Σχέδια Μαθήματος για το Δημοτικό Σχολείο. Από τη Θεωρία στην Πράξη

Παρουσιάστηκε χθες στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης στην Πάτρα το βιβλίο μας με τίτλο “Σχέδια Μαθήματος για το Δημοτικό Σχολείο. Από τη θεωρία στην πράξη“. Οι καθηγήτριες του ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Πατρών κ.κ. Λαμπροπούλου Βενέττα και Φτερνιάτη Άννα παρουσίασαν το βιβλίο. Μίλησαν επίσης και οι επιμελητές της έκδοσης κ.κ. Καραντζής Ιωάννης και Μάνεσης Νικόλαος.

Το βιβλίο περιέχει 95 σχέδια μαθήματος για όλα τα μαθήματα όλων των τάξεων του Δημοτικού Σχολείου καθώς και το πρόγραμμα μιας μέρας ενός τμήματος διθέσιου σχολείου (τάξεις, Α΄, Γ΄, Δ΄). Υπάρχει επίσης ένα πρότζεκτ 14 ωρών για τη Δ΄ τάξη.

Τα σχέδια αναδεικνύουν τη στοχοκεντρική διδασκαλία, η οποία είναι ο πυλώνας της διαφοροποιημένης διδασκαλίας, που απαιτεί όταν σχεδιάζουνε να λαμβάνουμε υπόψη μας ποιος είναι ο μαθητής, ποιος ο στόχος και με ποια δραστηριότητα θα τον πετύχουμε. Φροντίσαμε στο βιβλίο έχουν συμπεριληφθεί και αρκετές εναλλακτικές δραστηριότητες με χρήση ΤΠΕ και δραστηριότητες για μαθητές με ΗΜΔ.

Τα σχέδια μαθήματος έχουν υλοποιηθεί στην τάξη. Φυσικά και διορθώθηκαν, αλλάχθηκαν, διαφοροποιήθηκαν, αλλά δεν κινούνται στη σφαίρα της φαντασίας. Αποτελούν βέβαια μια διδακτική πρόταση κι μόνο έτσι πρέπει να ειδωθούν. Αφορούν στους μαθητές των εκπαιδευτικών που τα έγραψαν.

Ακόμα, περιγράφουν πλήρως μια διδακτική ώρα. Έχουν γραφεί σε συνεχή λόγο, σε γ΄ ενικό ή α΄ πληθυντικό πρόσωπο.

Προσπαθήσαμε και το καταφέραμε στην πλειονότητα των σχεδίων, να μη χρησιμοποιούνται τα σχολικά εγχειρίδια – το βιβλίο πάει ένα βήμα παραπέρα, στην κατασκευή δραστηριοτήτων από τον ίδιο τον εκπαιδευτικό, στα πλαίσια της αυτονομίας που του δίνει το ΔΕΠΠΠΣ

Για κάθε δραστηριότητα, αναφέρεται ο στόχος που υλοποιεί και ο χρόνος που απαιτείται. Με τον τρόπο αυτό ο εκπαιδευτικός διευκολύνεται στο σχεδιασμό της δικής του δραστηριότητας, όταν αυτό χρειαστεί ή απαιτηθεί.

Τα Σχέδια σχεδιάστηκαν από τις/τους συανδέλφους συγγραφείς: Αγγελική Σαμαντά, Βλασσούλα Σοφιανοπούλου, Αναστασία Κρεσταινίτη, Κατερίνα Παντελοπούλου, Ισμήνη Κακαβά, Κωνσταντίνο Κακαβά, Ασπάνδη Καμπισοπούλου, Μάριος Γιαλαμά, Αθηνά Λαμπροπούλου, Αιμιλία Μίχαλου, Παναγιώτης Κακαβά, Βασιλική Κοκολογιαννάκη, Μαρία Κοσσυφίδου, Αναστάσιος Δρογγίτης και Ιωάννα Φλίγκου

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ_1ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ_2  ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ_3

Για περισσότερες πληροφορίες: εκδόσεις Gotsis http://www.gotsispublications.gr/profil.php

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *