Πασχαλινό παραμύθι τέχνης για παιδιά -β’ μέρος

Η πασχαλινή περιπέτεια ενός μικρού αβγού : 


Γνωριμία με το έργο του Jackson Pollock

Ας συνεχίσουμε την πασχαλινή περιπέτεια μας!

Michael Germasev

«Είμαι τόσο χαρούμενο!» αναφώνησε το μικρό αβγό καθώς πάνω στο τσόφλι του λαμπύριζαν στον ήλιο δεκάδες ζωγραφισμένες πολύχρωμες βούλες.

«Έπρεπε να βάψει κι εμάς όμως η Kusama?» είπαν κατσουφιασμένα τα χελιδόνια που πετούσαν ψηλά στον αέρα και τώρα ένιωθαν λιγάκι ντροπή καθώς τους κοιτούσαν περίεργα μια παρέα πελαργοί που περνούσαν εκείνη την στιγμή απο δίπλα τους.

Το παράπονο τους όμως δεν βάσταξε για πολύ , αφού μια βροχή δυνατή άρχισε να ξεπλένει τα χρώματα απο πάνω τους .

Vincent Van Gogh

«Να βρούμε γρήγορα μια στέγη , να προφυλαχτούμε απο την βροχή!» αναφώνησαν αναστατωμένα όλα μαζί και έκαναν βουτιά προς τα κάτω,  σε μια ήπειρο που την έλεγαν Αμερική.

«Ηνωμένες ..πολιτείες..Αμερικής..» διάβασε μια παλιά πινακίδα , ένα απο τα χελιδόνια για να μάθει σε ποιά χώρα ακριβώς είχαν προσγειωθεί.

Πόσο μακριά είναι η Ιαπωνία απο τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής? Ας ανακαλύψουμε στο χάρτη την διαδρομή που έκαναν οι ήρωες της ιστορίας μας!

Κρύφτηκαν λοιπόν τα χελιδόνια μαζί με το αβγό σε ένα σπίτι κοντά σ’ ένα αγρό κι απο το σπίτι αυτό, μια μουσική ξεχυνόταν που τα έκαναν να θέλουν να κινηθούν χαρούμενα στο ρυθμό.


Ας ακούσουμε την μουσική που έκανε τους ήρωες της ιστορίας μας να χορέψουν!

 Η συνθέτης εμπνεύστηκε την μουσική αυτή απο τα έργα του Pollock.

Κι ενώ χόρευε το αβγό παρέα με  τα τέσσερα χελιδόνια  κρυμμένα  στην στέγη, το αβγό ξαφνικά σταμάτησε και κοίταξε ξαφνιασμένο στο εσωτερικό του σπιτιού.

Είδε έναν άντρα να περιφέρεται γύρω απο ένα  χαρτί στο πάτωμα απλωμένο κι αν κι έδειχνε πως ήταν το χαρτί μια ζωγραφιά, εκείνος παρ’όλα αυτά δεν άγγιζε με το πινέλο του το έργο του , παρά μόνο γύρω του συνέχεια  περπατούσε

σχεδόν φαινόταν σαν να χόρευε και αυτός με την μουσική γύρω απο το χαρτί και να ρίχνει μπογιές με φόρα πάνω στο χαρτί, δεξιά και αριστερά, πάνω και κάτω.

Δείτε τι ζωγράφιζε!

Jackson Pollock (Number One)

«Μα τι περίεργη ζωγραφική είναι αυτή ? Δεν ξέρω αν μου αρέσει..δεν ζωγραφίζει κάτι συγκεκριμένο μόνο δείχνει να διασκεδάζει πετώντας μπογιές δεξιά και αριστερά. Αν είχα ένα πινέλο στο ράμφος μου θα μπορούσα κι εγώ να το κάνω» είπε  ένα χελιδόνι διπλώνοντας τις φτερούγες του μπροστά στο στήθος του αλαζονικά.

Μα το αβγό ένιωσε μέσα του μια άλλη αλήθεια, γιατί το έργο αυτό δεν το κοίταξε με τα μάτια μα με την μικρή του την καρδιά.

«Μα κοιτάξτε καλύτερα!» είπε το αβγό στα χελιδόνια » είναι σαν να χορογραφεί την ψυχή του στο χαρτί! »

Ας δούμε αν το μικρό αβγό έχει δίκιο! Δείτε τον ζωγράφο : Όντως μοιάζει σαν να χορεύει ο ζωγράφος? Αγγίζει το πινέλο του στο χαρτί?

Εργασία φαντασίας νούμερο ένα:

Φανταστείτε πως  αν κάθε πινελιά ήταν ένα δέντρο και πως όλη η ζωγραφιά ήταν ένα δάσος..τότε.. αν σας έλεγα πως πίσω απο το δάσος .. κρυμμένο καλά ..υπήρχε ένα μυστικό, ποιό θα ήταν αυτό? Φανταστείτε πως είστε εσείς οι ζωγράφοι του έργου και πως εσείς έχετε κρύψει μέσα εκεί ένα μυστικό.

J.Pollock

«Αχ θέλω να ζωγραφίσει κι εμένα ο ζωγράφος με αυτή την τεχνική!» είπε το αβγό και τα χελιδόνια γούρλωσαν τα μάτια.

«Άντε πάλι τα ίδια !» είπαν και ακολούθησαν το μικρό αβγό που ήδη είχε συστηθεί με τον ζωγράφο.

«Και εσάς πως σας λένε?» είπε ευγενικά το αβγό αφού ο ζωγράφος δέχτηκε να το ζωγραφίσει με τα πινέλα του.

«Jackson Pollock» είπε ο ζωγράφος κουνώντας το πινέλο του σαν μαγικό ραβδί.

Εργασία φαντασίας νούμερο δυο: 

Πώς φαντάζεστε πως ο Pollock ζωγράφισε το μικρό αβγό?


Βάλτε την μουσική που άκουγε ο ζωγράφος, σχεδιάστε ένα αβγό και προσπαθήστε να ζωγραφίσετε το αβγό σας όπως θα το έκανε ο Pollock.

Να θυμάστε! Δεν χρειάζεται να ξεκινήσετε να πετάτε μπογιές στο χαρτί παρά αφήστε ελεύθερο  το χέρι σας να ταξιδέψει πάνω στο χαρτί σαν να χορεύει! Δεν χρειάζεται να ζωγραφίσουμε κάτι συγκεκριμένο!

Στην επόμενη ανάρτηση το μικρό αβγό θα ποζάρει για τον ζωγράφο Andy Warholl.

Όποιο παιδί επιθυμεί να δει δημοσιευμένο το έργο του μπορεί να το αποστείλει στο e-mail lilalo.diam@gmail.com .

Ανάκληση από: https://taxidiatexnis.blogspot.com/2020/04/blog-post_4.html