τους χρησίμευαν (μετά από επεξεργασία) ως λίπασμα για τον λαχανόκηπο και τα δέντρα, που με τη σειρά τους κάλυπταν τις διατροφικές ανάγκες του νοικοκυριού. Το όποιο «περίσσευμα» ή υποπροϊόν των τροφών προορίζονταν για τη διατροφή των οικόσιτων. Ένας ολόκληρος κύκλος πλήρους αξιοποίησης προϊόντων και υποπροϊόντων που σχετίζονταν με τη διατροφική μας αλυσίδα.

Τίποτα σχεδόν δεν κατέληγε στον κάδο των απορριμμάτων. Επαναχρησιμοποίηση των πάντων, τις περισσότερες φορές μέσω μεταποίησης των αρχικών προϊόντων. Ακόμα και στην περίπτωση της έλλειψης κάποιων εργαλείων αυτά εξασφαλίζονταν με δανεισμό από κάποιους φίλους ή συγγενείς, στο πλαίσιο μιας αναπτυγμένης αλληλεγγύης, που χαρακτήριζε αυτές τις τοπικές κοινωνίες.

Τα σχολικά βιβλία (που εκείνη την περίοδο δεν διανέμονταν δωρεάν) δεν τα καίγανε, δεν τα σκίζανε και δεν τα πέταγαν, όπως μερικές φορές δυστυχώς συμβαίνει σήμερα. Παραδίνονταν από μαθητή σε μαθητή, από γενιά σε γενιά. Οι σχολικές ποδιές, τα παιδικά ρούχα, τα παπούτσια δεν πήγαιναν στα σκουπίδια, αλλά από παιδί σε παιδί. Ο βίος δεν ήταν πάντα κατ ανάγκη φτωχός, ήταν κυρίως λιτός. Ήταν αυτός που συνδιαμόρφωνε χαρακτήρες και προσωπικότητες.

 


Πώς το παράδειγμα της «Ελληνίδας γιαγιάς» μπορεί να σώσει τον πλανήτη

Κυκλική Οικονομία : Δώστε νέο κύκλο ζωής στα υλικά καθημερινής χρήσης!

Ο μαγικός αριθμός 3 της καθημερινής  ανακύκλωσης !

 

Ανακύκλωση video

Aνακυκλώνοντας:

  • 3 σελίδεςτην ημέρα, σώζουμε 17 δένδρα το χρόνο – που απαιτούνται για τη δημιουργία του χαρτιού.
  • 3 κιλά αλουμίνιουτην ημέρα, εξοικονομούνται700 κιλά πετρελαίου – που απαιτούνται ως ενέργεια για τη δημιουργία του αλουμινίου.
  • 3 κιλά πλαστικούτην ημέρα, δεν θα απαιτηθούν500 χρόνια για να αποσυντεθούν από το περιβάλλον οι ποσότητες αυτές.
  • 3 κιλά γυαλιούτην ημέρα, δεν καταναλώνεται η άμμος των υδροβιότοπων και των όμορφων παραλιών – που απαιτείται για την παραγωγή γυαλιού.

 

Που πάνε τα υλικά μετά τον μπλε κάδο

 

Συμβουλές για σωστή ανακύκλωση

Εκπαιδευτική τηλεόραση ανακύκλωση

 

 

Οι Έλληνες αγκαλιάζουν την ανακύκλωση!

Aνοδική πορεία καταγράφει η συμμετοχή των Ελλήνων πολιτών στην ανακύκλωση, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία ALCO. Αν και απομένει ακόμα δρόμος, οι πολίτες φαίνεται ότι βελτιώνονται στο κομβικό αυτό ζήτημα, καθώς το 97% δηλώνει ότι στηρίζει την ανακύκλωση συσκευασιών, ενώ το 92% απαντά ότι πραγματοποιείται ανακύκλωση στα νοικοκυριά.

Τα ευρήματα της έρευνας προέρχονται από δομημένες ερωτήσεις σε δείγμα 1.000 πολιτών (50% άνδρες, 50% γυναίκες, ηλικίας 25-65 ετών) σε ολόκληρη τη χώρα, όπου λειτουργεί ανακύκλωση συσκευασιών–μπλε κάδος και αποτυπώνουν την ευμενή στάση των πολιτών απέναντι στην ανακύκλωση.

Η έρευνα καταδεικνύει επίσης την υψηλή συχνότητα που οι πολίτες ανακυκλώνουν (95% τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα και 69% τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα), ενώ εντοπίζει ως πρόβλημα την ύπαρξη κοινών σκουπιδιών στους κάδους.

Εκείνοι που δεν ανακυκλώνουν (8% του δείγματος) αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές ή κάδοι στην περιοχή τους και οι μισοί εξ’ αυτών δηλώνουν ότι θα αρχίσουν να ανακυκλώνουν, εφ’ όσον λυθούν τα χρηστικά /πρακτικά ζητήματα που τους προκαλούν δυσχέρειες.

Σε σχέση πάντως με τους αυξημένους στόχους που έχει θέσει η ΕΕ και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών για τη διαχείριση των απορριμμάτων, η Ελλάδα βρίσκεται μακριά. Η χώρα μας παρουσιάζει ένα από τα μικρότερα ποσοστά ανακύκλωσης στην ΕΕ, ενώ οι επιδόσεις της την τοποθετούν στην τελευταία τριάδα μαζί με τη Μάλτα και τη Ρουμανία.


Εκτός από ανακύκλωση τι άλλο;

 

 

Επαναχρησιμοποίηση

Βιο-Οικονομία: Το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας είναι εδώ!

«Ως το 2030 ο πλανήτης θα θέλει 50% πιο πολλά τρόφιμα, 30% περισσότερο νερό και 45% πιο πολύ ενέργεια»

Φορέματα, εσώρουχα, αθλητικά παπούτσια και ρούχα από σκουπίδια!

Τι είναι η βιο-οικονομία; Είναι απλά αλλαγή του παραγωγικού προτύπου τόσο των επιχειρήσεων όσο και των χωρών. Είναι ευρέως γνωστό ότι μέχρι το 2030 ο πλανήτης μας θα χρειάζεται 50% περισσότερα τρόφιμα, 30% περισσότερο νερό και 45% περισσότερη ενέργεια. Επομένως, με τον υφιστάμενο τρόπο παραγωγής, όπως τον ξέρουμε, δεν είναι δυνατό να καλυφθούν οι ανάγκες. Πρέπει να βρούμε νέους τρόπους παραγωγής, που θα μας επιτρέπουν την επαναχρησιμοποίηση πόρων πολλές φορές στην παραγωγική διαδικασία.

Επίσης, τρόπους να αξιοποιούνται οι τόνοι αποβλήτων και απορριμμάτων για την παραγωγή άλλων προϊόντων ή παραγωγικών συντελεστών.

Μας είναι γνωστό ίσως ότι είναι δυνατό να παραχθεί ενέργεια από τον ήλιο μέσω υβριδικών συλλεκτών, αλλά πόσο γνωστό μας είναι ότι μπορούν να παραχθούν ενδύματα από πρωτεΐνες γάλακτος που δεν είναι κατάλληλες προς κατανάλωση και πετιούνται αυτή τη στιγμή;

Ήδη Σουηδική εταιρεία έχει προβεί σε κατασκευή φορεμάτων και εσωρούχων από αυτές τις πρωτείνες γάλακτος τα οποία είναι πολύ φιλικά προς το δέρμα.

Πόσοι επίσης γνωρίζουν ότι γνωστή εταιρεία αθλητικών ειδών παράγει τα ελαστικά τμήματα των αθλητικών παπουτσιών από φλοιούς ρυζιού οι οποίοι δεν χρησιμοποιούνται αλλά πετιούνται κατά τόνους κάθε χρόνο;

Επίσης, εταιρεία από την Ταϊβάν, σε συνεργασία με διεθνή εταιρεία καφέ, χρησιμοποιεί τα κατακάθια του καφέ προκειμένου να παράξει αθλητικά ρούχα υψηλής ποιότητας.

22 εκατ. εργαζόμενοι, 2.5 τρις τζίρος

Χιλιάδες οι δυνατότητες της βιο-οικονομίας οι οποίες θα επιτρέψουν τη βιώσιμη ανάπτυξη των οικονομιών μέσα από τη χρήση της βιομάζας και όχι των ορυκτών καυσίμων καθώς 22 εκατομμύρια άνθρωποι απασχολούνται αυτή τη στιγμή στη βιοοικονομία στην ΕΕ και πολλοί περισσότεροι διεθνώς, ενώ ο τζίρος στην ΕΕ ξεπερνά τα 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια και βαίνει ταχέως αυξανόμενος.


Ζώα υπό εξαφάνιση

Καρέττα-Καρέττα

Αφίσα καρέττα-καρέττα

Επεξεργασία κειμένου Καρέττα-καρέττα

video

 

Καφέ αρκούδα

video

Αφήστε μια απάντηση