Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο Πανεπ. Πατρών: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής σε μαθητικούς ομίλους

Οι Όμιλοι είναι ένας νέος θεσμός στην δημόσια εκπαίδευση.  Δημιουργούνται και λειτουργούν στα Πρότυπα- Πειραματικά Σχολεία μετά το κανονικό ωράριο με σκοπό την ανάπτυξη των ιδιαίτερων ικανοτήτων και κλίσεων των μαθητών και ειδικά αυτών με  ιδιαίτερες μαθησιακές δυνατότητες και ταλέντα.

Το  Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Πατρών (8/θέσιο Δημοτικό, 2/θέσιο Δημοτικό,) δημιουργεί ομίλους στις παρακάτω θεματικές περιοχές και απευθύνει

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για συμμετοχή στους ομίλους :

 

Όμιλος μαθηματικών, «Τα Μαθηματικά μέσα από την Ιστορία τους», (τάξεις Ε΄, Στ΄),  υπεύθυνος Αναστάσιος Δρογγίτης, Δάσκαλος . Λειτουργεί κάθε Πέμπτη 14.30- 16.30

Τα Μαθηματικά διδάσκονται συνήθως σαν να μη τα δημιούργησε κανείς, σαν να μη γεννήθηκαν για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένες ανάγκες. Μέσα από τη  μελέτη της ιστορικής εξέλιξης τους, θα τα δούμε  όχι ως ένα σωρό στεγνών σχολικών γνώσεων αλλά σαν μια πνευματική δραστηριότητα, αναδεικνύοντας την ευχαρίστηση να κάνεις Μαθηματικά.

Όμιλος ποίησης, «Έλληνες ποιητές: δημιουργικές προσεγγίσεις με αφετηρία την τέχνη», (τάξεις Γ,Δ, Ε΄, Στ΄), υπεύθυνη Φωτεινή Μάνη, δασκάλα). Λειτουργεί κάθε Τρίτη 14.30- 16.30.

Προσέγγιση έργων ελλήνων ποιητών, ανάδειξη των ιδιαίτερων ταλέντων και ικανοτήτων των μαθητών, καλλιέργεια της δημιουργικής φαντασίας, παραγωγή έργων από τους μαθητές με αφετηρία τα ποιητικά έργα, σε ποικιλία μορφών,  μέσω της τέχνης και  με χρήση ηλεκτρονικών μέσων.

Όμιλος φιλαναγνωσίας, «Φιλαναγνωσία» (τάξεις Α΄, Β΄), υπεύθυνη Αντιγόνη Κριπαροπούλου, δασκάλα. Λειτουργεί κάθε Παρασκευή 14.30- 16.30.

Ο όμιλος θέλει να φέρει το μαθητή σε επαφή με το λογοτεχνικό βιβλίο: να το πιάσει, να το ξεφυλλίσει, να το αγαπήσει, να μάθει να αντλεί πληροφορίες. Και μέσα από αυτήν την επαφή, θα μάθει να αφηγείται, να εκφράζεται, να γράφει, να κρίνει και να συγκρίνει. Θα καλλιεργήσει τη φαντασία του, θα εμπλουτίσει την αισθητική του καλλιέργεια, θα βελτιώσει τη γλωσσική του έκφραση. Η αγάπη για το βιβλίο θα τον συντροφεύει μια ολόκληρη ζωή και θα τον βοηθήσει να χτίσει μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα.

Όμιλος Επεξεργασίας & παραγωγής κειμενικών ειδών  (τάξεις Ε΄, Στ΄). Υπεύθυνη εκπαιδευτικός : Ιωάννα Φλίγκου, δασκάλα. Λειτουργεί κάθε Τρίτη 14:30 – 16:30

Στον όμιλο θα επεξεργαστούν και θα παραχθούν διάφορα κειμενικά είδη (λογοτεχνικά, επεξηγηματικά, πληροφοριακά και διαδικαστικά). Η θεματολογία των κειμένων αναφέρεται σε τομείς που σχετίζονται άμεσα με το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών, όπως η Γλώσσα, η Λογοτεχνία, η Ποίηση, η Ιστορία και η Θεατρική Αγωγή. Η προσέγγιση του εκάστοτε θέματος θα πραγματώνεται διαθεματικά και διεπιστημονικά. Μονάδα επεξεργασίας θεωρείται το κείμενο, βάσει του οποίου γίνεται και η κάθε παραγωγή λόγου. Απευθύνεται σε μαθητές Ε΄ & Στ΄ τάξης.

Όμιλος λογοτεχνίας: «Οι κόσμοι της λογοτεχνίας: Ταξίδι σε κοινωνίες άλλες» (τάξεις Ε΄, Στ΄). Υπεύθυνος εκπαιδευτικός  Κωνσταντίνος Μυλωνάς, δάσκαλος. Λειτουργεί κάθε Παρασκευή14:30 – 16:30

Στον όμιλο αυτό τα παιδιά γίνονται αναγνώστες, αφηγητές, συγγραφείς, δημοσιογράφοι, δημιουργοί του ωραίου. Μέσω της λογοτεχνίας γνωρίζουν κόσμους διαφορετικούς, μαθαίνουν να εκφράζονται, να ερμηνεύουν, να συζητούν, να κατανοούν το νοηματικό βάθος των κειμένων. Στοιχεία χρήσιμα για το προσωπικό τους ταξίδι στη μάθηση.

Όμιλος Εικαστικών, «Οι μικροί ζωγράφοι σπουδάζουν τους μεγάλους δημιουργούς» (Τάξεις: Γ΄ Δ΄  Ε΄  ΣΤ΄), υπεύθυνη Μαρία Ναλμπάντη, δασκάλα. Λειτουργεί κάθε Τετάρτη14:30 – 16:30

Πιστεύετε ότι η τέχνη δεν είναι μόνο δημιουργία όμορφων και εκφραστικών καλλιτεχνημάτων, αλλά είναι ένας τρόπος να διερευνήσουμε το περιβάλλον και τον εαυτό μας; Αν ναι, ελάτε στον Όμιλο μας.

Θα ασχοληθούμε με το σχεδιασμό, το κολλάζ, το σκίτσο. Θα κάνουμε κατασκευές με απλά φυσικά υλικά και με οδηγό τη φαντασία μας. Θα γνωρίσουμε και θα αναπαράγουμε έργα μεγάλων ζωγράφων. Ελάτε μαζί μας στον κόσμο των χρωμάτων και της χαρούμενης δημιουργίας.

Όμιλος Γεωγραφίας, «Κοσμογυρίσματα» (Τάξεις: Γ΄-Δ΄- Ε΄-  ΣΤ΄), υπεύθυνη  Αθηνά Τσέζου, δασκάλα. Λειτουργεί κάθε Παρασκευή14:30 – 16:30

Μέσα από μια σειρά ευχάριστες και δημιουργικές ομαδοσυνεργατικές διαδικασίες τα παιδιά θα γνωρίσουν γεωγραφικά τις ηπείρους, την χλωρίδα και την πανίδα τους, την ιστορία των λαών , την κουλτούρα και τον πολιτισμό τους (ήθη, έθιμα, γλώσσα, θρησκεία, παραδόσεις, ενδυμασία, μουσική παιδεία κλπ), τουριστικά αξιοθέατα και σημαντικές παγκόσμιες προσωπικότητες που τα έργα τους έμειναν στην ιστορία (λογοτέχνες, πεζογράφους, ποιητές κλπ). Αφού αντλήσουν, επεξεργαστούν και αναπαράγουν πληροφορίες  θα κατασκευάσουν με διάφορες τεχνοτροπίες και υλικά (γύψο, πηλό, χαρτί, φελιζόλ, decoupage, sospeso trasparente κ.α.) μια εντυπωσιακή μακέτα του παγκόσμιου χάρτη, στην οποία τρισδιάστατα θα αναπαριστούνται πολλά από αυτά που μάθαμε.

Όμιλος Πληροφορικής, «Προγραμματισμός και Δημιουργία Παιχνιδιών στον Η/Υ» (τάξεις: Ε΄, ΣΤ΄) υπεύθυνος Δημήτριος Κουτσομητρόπουλος, Πληροφορικός.  Λειτουργεί κάθε  Δευτέρα  14:30 – 16:30

Ένα βασικό κομμάτι της Επιστήμης των Υπολογιστών είναι ο προγραμματισμός, δηλαδή το πώς κατευθύνουμε τον Η/Υ να εκτελεί εντολές και να λύνει προβλήματα για εμάς. Έτσι ο Η/Υ δεν είναι μόνο ένα εργαλείο για να συλλέγουμε και να συνδυάζουμε πληροφορίες, αλλά ένα  περιβάλλον για δημιουργία, ανακάλυψη και επίλυση προβλημάτων. Στον όμιλο αυτό θα μάθουμε τις βασικές αρχές του προγραμματισμού Η/Υ. Θα μπορέσουμε ακόμα να δημιουργήσουμε τα δικά μας παιχνίδια 3D στον υπολογιστή!

Ομίλος Αθλητισμού, «Άσκηση και Ευεξία μαθαίνοντας Ολυμπιακά Αθλήματα» (τάξεις Ε΄,Στ΄). Υπεύθυνος: Παπαγιαννόπουλος Διονύσιος Εκπ/κος Φυσικής Αγωγής. Λειτουργεί κάθε Παρασκευή 14.30-16.30

Προτείνεται η παρουσίαση ατομικών και ομαδικών αθλημάτων (κανονισμοί- τεχνική κινήσεων-εφαρμογή σε παιχνίδι) και μέσω της επαφής με αυτά ανάδειξη ξεχωριστών κινητικών ικανοτήτων και ταλαντούχων χαρακτηριστικών των μαθητών σχετικά με τις αθλητικές κινήσεις, ανακάλυψη και ανάπτυξη προσωπικών δυνατοτήτων, ευαισθητοποίηση στη φυσική δραστηριότητα, διαμόρφωση επιθυμητής κοινωνικής συμπεριφοράς, θετικού αυτοσυναισθήματος και προσωπική ικανοποίηση και ψυχαγωγία από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Όμιλος Εικαστικών Τεχνών και Ελεύθερης έκφρασης: “Οι μικροι μοντέρνοι καλλιτέχνες” (Για όλες τις τάξεις του δημοτικού). Υπεύθυνη : Κεκεμπάνου Αθανασία, εκπ/κος Εικαστικών. Λειτουργεί κάθε Παρασκευή 14.30-16.30

 Για ένα ευχάριστο δίωρο, η σχολική αίθουσα θα μεταμορφωθεί σε ένα δημιουργικό εργαστήριο όπου οι μικροί μαθητές χρησιμοποιώντας μία ποικιλία υλικών θα εκφράσουν τις ιδέες τους και θα δώσουν οπτική μορφή στην φαντασία τους. Τα παιδιά θα ζωγραφίσουν, θα πλάσουν , θα σχεδιάσουν, θα κατασκευάσουν τα δικά τους έργα, ενώ παράλληλα θα γνωρίσουν την μοντέρνα τέχνη καθώς και άλλους πολιτισμούς από τους οποίους αυτή έχει επηρεαστεί.

Όμιλος μουσικής, «Δημιουργία Χορωδιακού και Ορχηστρικού Συνόλου» (τάξεις Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄). Υπεύθυνη Μαρία Ρέντιτ, εκπ/κος Μουσικής. Λειτουργεί κάθε Δευτέρα 14.30-16.30.

Αν θέλεις να μάθεις να τραγουδάς ή να παίζεις μουσική σε παιδική ορχήστρα και να παίρνεις μέρος σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, αυτό που χρειάζεσαι είναι σωστή φωνή (για τη χορωδία) ή να έχεις κάνει μαθήματα οργάνου για ένα χρόνο (για την ορχήστρα) και να έχεις διάθεση για ομαδική καλλιτεχνική δουλειά! Τα μαθητικά μουσικά σύνολα του Πρότυπου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Πατρών σε περιμένουν να φτιάξουμε μαζί μουσική.

Όμιλος Αγγλικής Γλώσσας, «e-Twinning: Δικτυώνομαι Ευρωπαϊκά, Επικοινωνώ, Δημιουργώ», (τάξεις Ε΄, Στ΄),  υπεύθυνη Μαρία Παρούση, εκπ/κος Αγγλικών Λειτουργεί κάθε Πέμπτη  14.30- 16.30.

Με τα Αγγλικά  μου δικτυώνομαι Ευρωπαϊκά,  συνομιλώ με συνομηλίκους μου του εξωτερικού και έτσι μαθαίνω να χειρίζομαι μια σειρά από εργαλεία του διαδικτύου. Γίνομαι ένας μικρός συν-συγγραφέας αφού ταξιδεύω με το νου και τη φαντασία δημιουργώντας ιστορίες, ποιήματα, γελοιογραφίες και άρθρα ανταλλάσοντας τα με τους ευρωπαίους συμμαθητές μου. Με αυτό τον τρόπο γίνομαι γνώστης της ‘συγγραφικής διαδικασίας’  στην Αγγλική γλώσσα.

Όμιλος Αγγλικής Γλώσσας, «Μαθαίνουμε Αγγλικά μέσα από διάσημες ιστορίες Disney» (τάξεις Γ΄, Δ΄). Υπεύθυνη: Ισμήνη Καβαλλάρη, εκπ/κός Αγγλικής Γλώσσας. Λειτουργεί κάθε Πέμπτη 14.30-16.30.

Αγγλική φιλαναγνωσία με αυθεντικές διασκεδαστικές ιστορίες Disney που έχουν ξετρελάνει τα παιδιά μέσα από τις ομώνυμες ταινίες Disney/Pixar. Η  μαγεία των ιστοριών Disney σε μικρά βιβλία με εντυπωσιακές εικόνες από διάσημους ήρωες Disney και συναρπαστική αφήγηση στα αγγλικά, τα αποσπάσματα από τον αγγλόφωνο κινηματογράφο Disney/Pixar, η δραματοποίηση από τους μαθητές της αγαπημένης τους ιστορίας, τα εκπαιδευτικά παιχνίδια και οι δημιουργικές ασκήσεις θα βοηθήσουν τους νεαρούς μαθητές να προσεγγίσουν την Αγγλική γλώσσα με διασκεδαστικό τρόπο, κινητοποιώντας το συναίσθημα, το νου και το σώμα, και διαμορφώνοντας παράλληλα τις βάσεις για την περαιτέρω γλωσσομάθεια.

Όμιλος: Ανάπτυξη των Φυσικών και Συναρμοστικών Ικανοτήτων μέσα από την εκμάθηση του αθλήματος της Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (Πινγκ-Πονγκ), (Τάξεις: Γ΄ Δ΄  Ε΄  ΣΤ΄), Λειτουργεί κάθε Τρίτη: 14:30 – 16:30.Υπεύθυνος: Κατσικαδέλης Μιχάλης, Εκπ/κος Φυσικής Αγωγής

Ο όμιλος αποσκοπεί στη γνωριμία των μαθητών-τριων με το άθλημα της Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης, μέσα από ένα πολυεπίπεδο πλάνο βελτίωσης των Φυσικών και Συναρμοστικών Ικανοτήτων. Οι δραστηριότητες του ομίλου εστιάζουν αφ’ ενός στην καλλιέργεια ικανοτήτων, που ανεξάρτητα από το άθλημα θα πρέπει να καλλιεργούνται, αφ’ ετέρου στην εκμάθηση της βασικής τεχνικής της Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης. Οι μαθητές-τριες θα μάθουν τους βασικούς κανονισμούς του αθλήματος, να χειρίζονται το σώμα τους σωστά, να ανταποκρίνονται σε οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα και να διατηρούν την ισορροπία τους σε απλές και σύνθετες ασκήσεις.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν το έντυπο της δήλωσης στην ιστοσελίδα του σχολείου: http://dim-aei-patras.ach.sch.gr/

και της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας http://dipe.ach.sch.gr/

Κατάθεση δηλώσεων έως 25/10/2013 στο σχολείο καθώς και στα e-mail ή στα fax του σχολείου.


 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *