Γεύματα

Το Νηπιαγωγείο, ως χώρος μάθησης και διαπαιδαγώγησης των παιδιών, προωθεί την υγιεινή διατροφή και εισάγει τα παιδιά στις βασικές αρχές της. Γι’ αυτό είναι σημαντικό οι γονείς να εξασφαλίζουν στα παιδιά τους θρεπτικά και ισορροπημένα σπιτικά γεύματα και να αποφεύγουν τυποποιημένα σνακ και γλυκά.

Επίσης, τα γεύματα πρέπει να είναι έτοιμα προς κατανάλωση (π.χ. πλυμένα, καθαρισμένα και κομμένα φρούτα, ψάρι χωρίς κόκαλα…) ενώ προσοχή πρέπει να δίνεται σε τροφές που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες (π.χ. ξηροί καρποί) σε περίπτωση που δίνονται για πρώτη φορά στο παιδί.

Στο Πρωινό Υποχρεωτικό Πρόγραμμα προβλέπεται 1 πρόγευμα. Το γεύμα των μαθητών/τριών στο Ολοήμερο Πρόγραμμα παρασκευάζεται στο σπίτι και τοποθετείται σε μεταλλικό σκεύος ώστε να μπορεί να ζεσταθεί στον φούρνο του σχολείου.

Κατά τη διάρκεια των γευμάτων η εκπαιδευτικός βοηθάει τα παιδιά να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες που αφορούν στη διαδικασία του γεύματος ώστε να εξυπηρετούνται αυτόνομα (χρήση πιρουνιού, άνοιγμα συσκευασίας, χειρισμός παγουρίνου…). Ωστόσο, κρίνεται αναγκαίο να γίνεται αντίστοιχη εκπαίδευση των παιδιών και στο σπίτι.