nmandoulidis's blog

Ιστολόγιο Φυσικής

ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

Συγγραφέας: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΝΔΟΥΛΙΔΗΣ στις 6 Ιουλίου 2013

19. Μικρή μεταλλική σφαίρα μάζας  είναι δεμένη στο δεξιό ελεύθερο άκρο ενός οριζόντιου ελατηρίου σταθεράς , του οποίου το αριστερό άκρο είναι ακλόνητα στερεωμένο. Η σφαίρα δέχεται σταθερή δύναμη μέτρου , της οποίας η διεύθυνση είναι παράλληλη με τον άξονα του ελατηρίου και η φορά προς τ’ αριστερά, οπότε η σφαίρα ισορροπεί με το ελατήριο συσπειρωμένο. Εκτρέπουμε τη σφαίρα από τη θέση ισορροπίας της κατά  προς τ’ αριστερά και τη χρονική στιγμή  την αφήνουμε ελεύθερη να κινηθεί.
α) Να υπολογίσετε την απόσταση  της θέσης ισορροπίας της σφαίρας από τη θέση φυσικού μήκους του ελατηρίου.
β) Να αποδείξετε ότι η σφαίρα θα εκτελέσει γραμμική αρμονική ταλάντωση και να υπολογίσετε τη γωνιακή συχνότητα καθώς και την ολική ενέργεια της ταλάντωσης.
γ) Σε ποιο σημείο της τροχιάς έχει ταυτόχρονα μέγιστο μέτρο δύναμης επαναφοράς και δύναμης ελατηρίου; Βρείτε τότε το λόγο των μέτρων της μέγιστης δύναμης επαναφοράς προς τη μέγιστη δύναμη ελατηρίου.
δ) Τη στιγμή που η σφαίρα διέρχεται από τη θέση ισορροπίας της, καταργείται ακαριαία η δύναμη . Βρείτε το λόγο της ολικής ενέργειας της νέας ταλάντωσης προς την ολική ενέργεια  της αρχικής ταλάντωσης.

 

 Λύση

 

Αφήστε μια απάντηση