Η Κυρά-Σαρακοστή …

IMG 20220311 123227 IMG 20220311 123536  IMG 20220314 095431 1

                                                  Την Κυρά-Σαρακοστή μας

                                που είναι έθιμο παλιό ,

                            οι γιαγιάδες μας την φτιάχναν

                                 με αλεύρι και νερό !

                              Για στολίδι της φορούσαν

                                στο κεφάλι ένα σταυρό ,

                              μα το στόμα της ξεχνούσαν

                                 γιατί νήστευε καιρό !

                              Και τις μέρες τις μετρούσαν

                                με τα πόδια της τα επτά …

                                Κόβαν ένα τη βδομάδα

                              μέχρι να ρθει η Πασχαλιά !  

ΗΡΘΕ Η ΜΕΡΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΧΕΡΑΚΙΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΚΥΡΑ-ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ! 

   (το περιμέναμε πώς και πώς !)                                             

IMG 20220311 115115 IMG 20220311 115416 IMG 20220311 115646 IMG 20220311 115709 IMG 20220311 115745 IMG 20220311 115907 IMG 20220311 115917 IMG 20220311 121045 IMG 20220311 121104 IMG 20220311 121118 IMG 20220311 121219 IMG 20220311 123205 IMG 20220311 123227 IMG 20220311 123528 IMG 20220311 123640 IMG 20220314 095452 1 IMG 20220314 095431 1 

Έφτασε η Σαρακοστή

και σε αγώνα μας καλεί

με νηστεία , προσευχή ,

ησυχία και σιωπή !

Τρώμε τώρα ντοματούλες ,

μακαρόνια , πατατούλες ,

όσπρια , λαχανικά 

κι άλλα τέτοια φαγητά !           

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΑ-ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ…

                                                                  ΝΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ !!!

Το ζυμάρι για την Κυρά Σαρακοστή φτιάχνεται με:

1 κούπα νερό περίπου,

1 κούπα αλάτι,

3 κούπες αλεύρι (γ.ο.χ),

βάζουμε όσο νερό χρειάζεται, για να γίνει ένα εύπλαστο ζυμάρι. Το “στέγνωμά του” γίνεται σε φούρνο, όχι σε πολύ δυνατή φωτιά, για περίπου 20-30 λεπτά, αφού το ζητούμενο είναι να στεγνώσει και να σκληρύνει και όχι να ψηθεί!

Αυτό το ζυμάρι δεν τρώγεται, παρά μόνο φτιάχνεται για το καλό, αφού είναι αλατόζυμο, όπως το λένε. Το ζυμάρι έχει επίτηδες μεγάλη ποσότητα αλατιού, για να μπορεί να συντηρηθεί και τις 7 εβδομάδες και να μη μουχλιάσει. Δεν ήταν λίγες οι νοικοκυρές που έβαζαν μέσα ένα μικρό νόμισμα. Στο τέλος της 7ης εβδομάδας, κάθε μέλος της οικογένειας έκοβε με το χέρι ένα μικρό κομμάτι. Σε όποιον έπεφτε το νόμισμα σήμαινε ότι θα είχε την τύχη με το μέρος του!

                                     ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!