Εκπαιδευτική Δραστηριότητα για το σπίτι με αφορμή ένα τραγούδι

Αγαπητοί γονείς, με αφορμή το τραγούδι του χειμώνα που μπορείτε να βρείτε στην κατηγορία “Μουσική” στο παρόν ιστολόγιο/https://blogs.sch.gr/nivlach/2021/12/07/quot-to-tragoydi-toy-cheimona-quot/ μπορείτε να εφαρμόσετε τις παρακάτω απλές δράσεις μαζί με το παιδί σας.  Ειδικότερα:

  • μπορείτε να σκεφτείτε με το παιδί κινήσεις για να δραματοποιήσετε το τραγούδι ενώ το ακούτε.
  • μπορείτε, αφού ακούσετε το τραγούδι παραπάνω από 1-2 φορές, να το σταματάτε σε κομβικά σημεία-λέξεις και να ζητάτε από το παιδί να θυμηθεί ποια λέξη ακολουθεί ή να σας προτείνει μια νέα που να ταιριάζει.
  • επιπλέον, μπορείτε να ζητήσετε απο το παιδί στο σημείο προς το τέλος του τραγουδιού που ακούγεται μόνο μουσική να σας περιγράψει τι μπορεί να του έρχεται στο μυαλό ακούγοντας το (π.χ. σχετικά με τον χειμώνα) ή ακόμα καλύτερα να σας το ζωγραφίσει κι εσείς να μαντέψετε τι έκανε.
  • τέλος, ενθαρρύνετε το παιδί να σας πει λέξεις απο “Χ”, βοηθώντας το δουλεύοντας φωνημικά (προφέροντας τον ήχο του γράμματος) και στη συνέχεια νας ζωγραφίσει μια από αυτές, όπως μπορεί. Κολλήστε τη ζωγραφιά σε ένα ξυλάκι/καλαμάκι προσθέτοντας το παιδί το γράμμα χ που θα έχει γραψει όπως μπορεί. Έτσι, το παιδί θα δραστηριοποιηθεί παίζοντας μαζί σας και θα έχει εγγράψει στο νοητικό του λεξικό, μέσω βιωματικών και οπτικών αναπαραστάσεων, ένα γράμμα της αλφαβήτου.

Καλή διασκέδαση!

(Δημ.: Ζ.ΓΚΑΓΚΑ)