Γνωριμία με μεγάλους ζωγράφους
Γνωριμία με τον Pablo Picasso (1881-1973)
Όταν ο Pablo επισκέφτηκε το νηπιαγωγείο μας…το νηπιαγωγείο μας γέμισε χρώματα, σχήματα, φαντασία…
Ο Pablo Picasso γεννήθηκε στη Μάλαγα της Ισπανίας στις 25 Οκτωβρίου του 1881. Ο πατέρας του, Χοσέ Ρουίθ Μπλάσκο, ήταν ζωγράφος και καθηγητής σχεδίου. Η μητέρα του, Μαρία Πικάσο Λόπεζ, καταγόταν από τη Γένοβα και ήταν μια χαρούμενη γυναίκα που κατάφερε να βοηθήσει το γιο της να καλλιεργήσει τα ταλέντα του, παρά τα σοβαρά οικονιμικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν.
Ο Πικάσο εκδήλωσε από πολύ νωρίς τη ζωγραφική του ευφυΐα. Δεν υπήρξε ποτέ “αντιγραφέας”, δεν θέλησε να μιμηθεί, αλλά να ερμηνεύσει δημιουργικά και ελεύθερα τα ζωγραφικά σημεία αναφοράς της εποχής του.
Ασκούσε το επάγγελμα του ζωγράφου με σεβασμό και πίστευε πως ο ζωγράφος δεν έπρεπε να εφησυχάζει, αλλά να εργάζεται και να εξασκείται στην τέχνη του συνεχώς.
Το έργο του υπήρξε πολυσήμαντο και πολυδιάστατο. είχε την τάση μετά από κάθε δημιουργική περίοδο να ξαναρχίζει από το μηδέν και να ανανεώνεται. Στο έργο του διακρίνονται οι εξής περίοδοι:
- Η γαλάζια περίοδος
- Η ροζ περίοδος
- Ο αναλυτικός κυβισμός
- Ο συνθετικός κυβισμός, όπου αξιοποιείται η τέχνη του κολάζ
- Η επιστροφή στον κλασικισμό
- Η περίοδος επηρεασμού από το Υπερρεαλιστικό κίνημα και από τον εμφύλιο πόλεμο στην Ισπανία
- Η περίοδος μετά τον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο
Εκτός από ζωγράφος υπήρξε γλύπτης, εικονογράφος και ποιητής. Ως και το τέλος της ζωής του (8Απριλίου 1973) χαρακτηριζόταν από την προσήλωση στην τέχνη του. Όπως ο ίδιος υποστήριζε: “αυτό που έχει σημασία στη ζωγραφική είναι μόνο η επιθυμία”.
(Από το βιβλίο “Τα πρώτα βήματα στην τέχνη” της Αντωνίας Παυλοπούλου-Κασιωτάκη)
Με αφορμή τους, σχετικά με τις Απόκριες, δύο πίνακες του Pablo Picasso μάθαμε για τη ζωή του σπουδαίου αυτού ζωγράφου. Είδαμε πίνακές του επισκεφτήκαμε διαδικτυακά μουσεία με έργα του, παρατηρήσαμε ΄τα χρώματα, σχολιάσαμε τον τρόπο που ο ζωγράφος ζωγράφιζε πρόσωπα και σώματα, μαντέψαμε συναισθήματα και πειραματιστήκαμε κι εμείς. Πινέλα και τέμπερες, λαδοπαστέλ και ξυλομπογιές, καβαλέτα και υλικά ανακύκλωσης ξεχύθηκαν σε μία γωνιά της τάξης μας. Ένα αυτοσχέδιο εργαστήρι ζωγραφικής στήθηκε για μία εβδομάδα στο νηπιαγωγείο μας και το αποτέλεσμα ήταν μια εκπληκτική δική μας πινακοθήκη..
Γνωριμία με τον Paul Klee (1879-1940)
Ο ζωγράφος Paul Klee γεννήθηκε στην Ελβετία. Καταγόταν από οικογένεια μουσικών, γι’ αυτό από μικρός αγάπησε το βιολί τόσο πολύ που δεν μπορούσε να αποφασίσει αν θα γινόταν βιολιστής ή ζωγράφος. Αλλά παρότι σπούδασε μουσική, τον κέρδισαν τελικά τα πινέλα και το καβαλέτο του. Έτσι το 1898 έφυγε από την Ελβετία για να φοιτήσει στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου. Όμως έβαλε τη μουσική στη ζωή και στα έργα του. Παντρεύτηκε την πιανίστρια Λίλι Στουμπφ και έπαιζαν πολλές φορές μαζί, εκείνη πιάνο κι εκείνος βιολί. Όσο για τη ζωγραφική του, θαρρείς και οι μουσικές κλίμακες διατρέχουν τα έργα του. Τα μαγικά του βτετράγωνα και οι γεωμετρικές του συνθέσεις μας φέρνουν συχνά στο νου το πεντάγραμμο, ενώ τα χρώματα ο Klee τα φανερώνει στον καμβά σαν νότες.
(Από το βιβλίο της Φίλια Δενδρινού “Το Νυσταγμένο Φεγγάρι”, Εκδόσεις Λιβάνη)
Γνωρίσαμε κάποιους από τους πίνακες του Paul Klee μέσα από το βιβλίο της Φίλια Δενδρινού “Το Νυσταγμένο Φεγγάρι”. Παραθέτουμε αποσπάσματα από το βιβλίο παρακάτω
…Μια μέρα, πριν από εκατό χρόνια και βάλε, στην όμορφη Βέρνη, πόλη της χώρας που τη λέμε Ελβετία, γεννήθηκε από γονείς μουσικούς ένα προικισμένο αγοράκι.
Όλοι περίμεναν πως το αγόρι αυτό θα γινόταν σπουδαίος μουσικός, γιατί από μικρό αγάπησε το βιολί. Το όνομά του ήταν Paul Klee και τι σύμπτωση! Ο ήχος του ονόματός του θυμίζει τη γαλλική λέξη cle, που σημαίνει “κλειδί”. Ένα όνομα που ο Paul Klee άξιζε και με το παραπάνω. Γιατί αγαπούσε να κλειδώνεται στο εργαστήρι του, το γεμάτο χρώματα, και με το μαγικό πινέλο του να ξεκλειδώνει τη φαντασία των ανθρώπων…
Τότε ένας σωρός από χρώματα και σχήματα πήδαγαν από την παλέτα του.
Χρώματα που μιλούσαν για τοπία…και σχήματα που μιλούσαν για πόλεις…
…κι έπειτα άλλα, πιο παράξενα και πιο χρωματιστά που ταξίδευαν τα μάτια όσων τα έβλεπαν πέρα μακριά, στα πορτοκαλιά περιβόλια του Νότου. Κι όλα αυτά τα χρώματα κι όλα τα σχήματα που βρίσκαμε στους πίνακές του μπορούν με λίγη φαντασία να φτιάξουν ιστορίες παράξενες…ιστορίες που μόνο τα παιδιά ξέρουν καλά να ακούν.
Να, σαν κι αυτήν που το πινέλο του Paul Klee θα σας διηγηθεί τώρα!
…Ήτανε. λέει, μια νύχτα που το φεγγάρι νύσταζε πολύ!…
Παρατηρήσαμε κι άλλους πίνακες του Paul Klee και φανταστήκαμε τις δικές μας ιστορίες
Επισκεφτήκαμε το εργαστήρι του και διασκεδάσαμε με το παρακάτω βιντεάκι
Μικροί καλλιτέχνες σε δράση!
Και να τα έργα μας!
- Αρχική
- Γνωριμία με μεγάλους ζωγράφους
- Ταξίδι στη Ζούγκλα
- 25η Μαρτίου
- Χριστουγεννιάτικες κατασκευές
- Προγραμματισμός Β΄Τριμήνου
- Προγραμματισμός Α΄Τριμήνου
- Δάσος
- Πάσχα
- Το σχολείο μας
- ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
- Η γιορτή της μητέρας
- Έντομα
- ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
- Χειμώνας
- Χειμώνας-Κατασκευές
- Αποταμίευση
- Η καθημερινότητά μας
- Όργωμα-Σπορά
- Ελιά-Λάδι
- Αγγλικά στο νηπιαγωγείο
- Ζώα υπό εξαφάνιση
- Χριστούγεννα 2022
- Χριστούγεννα 2023
- Φθινοπωρινή τέχνη
- Ηλιακό σύστημα
- Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού
- ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 2023-24
Ας δώσουμε τον κόσμο στα παιδιά έστω και για μια μέρα ας τον δώσουμε να παίξουν σαν ένα πολύχρωμο μπαλόνι να παίξουν τραγουδώντας ανάμεσα στ’ αστέρια ας δώσουμε τον κόσμο στα παιδιά σαν ένα τεράστιο μήλο, σαν ψίχα ολόζεστου ψωμιού να χορτάσουν μια μέρα τουλάχιστον ας δώσουμε τον κόσμο στα παιδιά να μάθει έστω και για μια μέρα ο κόσμος τη φιλία τα παιδιά θα πάρουν απ’ τα χέρια μας τον κόσμο θα φυτέψουν αθάνατα δέντρα. Ναζίμ Χικμέτ |
Πρόσφατα σχόλια