Καταδίκη Κινέζου εκπαιδευτικού

Σε λίγες μέρες τα μάτια όλου του κόσμου θα στραφούν στην Κίνα. Είναι βέβαιο ότι η “υπερταχεία” της παγκόσμιας οικονομίας θα παρουσιάσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες το πιο λαμπρό της πρόσωπο.

Πίσω όμως από τη λαμπρή εικόνα που θα ταξιδεύει στους τηλεοπτικούς μας δέκτες, το κινεζικό καθεστώς θα συνεχίζει να καταπατά βάναυσα τα πιο στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Κινέζος εκπαιδευτικός Liu Shaokun καταδικάστηκε σε καταναγκαστική εργασία ενός έτους με την κατηγορία ότι δημοσιοποίησε μέσω του Διαδικτύου φωτογραφίες σχολικών κτηρίων που κατέρρευσαν στη διάρκεια του φονικού σεισμού της 12ης Μαΐου στην επαρχία Σιτσουάν της νοτιοδυτικής Κίνας. Τη σύλληψη και την παράνομη κράτησή του καταγγέλλει η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο εκπαιδευτικός, που είχε δημοσιοποιήσει στο Διαδίκτυο φωτογραφίες κατεστραμμένων σχολικών κτηρίων και είχε εκφράσει την οργή του για την άθλια κατασκευή τους, συνελήφθη στις 25 Ιουνίου 2008 μέσα στην τάξη του με την κατηγορία της “διάδοσης φημών και της διασάλευσης της κοινωνικής τάξης”. Αργότερα οι αρχές πληροφόρησαν την οικογένειά του ότι ανακρίνεται με την κατηγορία της «υποκίνησης σε στάση».

Ας σημειωθεί ότι εκφράζονται φόβοι για την κατάσταση της υγείας του εκπαιδευτικού καθώς οι αρχές αρνήθηκαν τόσο σε ανεξάρτητους παρατηρητές όσο και στην οικογένειά του να τον επισκεφθούν.

Περισσότερες πληροφορίες για την υπόθεση μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Στην ίδια διεύθυνση υπάρχουν και τα e-mails των διπλωματικών αντιπροσωπειών της Κίνας ανά τον κόσμο. Ας μην το αφήσουμε να περάσει έτσι αποχαυνωμένοι από τη λάμψη των αγώνων τους.

Αφήστε μια απάντηση