ΛΙΠΑΝΣΗ
Λίπασμα: Κατηγορίες, είδη και πώς επιλέγουμε
Όταν μιλάμε για λίπασμα στα φυτά, αναφερόμαστε σε ουσίες φυσικές ή χημικές που συντελούν στην ανάπτυξη και την καρποφορία των φυτών. Χρησιμοποιώντας λίπασμα εμπλουτίζουμε με θρεπτικά συστατικά το έδαφος και αναπληρώνουμε τα στοιχεία που απορροφούνται κατά την καλλιέργεια των φυτών. Η λίπανση, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες καλλιεργητικές εργασίες μαζί με το πότισμα, το κλάδεμα και την προστασία των φυτών.
- Ποιοι είναι οι βασικοί τύποι λιπάσματος ανάλογα την πηγή προέλευσης;
Το λίπασμα, ανάλογα την προέλευση του, διαχωρίζεται σε οργανικό (βιολογικό), σε χημικό και σε οργανοχημικό. Τα βιολογικά λιπάσματα προέρχονται από την αποσύνθεση φυτικών και ζωικών υπολειμμάτων, όπως είναι η κοπριά, το κομπόστ, το λίπασμα από φύκια και πολλά άλλα. Τα χημικά λιπάσματα προκύπτουν από τη σύνθεση χημικών στοιχείων μέσα από διάφορες χημικές αντιδράσεις, ενώ τα οργανοχημικά λιπάσματα περιέχουν συγχρόνως χημικά στοιχεία και ποσότητα οργανικής ουσίας.
- Ποιοι είναι οι τύποι λιπάσματος ανάλογα την μορφή τους;
Το λιπάσμα είτε οργανικό είτε χημικό, ανάλογα με τη μορφή του, το συναντάμε βασικά σε στερεή ή υγρή μορφή. Λιπάσματα σε στερεά μορφή συναντώνται σε κοκκώδη ή σε κρυσταλλική μορφή που συνήθως διαθέτει υψηλή διαλυτότητα στο νερό για άμεση απορρόφηση. Τα υγρά λιπάσματα διαλύονται στο νερό και εφαρμόζεται μέσω του συστήματος άρδευσης κατά το πότισμα ή με ψεκασμό του φυλλώματος των φυτών.
- Ποιοι είναι οι βασικοί τρόποι εφαρμογής του λιπάσματος στα φυτά;
Το λίπασμα, ανάλογα με τη μορφή του, μπορεί να εφαρμοστεί με διάφορους τρόπους στα φυτά. Καταρχήν, το κοκκώδες λίπασμα μπορεί να γίνει διασπορά σε όλο το χωράφι, πριν ξεκινήσει η καλλιέργεια, ως βασική λίπανση, στα κτηνοτροφικά φυτά, ή σε πυκνές φυτεύσεις φυτών. Επίσης, το λίπασμα μπορεί να τοποθετηθεί κατά θέσεις κοντά στον σπόρο που έχει φυτευτεί ή κοντά στα φυτά κατά την διάρκεια της καλλιέργειας για εξοικονόμηση και μεγαλύτερη αποτελεσματικότατα. Τέλος, το υγρό ή το υδατοδιαλυτό λίπασμα μπορεί να εφαρμοστεί διαφυλλικά για άμεση απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών του λιπάσματος από τα φυτά.
- Τι σημαίνουν οι αριθμοί στις ετικέτες των λιπασμάτων;
Σε κάθε λίπασμα, στη συσκευασία του, αναφέρονται τρεις βασικοί αριθμοί που δείχνουν την περιεκτικότητα επί τοις εκατό (%) στα τρία βασικά στοιχεία θρέψης, κατά σειρά: άζωτο, φώσφορος και κάλιο. Για παράδειγμα, το λίπασμα 12-6-18 περιέχει 12% άζωτο, 6% φώσφορο, και 18% κάλιο. Συμπληρωματικά, αναφέρονται στο λίπασμα οι ποσότητες σε μαγνήσιο (Μg) καθώς και σε ιχνοστοιχεία το βόριο (B), ο ψευδάργυρος (Zn) και ο σίδηρος (Fe).
- Πώς επιλέγουμε το κατάλληλο λίπασμα για τα φυτά;
Επιλέγουμε λίπασμα έχοντας βασικά υπόψη τη σύνθεση του και σε ποια λειτουργία του φυτού θέλουμε να συντελέσει. Συγκεκριμένα, αν θέλουμε ανάπτυξη των φυτών, χρησιμοποιούμε λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο (Ν). Για τη ριζοβολία, αλλά και για την ανθοφορία των φυτών, χρησιμοποιούμε λιπάσματα με υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο, ενώ για βελτίωση της παραγωγής και της καρποφορίας της καλλιέργειας, τόσο σε ποιοτικό αλλά και σε ποσοτικό επίπεδο, επιλέγουμε λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο. Σε αρκετές περιπτώσεις, μια βασική παράμετρος επιλογής είναι το κόστος του λιπάσματος σε σχέση με την περιεκτικότητα των θρεπτικών στοιχείών, ενώ σε κάποιες άλλες είναι ο τρόπος εφαρμογής του (ενσωμάτωση στο χώμα, υδρολίπανση, ή διαφυλλικός ψεκασμός).
- Κι ένα τελευταίο μυστικό για τα λιπάσματα
Αποφεύγουμε να βάζουμε λίπασμα στα φυτά, αμέσως μετά την μεταφύτευση, όταν δεν είναι ποτισμένα, όταν επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες, καθώς επίσης σε συνθήκες πολύ χαμηλών θερμοκρασιών και παγωνιάς.