Δρώμενο για την 28η Οκτωβρίου- Αναπαράσταση Γεγονότων

Εδώ και πολλά χρόνια έχει χαραχτεί στο μυαλό  μου ένα υπέροχο δρώμενο/ αναπαράσταση του Νηπιαγωγείο Κεντρίου και της υπέροχης και πολυτάλαντης συναδέλφου Καλλιόπης Παπουτσάκη. Είχα λατρέψει πόσο όμορφα μέσα από λίγες φωτογραφίες απέδωσε το ιστορικό πλαίσιο της 28ης Οκτωβρίου 1940, χωρίς υπερβολές για τον Πόλεμο και την Ειρήνη και δίνοντας στα παιδιά, έστω και μέσα από ένα μικρό δρώμενο, την ευκαιρία να βιώσουν τα συναισθήματα των ανθρώπων στο 1940.

Φέτος λοιπόν, αποφασίσαμε με τις συναδέλφους μου Φανή Δίγκα και Γιώτα Νάκου, να αντιγράψουμε το δρώμενο και να δοκιμάσουμε να αναπαράγουμε μέσα από ένα φωτογραφικό κολάζ τα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Μια μικρή (μεγαάαααλη) αναστάτωση στην τάξη, παράκληση στους γονείς για καπέλα, τιράντες, ραδιόφωνα εποχής, εικονίτσες εκκλησιαστικές, μαντίλες και ό,τι άλλο σκεφτήκαμε, άμεση ανταπόκριση και προετοιμασία σκηνικών και προσώπων, ετοιμάσαμε ένα φωτογραφικό βιβλίο με την αναπαράσταση των γεγονότων του 1940.

Και ορίστε ένα μικρό κομμάτι της προσπάθειάς μας:

Η οικογένεια έχει ξυπνήσει από νωρίς και είναι όλοι μαζεμένοι γύρω από το τραπέζι. Ακούνε ραδιόφωνο και συζητάνε για τις φήμες που ακούγονται τον τελευταίο καιρό …  Στην Ευρώπη μαίνεται ο πόλεμος. Άραγε θα έρθει και στην Ελλάδα ή θα προσπεράσει χωρίς να μας επηρεάσει;;;

Η οικογένεια κάθεται στο καθιστικό του σπιτιού.

Οι μεγάλες κόρες πλέκουν και η μαμά φροντίζει το μωρό,

Ο μικρός παίζει στο σοφρά!

Ξαφνικά ακούγεται ένα έκτακτο ανακοινωθέν… ας δυναμώσουμε να ακούσουμε ..

Έκτακτο ανακοινωθέν : “Αι ιταλικαί στρατιωτικαί δυνάμεις προσβάλλουσιν από της 05:30 ώρας της σήμερον τα ημέτερα τμήματα προκαλύψεως της Ελληνοαλβανικής Μεθορίου. Αι ημέτεραι δυνάμεις αμύνονται του Πατρίου εδάφους”.

 

Καμπάνες και σειρήνες χτυπούν ασταμάτητα !! Όλοι έχουν βγει έξω από τα σπίτια τους ..  Μια γειτόνισσα έρχεται να μοιραστεί τα νέα και να πάρει περισσότερες πληροφορίες….

Η ώρα του αποχωρισμού έφτασε ο γιος της οικογένειας ετοιμάζεται για το μέτωπο .. “Πως θα τον αποχωριστούμε; πώς θα είναι στον κρύο χειμώνα χωρίς τη ζεστασιά του σπιτιού; χωρίς ένα ζεστό φαΐ και μια ζεστή θερμάστρα;” Όλοι τον ετοιμάζουν, τον σφιχταγκαλιάζουν και προσπαθούν να συγκρατηθούν…..

Ο εφημεριδοπώλης διαλαλεί με έκτακτο παράρτημα, την είδηση της κήρυξης του πολέμου από τους Ιταλούς.. Ο πόλεμος έφτασε δυστυχώς και στην πατρίδα μας !!


Το έκτακτο παράρτημα με την είδηση της κήρυξης του πολέμου από τους Ιταλούς μοιράζεται άμεσα στους θαμώνες των καφενείων..

Ο σταθμός των τρένων γεμίζει με άντρες ντυμένους στα χακί!! Τους συνοδεύουν οι οικογένειές τους ..

Οι γυναίκες και οι μητέρες δίνουν στους φαντάρους λίγο φαγητό δεμένο σε μαντήλια.

Τους δίνουν μικρές εικόνες της Παναγίας να τους φυλάει στο μέτωπο ..

..και τους σταυρώνουν με το χέρι .. δίνοντας ευχές για να επιστρέψουν πίσω σώοι και νικητές!!

Οι άντρες επιβιβάζονται στα τρένα για να πάνε στο μέτωπο να πολεμήσουν .. Ο ενθουσιασμός είναι έντονος ..η πίστη για νίκη μεγάλη!!και με τη νίκη!!!

 

Θα γυρίσουμε νικητές!!!!