Το Πάσχα… ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ!

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ

Τα Πασχαλινά ήθη και  έθιμα  της Ανάστασης παιδιά , στην  χώρα μας την Ελλάδα, περιλαμβάνουν πολλές και όμορφες δραστηριότητες. Μπορούμε να συμμετάσχουμε σε πολλές από αυτές ακόμη και τώρα που βρισκόμαστε στο σπίτι όπως

τα τσουρέκια… θέλετε να ανταλλάξουμε συνταγές και φωτογραφίες από τα μαγειρέματα μας; Τι λέτε; Για προσέξτε ποιο είναι το μαγικό υλικό που βάζει η μαμά για να φουσκώσουν; Τι γεύση έχουν; Μπορείτε να μετρησετε ποσα έφτιαξε:

η λαμπάδα… Ο νονός και η νονά μας φέρνουν τη λαμπάδα. Εάν φέτος δεν τα καταφέρουν μπορούμε να τη  στολίσουμε  μονοί μας. Για να δω που θα οδηγήσει η  φαντασία  και η γνώση των όσων τεχνικών μάθαμε μέχρι σήμερα για την χρήση διαφορετικών υλικών

η βαφή των αυγών … την Μεγάλη Πέμπτη, είναι η μέρα που βάφουμε τα «κόκκινα» αυγά. Το κόκκινο χρώμα, συμβολίζει το αίμα του Χριστού. Μπορούμε όμως να τα βάψουμε με διαφορετικούς τρόπους και χρώματα. Τι θα λέγατε να ανταλλάξουμε τεχνικές και να μετρήσουμε πόσα έβαψε ο καθένας από εμάς. Ποια χρώματα επιλέξατε; Μπορούμε να φτιάξουμε και  ένα καλαθάκι από ένα πλαστικό μπουκάλι ή και μια αυγοθήκη από ένα κουτί γάλα. Διακοσμήστε τα όπως σας αρέσει… Τόσο εύκολα…

Τα Λαζαράκια …όταν θα  πλησιάζει το Σάββατο του Λαζάρου. Ρωτήστε τους γονείς σας γιατί λέγεται έτσι; Τι συνέβη στον Λάζαρο; Ακουστέ  την ιστορία του με τον τρόπο που σας προτείνουν οι γονείς όπως την αφήγηση από τους ίδιους ,από ένα βιβλίο ή από μία προβολή στο διαδίκτυο. Tην ημέρα εκείνη σε πολλά  μέρη της χώρας μας φτιάχνουν κουλουράκια που λέγονται  Λαζαράκια  και  ξέρω πως το ίδιο συμβαίνει και στο δικό σας χωριό. Και μετά τα δίνουν στα παιδιά. Σας στέλνω λοιπόν μια συνταγή με κουλουράκια και οδηγίες. Φτιάξτε τα Λαζαράκια. Μπορείτε να τη διαβάσετε στη μαμά. Συγχωρέστε με όμως, ξέχασα να βάλω τους αριθμούς δεξιά.  Μπορείτε να το κάνετε εσείς μετρώντας τις κούπες και τα κουτάλια από τη μια πλευρά και τη σειρά από την άλλη, αριστερά δηλαδή.

 

ο Επιτάφιος… Καθ’ όλη την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, στην εκκλησία, υπάρχει λειτουργία κατά την οποία και εξιστορούνται τα πάθη του Χριστού. Την Μεγάλη Εβδομάδα, όσοι θέλουν ακολουθούν τη  νηστεία. Σημαντικότερες όμως ημέρες είναι η Μεγάλη Τετάρτη, και η Μεγάλη Παρασκευή  που περνάμε κάτω από τον Επιτάφιο. Δεν θα τα καταφέρουμε φέτος όμως μπορούμε να κατασκευάσουμε το δικό μας Επιτάφιο  ή  και το δικό μας σταυρό μας και να τα στολίσουμε.

η μαγειρίτσα… Βοηθήστε τη μαμά να πλύνει τα λαχανικά που θα χρησιμοποιήσει  για να τη φτιάξει για το δείπνο του Μεγάλου Σαββάτου. Δοκιμάστε την! Μπορείτε να τη βαθμολογήσετε με αριθμούς από το 1 μέχρι το 10. Όσο πιο νόστιμη τόσο πιο μεγάλο αριθμό θα διαλέξετε να τη βαθμολογήσετε. Μην είστε αυστηροί… Η προσπάθεια μετράει…

το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών… Πριν τα τσουγκρίσουμε μπορούμε να παίξουμε το παιχνίδι του «Κρυμμένου αυγού». Κρύψτε σε διαφορετικά μέρη του σπιτιού τα αυγουλάκια. Βάλτε το χρονόμετρο και νικητής αυτός που βρήκε τα περισσότερα με τη λήξη του χρόνου. Συγκρίνουμε τα καλάθια μας και βλεπουμε ποιος μαζεψε τα περισσότερα.

το «φιλί της αγάπης» την ώρα της Ανάστασης. Προσπαθήστε να βλέπετε συνεχώς το ρολόι. Μόλις φτάσει στο 12 και ο μεγάλος και ο μικρός δείκτης δώστε εσείς πρώτοι το φιλί στην οικογένειά σας και τσουγκρίστε πρώτοι, Χριστός Ανέστη !

το  τραπέζι την Κυριακή του Πάσχα ….Βοηθήστε τη μαμά να στρώσει το τραπέζι. Βάλτε τραπεζομάντηλο και τόσα ποτήρια στο τραπέζι όσα τα άτομα που θα καθίσουν σε αυτό.

Αυτά παιδία  και  πολλές άλλες εκδηλώσεις  συμβαίνουν σε διαφορετικές περιοχές της χώρας μας. Οι γονείς σας σίγουρα γνωρίζουν όλα τα έθιμα του Πάσχα. Εσείς μπορείτε να τα ζωγραφίζετε ή να φωτογραφίζεται  κάθε ημέρα  ποια από αυτά πραγματοποιήσατε στο σπίτι σας με την οικογένειά σας και ΚΛΙΚ….

 

Καλό Πάσχα!!!