Εισαγωγή στη Ρομποτική: Γνωριμία με το Beebot

Επιμέλεια: Ειρήνη Ματθαιάκη, Νηπιαγωγός

Στόχος της εκπαιδευτικής ρομποτικής είναι οι μαθητές να αποκτήσουν αναλυτική και συνθετική σκέψη. Ειδικά στο νηπιαγωγείο, μέσα από τον παιγνιώδη προγραμματισμό, τα παιδιά μαθαίνουν να επιλύουν προβλήματα αποτελεσματικά και δημιουργικά . Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω διαφόρων παιχνιδιών και ασκήσεων, εργασίας με απλά προγράμματα ή/και ενασχόλησης με ρομπότ. Τα παιδιά αναπτύσσουν σταδιακά δεξιότητες πληροφορικής και κατανοούν πώς λειτουργεί ένας υπολογιστής – δηλαδή ότι εκτελεί μόνο εντολές που του δίνουμε μέσω διαφόρων κωδικών.

Screenshot 4 1

Το BeeBot, η “έξυπνη μέλισσα”, είναι ένα προγραμματιζόμενο ρομπότ δαπέδου ειδικά κατασκευασμένο για να χρησιμοποιείται από παιδιά προσχολικής ηλικίας καθώς και των πρώτων τάξεων δημοτικής εκπαίδευσης. Ο προγραμματισμός τους γίνεται με πλήκτρα που βρίσκονται επάνω τους (On-board) και μπορούν να προγραμματιστούν για να κινούνται με ακρίβεια στο χώρο όπως ακριβώς κάνει η «χελώνα» της LOGO στον Η/Υ.

Γνωριμία με τον προσομοιωτή του Bee-Bot

Επiσκέπτεστε την ιστοσελίδα https://beebot.terrapinlogo.com/

Προκύπτει παράθυρο στο οποίο αναγράφεται η επιλογή Select your mat. Επιλέγετε τον χάρτη που θέλετε

Screenshot 2 2

Ανοίγει παράθυρο με μια από τις διαθέσιμες μακέτες διαδρομών (πίστες)  για το επιδαπέδιο ρομπότ Bee-Bot στην οποία μπορούμε να προγραμματίσουμε το ρομπότ. Αφήστε τα παιδιά να πειραματιστούν με τις εντολές, να δημιουργήσουν τους δικούς τους κώδικες και να τους εκτελέσουν, καλλιεργώντας σταδιακά μέσα από το παιχνίδι την αλγοριθμική τους σκέψη.

Εφαρμογή Beebot σε κινητό ή τάμπλετ