ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ – Υγιεινή και γρήγορη συνταγή

0

Στα πλαίσια των φετινών Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, μια ακόμη ομάδα μητέρων και παιδιών, ετοίμασαν στο Νηπιαγωγείο μας μια εκλεκτή και πεντανόστιμη σπανακόπιτα “από τα χέρια μας”,  με μια εύκολη, υγιεινή και γρήγορη συνταγή.

Αρχικά ρίχνουμε ένα ποτήρι ζεστό νερό σε ένα βαθύ σκεύος.

1 2

Προσθέτουμε λίγο ξύδι, ελαιόλαδο και αλάτι.

2 2

Έπειτα προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι μας και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

4 2

Στη συνέχεια αρχίζει το ζύμωμα.

5 2

Με τα δυο χεράκια ζυμώνω ζυμαράκια, μέχρι να γίνει μαλακό το ζυμάρι μας, αλλά χωρίς να κολλάει.

5β

Αφήνουμε το ζυμάρι μας να “ξεκουραστεί”, ετοιμάζοντας παράλληλα την γέμιση με 1,5 κιλό σπανάκι, λίγο λάδι, μαϊντανό, άνηθο, αλάτι, πιπέρι και κόβοντας σε λεπτές φέτες και δύο φρέσκα κρεμμυδάκια, που μοσχομύρισαν την τάξη. Όλα αυτά τα μαραίνουμε ανακατεύοντάς τα για λίγο στην φωτιά.

7 2

 Αλλιώς μπορούμε να μαράνουμε το σπανάκι με αλάτι, ανακατεύοντάς το καλά. Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε στην γέμιση και λίγη φέτα τριμμένη, που θα μετατρέψει την πίτα σε σπανακοτυρόπιτα.

9 1

Αφού ετοιμαστεί το σπανάκι, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι το μέρος όπου θα ανοίξουμε το πρώτο μας φύλλο και τοποθετούμε το ζυμάρι, ενώ λαδώνουμε το ταψί μας.

10 2

Με τον πλάστη ανοίγουμε το φύλλο.11 1

Το κάνουμε όλο και πιο λεπτό, αλλά και πλατύ ταυτόχρονα.

12 2

Το τοποθετούμε στο λαδωμένο ταψί μας.

13 2

Ρίχνουμε από πάνω του λίγο ελαιόλαδο. Συνολικά μπορούμε να βάλουμε 4 έως 5 λεπτά φύλλα κάτω και άλλα τόσα πάνω από την γέμιση που θα είναι στην μέση.


14

Στη συνέχεια ρίχνουμε το σπανάκι μας επάνω στο φύλλο του ταψιού.

15 2

Ανοίγουμε το επόμενο φύλλο μας. 

16 2

Σκεπάζουμε με το νέο φύλλο την γέμιση με το σπανάκι.

17 1

Ρίχνουμε και σε αυτό το φύλλο λίγο ελαιόλαδο.

18 1

Χαράσσουμε τετράγωνα με το μαχαίρι για να ψηθεί ως μέσα η πίτα μας, αλλά και για να κόβεται έπειτα σε μερίδες πιο εύκολα.


19 1

Η σπανακόπιτά μας ολοκληρώθηκε μέσα σε χαρά και ενθουσιασμό και μένει πια να ψηθεί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 40 – 45 λεπτά.

20 2

Και φυσικά έγινε ανάρπαστη από τα παιδιά, ευωδιαστή, γευστική, υγιεινή και τραγανή, που παραλίγο να φάνε και το ταψί…

21 1

 

ΩΦΕΛΕΙΑ ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑΣ

Η σπανακόπιτα είναι πολύ ωφέλιμη για μικρούς και μεγάλους, αφού κυρίως χάρη στο σπανάκι, περιέχει βιταμίνες Α, Β, C, Κ, σίδηρο, ασβέστιο, μαγγάνιο και μαγνήσιο.

Δοκιμάστε την και εσείς και θα ξετρελαθείτε. Καλή επιτυχία.