Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει

Και εν μέσω πολλών προβλημάτων και μίας τεράστιας απουσίας παιδιών, έφτασε ο Φλεβάρης…

Με πολλά ή λίγα παιδιά, η τάξη πρέπει να συνεχίσει τη δουλειά της… Το πάθημα του Φλεβάρη είναι ένα παραδοσιακό παραμύθι, που διηγείται πως και γιατί ο Φλεβάρης ονομάστηκε Κουτσοφλέβαρος και έχει 28 μέρες, ως μήνας….

Η ιστορία εν ολίγοις, λέει ότι ο Φλεβάρης, ήπιε το κρασί όλου του χρόνου σε μία μέρα και μεθυσμένος έπεσε για ύπνο. Τα αδέρφια του, όταν ανακάλυψαν τί έκανε, τον μάλωσαν, του χτύπησαν το πόδι (ΚΟΥΤΣΟΦΛΕΒΑΡΟΣ) και του έκοψαν 3 μέρες για τιμωρία. Από τότε έχει μόνο 28 μέρες.

Για το Νηπιαγωγείο μας; Ευκαιρία για δραματοποίηση και εικονογράφηση. Αναδυόμενη γραφή, αρίθμηση με τακτικούς αριθμούς και αρίθμηση των μηνών από το 1-12.

Μια ακόμη δραστηριότητα, αφού παίξαμε και μιλήσαμε για το Φλεβάρη, ήταν να μιλήσουμε για την εναλλαγή της μέρας με τη νύχτα.

Άραγε γιατί αλλάζει η μέρα με τη νύχτα; Πήραμε πολλές απαντήσεις.. “Τα ποντίκια τρώνε το τυρί φεγγάρι. Τα παιδιά πρέπει να κοιμηθούν. Υπάρχουν πολλά φεγγάρια και αλλάζουν θέση στον ουρανο, για αυτό έχει μισοφέγγαρο, πανσέληνο κλπ”.

Υπήρξε κι ένα παραμύθι. Ο Φεγγαροσκεπαστής, του Έρικ Πουμπαρέ.

Ένα υπέροχο παραμύθι, που δεν εξηγεί επιστημονικά γιατί έχουμε ήλιο και φεγγάρι, αλλά μιλάει για την αγάπη και τη δύναμη της αλληλοβοήθειας, της ανθρωπιάς και της συμπαράστασης…

Ξεκινήσαμε λοιπόν από το παραμύθι…

Την ιδέα τη “δανειστήκαμε” από την Κατερίνα Παπαευθυμίου”, συνάδελφο αγαπημένη,  και το blog της http://paixnidokamomataa.blogspot.com/