Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση

Κηπουρική σε δοχεία

0

Συγγραφέας: ΚΟΥΡΝΗ ΝΙΚΟΛΕΤΑ | Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | , στις 01-06-2018

Οι επαγγελματίες κηποτέχνες, και όχι μόνο, λατρεύουν την κηπουρική σε δοχεία (γλάστρες, ζαρντινιέρες, πιθάρια πιατέλες κτλ.) για την ευελιξία που τους δίνει στη κατασκευή ενός κήπου. Αυτή η ευελιξία τους επιτρέπει να φωτίζουν σκοτεινές γωνιές σε ένα κήπο, να καλύπτουν κενά το καλοκαίρι σε θέσεις που δεν ενδείκνυται άλλη φύτευση, να φέρνουν χρώμα πιο κοντά στο σπίτι (μπαλκόνια-ζαρντινιέρες) ή και μέσα σ’ αυτό (γλάστρες-πιατέλες).

Τους επιτρέπει επίσης να κατασκευάσουν ένα κήπο εξ ολοκλήρου από δοχεία (roof garden), να του αλλάξουν διαρρύθμιση αλλά και τοποθεσία! Όμως η κηπουρική σε δοχεία έχει και ορισμένες ιδιαιτερότητες. Ας δούμε μαζί τι θα πρέπει να προσέξετε για να διατηρηθούν σωστά τα φυτά σας μέσα σε δοχεία.

Χώμα

Το χώμα σε δοχεία πρέπει να είναι οπωσδήποτε ελαφρύ αλλά και ταυτόχρονα πλούσιο γιατί θα φυτά σας θα βρίσκονται περιορισμένα με τις ρίζες τους να συναγωνίζονται στην ανεύρεση περισσότερης τροφής. Η πιο πρακτική και εύκολη λύση είναι να αγοράσετε κάποιο από τα έτοιμα ειδικά εδαφικά μείγματα που κυκλοφορούν σε συσκευασίες στο εμπόριο σε φυτώρια, ανθοπωλεία και garden centers. Σιγουρευτείτε ότι το μείγμα που αγοράστε αποτελείται κυρίως από τύρφη και περιέχει περλίτη, βασικά λιπάσματα και ιχνοστοιχεία. Υπάρχουν αποστειρωμένα μείγματα που δεν περιέχουν κανένα ζωντανό μικροοργανισμό, σπόρους, έντομα ή μύκητες. Έτσι θα περιορίσετε την εμφάνιση διαφόρων ασθενειών που προέρχονται κυρίως από το έδαφος. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε φυλλοχώματα, χωνεμένη κοπριά, ή αλεσμένο χώμα κήπου. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις όμως ρισκάρετε, γιατί η ποιότητα των μη αποστειρωμένων υλικών είναι συνήθως αμφίβολη. Επίσης θα πρέπει να σκεφτείτε σε περίπτωση που έχετε roof garden ή πολλά δοχεία στο μπαλκόνι σας, ότι είναι δύσκολο (και βαρύ) να μεταφέρετε χύμα χώματα. Έχετε υπόψη σας ότι τα επόμενα χρόνια το χώμα σας θα χρειάζεται ανανέωση. Τότε σκαλίστε το παλιό χώμα και αφαιρέστε περίπου το μισό. Το υπόλοιπο ανακατώστε το με νέο χώμα. Προσθέστε επίσης νέο χώμα και από επάνω και λιπάνετε. Ένα πλήρες λίπασμα βραδείας απορρόφησης είναι ότι χρειάζεται για φυτά που μεγαλώνουν μέσα σε δοχεία και αγωνίζονται για αέρα, νερό και τροφή.

Πότισμα

Ένα από τα μεγαλύτερα  μειονεκτήματα των δοχείων-κήπων είναι  ότι απαιτούν συχνότερο πότισμα απ’ ότι οι κήποι και τα παρτέρια που βρίσκονται στο έδαφος. Στο έδαφος τα φυτά μπορούν να απλώσουν τις ρίζες τους και να προσαρμοστούν στις ιδιαίτερες συνθήκες αλλά σε ένα δοχείο το φυτό βρίσκεται στο έλεος των θεών του νερού! Υπολογίζοντας προοδευτικά πόσο χρόνο και πόση προσπάθεια πρέπει να καταναλώσετε για να συντηρήσετε έναν τέτοιο κήπο θα σας βοηθήσει να να αποφασίσετε τι είδους δοχεία αλλά και τι είδους φυτά θα χρησιμοποιήσετε. Αν βρίσκετε μακριά από τον κήπο σας, για καιρό το καλοκαίρι, ή δεν μπορείτε να ποτίζετε συχνά για κάποιον άλλο λόγο, διαλέξτε φυτά σχετικά ανθεκτικά στην παρατεταμένη ξηρασία όπως οι κάκτοι και τα παχύφυτα. Μια καλή ιδέα είναι τα φυτά σέντουμ.

Όλα τα δοχεία χρειάζονται κάποιο πότισμα. Αν λοιπόν έχετε κάποιο απόθεμα νερού δίπλα στις ζαρντινιέρες ή στο μπαλκόνι σας θα γλιτώσετε τις αμέτρητες διαδρομές στον νεροχύτη και θα είναι και πιο εύκολο να σιγουρευτείτε αν οι γλάστρες σας ποτίζονται αρκετά. Αν μένετε σε διαμέρισμα είναι επίσης πολύ χρήσιμο να έχετε μια βάνα για λάστιχο στο μπαλκόνι σας. Κάποιοι κατασκευαστές κτιρίων βάζουν τέτοιες βάνες μέσα στον στάνταρ εξοπλισμό μιας οικοδομής. Δυστυχώς οι περισσότεροι δεν τις θεωρούν απαραίτητες. Αν είστε αρκετά τυχεροί να έχετε βάνα στο μπαλκόνι σας αγοράστε ένα λάστιχο που μπορεί να φτάνει σε κάθε γωνιά του χώρου σας αλλά φροντίστε να μην περισσεύει. Όσο πιο κοντό είναι ένα λάστιχο τόσο πιο ελαφρύ είναι για να το μετακινήσετε η να το κρεμάσετε μετά την χρήση.

 

Φτιάξτε τον κήπο σας οικολογικά

0

Συγγραφέας: ΚΟΥΡΝΗ ΝΙΚΟΛΕΤΑ | Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | , στις 01-06-2018

Κατάλληλα φυτά, οργανική λίπανση και καταπολέμηση των ασθενειών χωρίς δηλητήρια είναι τα βασικά μυστικά

Ακούγεται συναρπαστική η ιδέα του βιολογικού ή οικολογικού κήπου. «Τι σημαίνει βιολογικός ή οικολογικός κήπος;», η πρώτη ερώτηση. Αμέσως έρχεται και η επόμενη αγωνιώδης ερώτηση: «Μα είναι δυνατόν να εφαρμοστεί και στον δικό μου χώρο;». Η απάντηση δίνεται αβίαστα και με όλη τη φυσικότητα που τη διακρίνει: ΝΑΙ, σίγουρα ΝΑΙ! Μπορείτε να βεβαιωθείτε για την ορθότητα αυτής της απάντησης μόνον εφόσον χαλαρώσετε και αισθανθείτε ότι είστε κι εσείς πλάσμα της φύσης, όπως όλη η ανθρωπότητα εδώ και τόσες χιλιάδες χρόνια… Είναι δυνατόν να ζούμε αρμονικά σε έναν κήπο, σε μια πόλη, σε μια χώρα, σε έναν πλανήτη που συνεχώς ρυπαίνουμε με χημικά και διάφορα άλλα «ευφυή» κατασκευάσματα, πιστεύοντας ότι αυτό είναι εξέλιξη;

Η γόνιμη γη. Τι είναι βιολογικός ή οργανικός κήπος.

Η απλή απάντηση είναι ότι σε αυτόν τον κήπο δεν χρησιμοποιούνται χημικά λιπάσματα ή φυτοφάρμακα. Ομως δεν είναι μόνον αυτό που δεν κάνουμε, αλλά και αυτό που πρέπει να αισθανθούμε δημιουργώντας έναν βιολογικό κήπο: ένα με τη φύση. Σκεφτόμαστε τα φυτά του κήπου αυτού να είναι μέρος ολόκληρου του οικοσυστήματος που ξεκινά από το έδαφος, συνεχίζεται με τα αποθέματα του νερού, όλα τα έμβια όντα (άνθρωπος, έντομα, βακτήρια κ.ά.) καθώς και την άγρια φύση. Ενα από τα κύρια στοιχεία σε αυτόν τον κήπο είναι το έδαφος. Το έδαφος σε όλες τις εδαφικές καλλιέργειες είναι το μέσον που χρησιμοποιούν τα φυτά για να αναπτυχθούν. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η γονιμότητά του. Το κλειδί εδώ είναι η οργανική λίπανση. Το κομπόστ, για παράδειγμα, μπορεί να το φτιάξει ο καθένας μας χρησιμοποιώντας τα φυτικά υπολείμματα του κήπου όπως κλαδέματα, κούρεμα γκαζόν, αγριόχορτα, μαραμένα άνθη κ.ά. Χρησιμοποιώντας επίσης τα φυτικά υπολείμματα της κουζίνας, όπως φλούδες φρούτων, καθαρίσματα λαχανικών κ.ά. Εξάλλου, είναι απόλυτα φυσιολογικό οι θρεπτικές ουσίες που εξέρχονται από το έδαφος και εισχωρούν στα φυτά κατά τη διαδικασία θρέψης τους να επιστρέφουν σε αυτό. Είναι τόσο απλό! Δεν χρειαζόταν εξειδικευμένος επιστήμονας να μας το συστήσει παρά μόνον η δική μας ευαισθησία. Προσοχή, όμως, γιατί χάνεται αυτή η ευαισθησία όσο απομακρυνόμαστε από τη φύση και προσαρμοζόμαστε στην τσιμεντούπολη και στον εξοντωτικό ρυθμό εργασίας. Μας δημιουργεί αποστροφή η εικόνα μιας χούφτας χώματος με γαιοσκώληκες. Κι όμως, αυτό είναι ο πραγματικός θησαυρός της γόνιμης γης!

Κλάδεμα τριανταφυλλιάς

0

Συγγραφέας: ΚΟΥΡΝΗ ΝΙΚΟΛΕΤΑ | Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | , στις 01-06-2018

Πως και πότε κλαδεύουμε τις τριανταφυλλιές

Κλαδεύουμε, μία φορά το χρόνο, το χειμώνα μετά τις μεγάλες παγωνιές και γενικά πριν το ξεκίνημα της νέας βλάστησης, δηλαδή, τον Ιανουάριο για τις νότιες και ζεστές περιοχές και τον Φεβρουάριο για τις πιο κρύες.

Το κλάδεμα γίνεται απλά και εύκολα ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες:

 

  1. Τριανταφυλλιές σε θαμνώδες σχήμα και ανάπτυξη (Σχήμα 1)(κατηγορίες ΘΑΜΝΩΔΕΙΣ, ΜΠΟΥΚΕΤΑ, ΦΡΑΧΤΕΣ, ΧΑΜΗΛΕΣ):
    *Αφαιρέστε από τη βάση τους τα ξερά, τα αδύνατα, τα στραβά και τα πολύ παλιά (γερασμένα) κλαδιά.

* Κοντύνετε στο 1/3 του μήκους τους τα κανονικά κλαδιά αφαιρώντας τα υπόλοιπα 2/3.

  1. Χαμηλές τριανταφυλλιές: Αφαιρέστε τις άκρες που άνθισαν και καθαρίστε τα μικρά αδύνατα κλαδιά. Ύψος κλαδέματος10-15 εκ.

Στις μπορντούρες μπορείτε να κλαδέψετε με την ψαλίδα του κουρέματος αλλά φροντίστε να μην μασάει τα κλαδιά.

  1. Τριανταφυλλιές εδαφοκάλυψης: Μπορείτε να κάνετε ένα απλό κούρεμα, αφαιρώντας τα 2/3 του ύψους. Δεν είναι απαραίτητο να γίνεται κάθε χρόνο. Μπορείτε να κλαδέψετε κάθε 2 ή και 3 χρόνια.
  2. Δενδρώδεις και Μίνι-Δενδρώδεις (Σχήμα 2): Ισχύει το ίδιο κλάδεμα αλλά πάνω από την διασταύρωση.
  3. Τριανταφυλλιές για ψηλές αναρριχήσεις (Σχήμα 3): Αφαιρέστε πρώτα από τη βάση τους τα ξερά και παλιά κλαδιά.
    Στη συνέχεια κόψτε τους ανθοφόρους βλαστούς, αφήνοντας 3-4 εκ. από το κλαδί οδηγό.
    Λυγίστε τα χρήσιμα κλαδιά – οδηγούς αφού κάψετε λίγο τις άκρες και δέστε τα στα υποστηρίγματά τους, όπως φαίνεται στο σχήμα. Η στήριξη αυτή είναι απαραίτητη και ευνοεί την ανθοφορία.
  4. Τριανταφυλλιές για χαμηλές αναρριχήσεις: Στην περίπτωση που χρησιμοποιούνται για καλύψεις τοίχων, πέργκολες, αψίδες κλπ., ακολουθείστε το ίδιο κλάδευμα όπως παραπάνω.Για ψηλά χωρίσματα, συστάδες και φράχτες κλαδέψτε, όπως στην περίπτωση των τριανταφυλλιών με θαμνώδες σχήμα και ανάπτυξη, αφαιρώντας τα 2/3 των κλαδιών, την πρώτη χρονιά.

    Από την δεύτερη χρονιά μπορείτε να τις διαμορφώσετε σαν ψηλούς θάμνους (1- 1,5 μέτρα ύψος) και τα ισχυρά κλαδιά που θα δημιουργήσουν θα στηρίζουν την ανθοφορία του χωρίς να έχουν ανάγκη από υποστύλωση.
    * Κάψτε τα υπολείμματα του κλαδεύματος. Μ ‘αυτό τον τρόπο θα καταστρέψετε τα σπόρια των ασθενειών και τα παράσιτα.

Θερινά κλαδέματα – αφαίρεση απανθισμένων τριαντάφυλλων. Είναι καλό να αφαιρούνται τα απανθισμένα τριαντάφυλλα όχι μόνο για την όμορφη όψη των φυτών αλλά και για να βοηθηθεί και να επιταχυνθεί η επανάληψη της ανθοφορίας.