Επιμορφωτική Συνάντηση “Διαχείριση συναισθημάτων”

Πραγματοποιήθηκε στις 27 Μαρτίου στο 1ο Νηπιαγωγείο Μεσολογγίου σε συνεργασία με τη Σχολική Σύμβουλο 8ης Περιφέρειας Προσχολικής Αγωγής κ. Νικολακοπούλου, επιμορφωτική συνάντηση των νηπιαγωγών της περιοχής του Μεσολογγίου, με θέμα τη διαχείριση των συναισθημάτων.

Στη μικρή εισήγηση ανέδειξα τη σημασία του παραμυθιού ως εγαλείου όχι μόνο για την ανάπτυξη του λόγου, αλλά και τη διαχείριση συναισθημάτων, όπως ο θυμός. Με το παραμύθι το νήπιο θα αναπτύξει θετική σχέση με  τη λεκτική και εξω–λεκτική έκφραση και ταυτόχρονα θα αναγνωρίσει και αποδεχτεί συναισθήματα, επιθυμίες, όνειρα, φόβους. Θα παράγει αυθεντικό λόγο, αξιοποιώντας τα βιώματα, τις εμπειρίες και τις μέχρι τώρα γνώσεις του. Επίσης θα νιώσει τη χαρά του να φτιάχνει κάποιος δικές του ιστορίες.

Στη συνέχεια η συζήτηση περιστράφηκε στους τρόπους παρουσίασης των παραμυθιών, αλλά και σε τεχνικές δημιουργικής επεξεργασίας και συγγραφής παραμυθιών (π.χ. παραλλλαγές, παραμυθοσαλάτα, ανατρεπτικά παραμύθια, το φανταστικό διώνυμο, οι φανταστικές υποθέσεις κ.ά.)

Έπειτα οι νηπιαγωγοί έπαιξαν παιχνιδια γνωριμίας και απελευθέρωσης. Σε ομάδες ζωγράφισαν, έγραψαν και δραματοποίησαν παραμύθια.

Στην αξιολόγησή τους ανέφεραν ότι ήταν σημαντικό το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της συνάντησης ήταν βιωματικό και αφορούσε και τη δική τους συμμετοχή, ότι εξοικειώθηκαν γρήγορα με το χώρο και αισθάνθηκαν για λίγο παιδιά και ένιωσαν τον αυθορμητισμό τους. Τόνισαν πως ήταν πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες για παραμύθια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην τάξη σε συγκεκριμένη θεματολογία, για το σχέδιο των παιδιών και τι μπορούμε να δούμε μέσα απο αυτό, γαι το λαικό παραμύθι και τις εφαρμογές του στην τάξη

Δείτε τις δημιουργίες των ομάδων: 1, 2, 3, 4, 5

 

 

 

Χωρίς σχόλια

  1. Καλησπέρα σας είμαι μεταπτυχιακή φοιτήτρια και με ενδιαφέρει να μάθω περισσότερα για την διαχείριση συναισθημάτων μέσω του παραμυθιού. Θα ήθελα να μου προτείνετε κάποιες έρευνες που έχουν γίνει για αυτό και κάποιο υλικό που θα με εξυπηρετήσει στην μεταπτυχιακή μου εργασία. Σας ευχαριστώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *