Πρότυπα Πειραματικά – εξετάσεις

Το Γ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με πέντε αποφάσεις του (186,188 -191/2013) απέρριψε τις αιτήσεις Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, αλλά και μεμονωμένων γονέων, που ζητούσαν να ανασταλεί η αρχική απόφαση που καθόριζε τον τρόπο εισαγωγής των μαθητών στα πρότυπα πειραματικά σχολεία για το σχολικό έτος 2013 – 2014.

Κατ’ αρχάς, να επισημανθεί ότι τα πειραματικά σχολεία μετονομάστηκαν σε «Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία» και η εισαγωγή των μαθητών στην Α’ Γυμνασίου και Α’ Λυκείου δεν γίνεται πλέον με κλήρωση, αλλά με εξετάσεις (τεστ δεξιοτήτων και γνώσεων) ενώ σύμφωνα με το νέο καθεστώς οι μαθητές των πρότυπων Δημοτικών σχολείων, για να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο πρότυπο Γυμνάσιο θα πρέπει να δώσουν εξετάσεις, ενώ με το παλαιό σύστημα δεν χρειαζόταν να υποβληθούν σε δοκιμασία.

Ειδικότερα, οι Σύλλογοι Γονέων ζητούν να ακυρωθεί η από 20.2.2013 απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής Πειραματικών Σχολείων με την οποία καθορίστηκε ο τρόπος εισαγωγής των μαθητών στα πρότυπα πειραματικά σχολεία για το ερχόμενο σχολικό έτος 2013 – 2014.

Όμως, στις 12.3.2013 εκδόθηκε από τη Διοικούσα Επιτροπή Πειραματικών Σχολείων νέα απόφαση η οποία επαναλαμβάνει κατά βάση την προγενέστερη από 12.3.2013 απόφαση του ίδιου οργάνου.

Κατόπιν αυτών, οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι οι αιτήσεις των Συλλόγων Γονέων κ.λπ. δεν έχουν πλέον αντικείμενο, καθώς στρέφονται κατά μιας αποφάσεως η οποία έχει αντικατασταθεί.

Και έτσι το Δ’ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με τις επίμαχες πέντε αποφάσεις του απέρριψε τις αιτήσεις των γονέων, κ.λπ.

Υπενθυμίζεται ότι στις 18.4.2013 συζητήθηκαν στο ΣτΕ οι αιτήσεις των Συλλόγων Γονέων κ.λπ. με τις οποίες ζητούσαν να ακυρωθεί η δεύτερη απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής Πειραματικών Σχολείων και αναμένεται η έκδοση των σχετικών αποφάσεων πριν τις εξετάσεις που θα γίνουν στο τέλος του ερχόμενου μήνα.

 

Πηγή: thebest.gr

Αφήστε μια απάντηση