1ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων με θέμα τη Συνεργασία στο Νηπιαγωγείο

77465

Το 1ο ΅Εργαστήριο Δεξιοτήτων που πραγματοποιήσαμε φέτος με τίτλο Συνεργασία στο Νηπιαγωγείο εντάσσεται στον κύκλο «Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ: Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη», πιο συγκεκριμένα στην επιμέρους θεματική ενότητα της προώθησης του αλληλοσεβασμού και της συνεργασίας και απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες νηπιαγωγείου.

Σκοπός του προγράμματος είναι να προωθήσει την έννοια της συνεργασίας στο νηπιαγωγείο. Στόχοι είναι τα παιδιά να συνεργαστούν με δραστηριότητες ανά ζεύγη, μικρές ή μεγαλύτερες ομάδες προκειμένου να αναπτύξουν δεξιότητες συνεργασίας. Στα εργαστήρια μέσα από ποικίλες δραστηριότητες αξιοποιούνται τεχνικές θεάτρου, δραματοποίηση, φύλλα εργασίας, κατασκευές, εικόνες και θεατρικό παιχνίδι.

Το εργαστήρι ξεκινά με εισαγωγικά παιχνίδια για την προθέρμανση και τη συγκρότηση ομάδας,παρουσίαση και συμφωνία για το στόχο του εργαστηρίου, τη μεθοδολογία και τη δεοντολογία του. Ακολουθούν δραστηριότητες ανίχνευσης, διδασκαλίας, εμπέδωσης αξιολόγησης και μεταγνώσης.

Στα επτά εργαστήρια του συγκεκριμένου προγράμματος προτείνονται δραστηριότητες από τις εξής κατηγορίες: Δραστηριότητες γνωριμίας και συγκρότησης ομάδας,Συμβόλαιο Ομάδας, Οργανωμένες δραστηριότητες για το νηπιαγωγείο  και Αξιοποίηση διαφόρων μορφών τέχνης.

Η Συνεργασία στο Νηπιαγωγείο δουλεύεται από την αρχή της χρονιάς καθώς τα παιδιά μαθαίνουν να συνεργάζονται μέσω της γνωριμίας με το περιβάλλον του σχολείου και των συμμαθητών τους, την κατανόησης των κανόνων της τάξης, την αναγνώρισης  και διαχείριση των συναισθημάτων, τόσο των δικών τους αλλά και των άλλων και φυσικά μέσω των αισθήσεων τους. Δουλέψαμε με παραμύθια, έργα τέχνης, μουσική και κίνηση, ομαδικές εργασίες και συνεργατική διδασκαλία. Το αποτέλεσμα ήταν ικανοποιητικό και αποτελεί τη βάση για την εξέλιξη όλης της σχολικής χρονιάς.