(Ξαν)ανοίγει τις πύλες της η Europeana

Η Εuropeana, η ευρωπαϊκή ψηφιακή βιβλιοθήκη που δίνει πρόσβαση σε δύο εκατομμύρια βιβλία, χάρτες, ηχογραφήσεις, φωτογραφίες, αρχειακά έγγραφα, πίνακες και ταινίες, υλικά προερχόμενα από εθνικές βιβλιοθήκες και πολιτιστικά ιδρύματα των 27 κρατών μελών της ΕΕ άνοιξε εκ νέου τις πύλες της στο ευρύ κοινό.

Είχε προηγηθεί μια αποτυχημένη προσπάθεια στις 20 Νοεμβρίου, όταν λίγο μετά τα επίσημα εγκαίνια η εφαρμογή κατέρρευσε, ανήμπορη να διαχειριστεί το φόρτο των 20 εκατομμυρίων χρηστών που προσπάθησαν να συνδεθούν την πρώτη κιόλας ώρα της λειτουργίας της.

Οπως είπε η αρμόδια επίτροπος κ. Ρέντιγκ, η Ευρώπη στοχεύει σε έναν ηγεμονικό ρόλο όσον αφορά την πληροφόρηση, σε μια εποχή με σύνθετα προβλήματα, όπου η γνώση αποτελεί τεράστια δύναμη, ενώ συχνά ανάμεσα στις χώρες υψώνονται τα τείχη των πολιτισμών.

Η Europeana φιλοξενείται από την ολλανδική εθνική βιβλιοθήκη, στη Χάγη, όπου σε μια ενιαία δικτυακή πύλη συναντώνται εκατομμύρια ψηφιοποιημένες πηγές από αρχεία, μουσεία, βιβλιοθήκες και οπτικοακουστικές συλλογές από κάθε χώρα.

Ο στόχος της Europeana είναι έως το 2011 να έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 10 εκατ. τεκμήρια. Στο διάστημα 2009-2010 θα διατεθούν περί τα 69 εκατ. ευρώ μέσω του προγράμματος πλαισίου-έρευνας, ενώ από την Κοινωνία της Πληροφορίας και το Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας θα διατεθούν περίπου 50 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση της πρόσβασης στην ευρωπαϊκή και επιστημονική κληρονομιά της Ευρώπης.

Η Ελλάδα μετέχει στην προσπάθεια συνεισφέροντας το 2% περίπου του συνολικού υλικού που φιλοξενείται.  Εθνικός εκπρόσωπος της χώρας μας στο φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα είναι η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας. Ήδη καταχωρηθεί αρχεία από ποικίλους φορείς: από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας και το Μέγαρο Μουσικής έως τη Βιβλιοθήκη Λαμίας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Europeana αντιμετωπίζει ακόμα προβλήματα σταθερότητας καθώς διάγει την beta περίοδο ζωής της. Χαρακτηριστικό είναι πως το πρώτο που βλέπει ο επισκέπτης είναι η προειδοποίηση ότι θα περιορίζεται αυτόματα ο αριθμός των επισκεπτών, όταν ξεπεραστεί το όριο αντοχής του συστήματος. Παράλληλα, η αναζήτηση (από προσωπική εμπειρία) δεν πρέπει να γίνεται σ’ όλο το εύρος του ψηφιακού υλικού (είναι δυνατόν ο όρος αναζήτησης “blog” να επιστρέφει μόνο 6 αποτελέσματα;) ενώ μια σειρά υπηρεσίες δεν έχουν τεθεί ακόμα σε λειτουργία.

Δείτε και σχετικό άρθρο στο ΕΘΝΟΣ

Αφήστε μια απάντηση