Εισαγωγικό σημείωμα

Η ιστοσελίδα ¨Σενάρια και Σεναριογράφοι¨ αποτελεί ένα αποθετήριο εργασιών και διδακτικών πακέτων  που αφορούν στην Εφαρμοσμένη Διδακτική των Φυσικών Επιστημών. Η ιστοσελίδα ανανεώνεται συνεχώς με στόχο να καλύψει όλο το φάσμα των Φυσικών Επιστημών σε Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο.

Η εργαστηριακή πρακτική αποτελεί τη βάση της διδασκαλίας και γι’ αυτό εμπεριέχεται στο μεγαλύτερο μέρος των αναρτημένων διδακτικών προσεγγίσεων. Σε αυτή τη βάση είναι δυνατό να ¨κλειδώνουν¨ και να εφαρμόζονται και άλλα διδακτικά εργαλεία όπως διαδραστικά λογισμικά κλπ. Για το λόγο αυτό στην ιστοσελίδα υπάρχει μια ποικιλία διδακτικών προσεγγίσεων, που συνδυάζουν την εργαστηριακή πρακτική με τα σύγχρονα διδακτικά εργαλεία  όπως οι ΤΠΕ και η μεθοδολογία STEM. Επίσης δίνεται κάθε φορά μεγάλη προσοχή ώστε οι διδακτικές προτάσεις να στηρίζονται στις αρχές της διδακτικής και της παιδαγωγικής επιστήμης.

Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης ιστοσελίδας είναι ότι σχεδόν όλα τα φύλλα εργασίας συνοδεύονται από απαντήσεις με πραγματικές μετρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στο Σχολικό Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών. Επίσης επειδή όλο αυτό το υλικό έχει εφαρμοστεί σε πραγματικές συνθήκες στο Σχολικό Εργαστήριο, υπάρχουν αναρτημένες αρκετές δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, που εμπεριέχουν τον τρόπο αλλά και τα αποτελέσματα από την εφαρμογή των ανωτέρω μεθόδων.

Οι Φυσικές Επιστήμες με όλο αυτό τον πλούτο των διδακτικών εργαλείων και μεθόδων που διαθέτουν τόσο για τη διδασκαλία τους όσο και για την εκμάθησή τους, μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύ συναρπαστικό διαδραστικό παιχνίδι για τους διδασκόμενους και τον διδάσκοντα. Ας προσεγγίσουμε έτσι τις Φυσικές Επιστήμες και ας ξεκινήσουμε….

Νίκος Κυριακόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *