Η άνοδος και η πτώση της Europeana

Ελάχιστες ώρες παρέμεινε στο διαδίκτυο η  Europeana, η διαδικτυακή βιβλιοθήκη που εγκαινίασε στις 20 Νοεμβρίου η Ευρωπαϊκή Ένωση φιλοδοξώντας να συγκεντρώσει σταδιακά εκατομμύρια βιβλία, πίνακες, χειρόγραφα και άλλα στοιχεία της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς. Λίγες ώρες μετά τα εγκαίνια η εφαρμογή κατέρρευσε, αδυνατώντας ν’ ανταποκριθεί στο τεράστιο ενδιαφέρον του κοινού (10 εκατομμύρια hits την ώρα). Οι υπεύθυνοι της βιβλιοθήκης έσπευσαν να αποσύρουν την εφαρμογή και να αντικαταστάσουν την αρχική σελίδα της με μια σύντομη ανακοίνωση που πληροφορεί ότι θα επιχειρήσουν να ανταποκριθούν στο ενδιαφέρον του κοινού με μια περισσότερο “ανθεκτική” εφαρμογή, κάπου στα μέσα Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την αρχική ανακοίνωση, η πολύγλωσση Europeana προσφέρει στο ντεμπούτο της τα πλήρη κείμενα περίπου 2 εκατ. τόμων, με την προοπτική να φτάσει τα 10 εκατ. όταν τεθεί επισήμως σε πλήρη λειτουργία το 2010. Η βάση δεδομένων δεν περιλαμβάνει μόνο βιβλία. Εκτός από σημαντικά έργα της λογοτεχνίας όπως τη Θεία Κωμωδία του Δάντη, οι επισκέπτες μπορούν ήδη να θαυμάσουν αριστουργήματα της ζωγραφικής, όπως το Κορίτσι με Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι του Βερμέερ, ή ακόμα και χειρόγραφες παρτιτούρες μουσικών όπως ο Μπετόβεν.

Βεβαίως, με μόνιμο προσωπικό 14 υπαλλήλων και ετήσιο προϋπολογισμό μόλις 2,5 εκ. δολλαρίων, η κοινοτική γραφειοκρατία δε θα έπρεπε να περιμένει κάτι καλύτερο από το φιάσκο των εγκαινίων.

Περισσότερες πληροφορίες για τις δυνατότητες της βιβλιοθήκης όταν (και αν) θα είναι διαθέσιμη μπορείτε να αναζητήσετε στον ιστοτόπο της ομάδας ανάπτυξης. Κι επειδή μάλλον θα αργήσουμε πολύ να χρησιμοποιήσουμε τις υπηρεσίες της ας αρκεστούμε στο βιντεάκι που ακολουθεί.

Αφήστε μια απάντηση