Ψωμί- Παιδεία- Ελευθερία

Στο Νηπιαγωγείο είναι ιδιαιτέρως δύσκολο να μιλήσεις για έννοιες όπως η Δημοκρατία, η Ελευθερία, η Δικαιοσύνη. Και πάντα δε χρησιμοποιούμε την ευθεία οδό της συζήτησης για το πως είναι να είμαστε ελεύθεροι, πως είναι να ζούμε δημοκρατικά και δίκαια κλπ, αλλά χρησιμοποιούμε την πλάγια οδό, αυτή των παραμυθιών. Τα παιδιά μπορούν ευκολότερα να καταλάβουν τις παραπάνω έννοιες και να τις βιώσουν μέσα από τα παραμύθια. Έτσι και στο Νηπιαγωγείο μας αναγνώσαμε “Στο Δάσος” της Σοφίας Ζαραμπούκα.Σε μία μικρή περίληψη, τα ζώα διενεργούν εκλογές για να επιλέξουν τον καλύτερο αρχηγό. Για κάποιους λόγους διαταράσσεται η ισορροπία στο δάσος και η επικράτηση, τελικά, του καταλληλότερου αρχηγού επιφέρει ξανά την ισορροπία στο δάσος.

Σκεφτήκαμε λοιπόν κι εμείς να διενεργήσουμε εκλογές. Όχι όμως προσώπων, αλλά της αγαπημένης μας μέρας. Εντοπίσαμε τις  μέρες της εβδομάδας και μοιράσαμε ψηφοδέλτια, ώστε κάθε παιδί να διαλέξει την αγαπημένη του μέρα.

Οι ψήφοι μπήκαν στην κάλπη, και αφού ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία, ξεκίνησε η καταμέτρηση.

Τελικά, παραδόξως, η αγαπημένη μας μέρα είναι η ΔΕΥΤΕΡΑ. Αυτά έχει η Δημοκρατία. Εγώ πάντως το Σαββάτο είχα ψηφίσει…..

Και φυσικά δε σταματήσαμε εκεί. Φτιάξαμε ένα φύλλο δραστηριοτήτων με χρονική διαδοχή, για να αποτυπώσουμε και μαθηματικά τη διαδικασία των εκλογών μας.



Λήψη αρχείου

Επίσης διαβάσαμε την Ντενεκεδούπολη, της Ευγενίας Φακίνου.

Είναι ένα βιβλίο που το διαβάζουμε κάθε χρόνο και το χρησιμοποιούμε ως κουκλοθεατρική εκδήλωση την ημέρα εορτασμού της εκδήλωσης. Έτσι και φέτος, φτιάξαμε με τα παιδιά αφίσα, που προσκαλούσαμε τα παιδιά του διπλανού τμήματος να έρθουν να παρακολουθήσουν την παράστασή μας. Ετοιμάσαμε τις κούκλες, προβάραμε τα τραγούδια και τα λόγια και αυτήν την Παρασκευή, σε κλίμα ενθουσιώδες παίξαμε το κουκλοθέατρό μας.

Έτσι πανηγυρικά, ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του σχολείου μας, για το Πολυτεχνείο…