Παρουσίαση του βιβλίου «Η Πάτρα στην Κατοχή και στην Αντίσταση»

Το βιβλίο του Γιώργου Δημ. Μόσχου «Η Πάτρα στην Κατοχή και στην Αντίσταση» των πατραϊκών εκδόσεων Γιάννης Σκ. Πικραμένος, θα παρουσιαστεί στην δημοτική αίθουσα της Αγοράς Αργύρη, (συμβολή των οδών Αγ. Ανδρέου και Αράτου – Πάτρα), την Παρασκευή 17 Μαΐου 2013, στις 8 μ.μ. από τους Β. Χατζηλάμπρου βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, Παντελή Κυπριανό, καθηγητή Ιστορίας, αναπλ. Πρύτανη Πανεπιστημίου Πατρών, Βασιλική Λάζου, Δρ Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο δήμαρχος Πατρέων Γ. Δημαράς και θα συντονίζει ο δημοσιογράφος Δημ. Χωρίτος.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου «Η Πάτρα στην Κατοχή και στην Αντίσταση» παρουσιάζεται η αντίσταση των αγωνιζομένων κατά της ιταλογερμανικής Κατοχής, η φλόγα των νέων για τον αγώνα, η δίψα για λευτεριά που οπλίζει έναν μικρό λαό κατά της τυραννίας από το φασιστικό ζυγό.

Ζωντανεύει η φρίκη των μελλοθανάτων του ναζιστικού στρατοπέδου ομήρων Λυμπερόπουλου, του μόνου στην Πελοπόννησο και χαρακτηρισμένου ως εφάμιλλου αυτών που διατηρούσαν οι ναζί στην Κ. Ευρώπη. Αναδεικνύεται το άγνωστο στρατόπεδο ιταλοκρατουμένων της Αρόης, αναδύεται η μυρωδιά του θανάτου από τον τύφο, που συγκρατούνταν, καλοκαίρι του 1942, από τους τοίχους των μεσαιωνικών φυλακών Μαργαρίτη.

«Οι λαοί των κατεχόμενων χωρών, αναζήτησαν και αναζητούν ακόμα με δίψα να ανακαλύψουν και το παραμικρό στοιχείο, στη βάση του οποίου θα τιμήσουν την μνήμη των νεκρών τους εκείνων, που άδολα και με πίστη στην ελευθερία του ανθρώπου, δώσανε ότι πολυτιμότερο τους χάρισε η φύση. Σίγουρα πρέπει να απορούμε που η δική μας Πολιτεία υστέρησε τόσο στο χρέος της αυτό και τώρα πρέπει να σπεύσει και να επισπεύσει να εκπληρώσει την δεδομένη αυτή υποχρέωσή της. Το στρατόπεδο Λυμπερόπουλου για την πόλη μας, πρέπει να γίνει το ανάλογο μνημείο του Νταχάου, του Μπούχενβαλντ, του Ματχάουζεν και τόσων άλλων που κοσμούνε πολλές πολιτείες των χωρών της Ευρώπης, με την απαραίτητη λεζάντα ”ποτέ πια πόλεμος”. Όποια και εάν είναι τα νομικά και τα οικονομικά εμπόδια κύριε Δήμαρχε, πρέπει να τα ξεπεράσετε.». (Επιστολή του κρατούμενου Θεόφ. Αναγνώστου προς τον Δήμο Πατρέων).

«Η Πάτρα στην Κατοχή και στην Αντίσταση» αποτελεί κραυγή διαμαρτυρίας πατριωτών κατά της αμαύρωσης του Πολιτισμού μας στον εικοστό αιώνα από το ναζιστικό τέρας, που και σήμερα στον εικοστό πρώτο αιώνα, με κοινοβουλευτικό μανδύα βγάζει θρασύτατα την γλώσσα του, γιατί η Πολιτεία μετά την απελευθέρωση από την ναζιστική Κατοχή δεν φρόντισε να διατηρήσει οξυμένη την θύμηση των εγκλημάτων πολέμου που παραμένουν ατιμώρητα έως τις μέρες μας.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του Γιώργου Δημ. Μόσχου, δημοσιοποιούνται για πρώτη φορά τα πλήρη στοιχεία ονομάτων αυτών που εκτελέστηκαν στην μάντρα του Μουρτζούχου από τους Γερμανούς ναζί, πίσω από το ΚΕΤΧ, αλλά και των αμάχων της Πάτρας, που πρόσφεραν τη ζωή τους κατά τις ημέρες των μαχών της απελευθέρωσης της πόλης, όπως και γραπτές αναφορές των πρωταγωνιστών των ημερών και μετά από αυτές, σαν της Γρίβα, της Κακού, του Κοντόγκωνα, του Κένταυρου, του Ζησιάδη, του Ερενστρώλε, αλλά και του ίδιου του Κουρκουλάκου που αυτοεπιγράφεται ως αρχηγός των Ταγμάτων Ασφαλείας, αξιωματικών του και πολλών άλλων.

Για πρώτη φορά τεκμηριώνεται ο τρόπος διάσωσης του λιμανιού της Πάτρας από τις δυνάμεις τους ΕΛΑΣ με την συμβολή του εκπροσώπου του ΔΕΣ Χανς Ερενστρώλε και καταρρίπτεται ο μύθος περί πλοηγού που συντήρησαν ανιστόρητοι από άγνοια ή σκοπιμότητα.

Για περισσότερα: www.independent.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *